Recenze: Dare you to

by - února 15, 2013

Dare You To (Pushing the Limits, #2)
Autor: Katie McGarry
Série: Pushing the limits
Díl: druhý
Žánr: YA,  contemporary
Anotace: "Vsázím se, že..."

Kdyby někdo věděl pravdu o životě Beth Rish, poslal by její matku do vězení a její sedmnáctiletou dceru kdovíkam. Takže Beth chrání svou matku za každou cenu. Až do dne, kdy ji strýc donutí vybrat si mezi jejím vlastním štěstím a matčinou svobodou. A tak se Beth ocitá v jednom domě s tetou, která s ní nechce mít nic společného, a ve škole, která jí nerozumí. Vůbec. Kromě jednoho kluka, který jí chápe, i když by neměl...

Ryan Stone je zlatý chlapec, nadaný hráč baseballu, s tajemstvími, které nemůže říct nikomu. Ani jeho přátelům, se kterými se dělí o všechno, včetně neustálých bláznivých sázek. A ta nejbláznivější? Pozvat na rande skejťačku, kterou ani trochu nezajímá.

Ale to, co začne jako sázka, se změní v intenzivní přitažlivost, kterou ani jeden z nich nečekal. A náhle kluk s bezchybnou image riskuje své sny a život pro holku, kterou miluje. A holka, která si od všech drží odstup, si troufá chtít tohle všechno.

Nakladatel: Harlequin Teen
Vydání u nás: nevyšlo
Vydání USA: 28. 5. 2013
Hodnocení: 4.39  při 379 hodnoceních (goodreads)

723823_n_large

Můj názor:
Pushing the limits bylo skvělé. Srdceryvný příběh o dvou naprosto rozdílných lidech. O zjizvené dívce a osamoceném klukovi, u nichž jediné, co vlastně mají společné, je psychiatr. Nebo se to tak alespoň zdálo. 

Dare you to je úplně jiné. A i stejné. Je to stejně dramatický a emociální příběh, ale spíše o citech a vztahu dvou lidí. Samozřejmě se autorka nevyhnula těžkým a složitým rodinným situacím, ale nebylo to to hlavní. 

Pokud jste četli Pushing the limits, Beth určitě znáte. Je to holka, co si nebere servítky, punkerka, co se jenom tak s něčím nepáře. Jenomže Beth jenom není taková, není to holka s kamennou tváří, která si nikoho nepustí k tělu. Beth má city a lidi, na kterých jí záleží. Třeba na její matce, alkoholičce v podmínce, jejíž přítel ji bije. Ale Beth je rozhodnutá nechat ji mimo vězení, proto se ocitá u svého strýce v úplně jiném městě. 

Ryan je talentovaný baseballista, na první pohled dokonalý a naprosto neproblémový kluk. Jenomže ani on nemá dokonalý život. Jeho rodina se pomalu rozpadá a on s tím nemůže nic dělat, aniž by zklamal svoje rodiče, otce především. Proto dál nadhazuje míče, vsází se svými kamarády a dělá to, co se od něj očekává. Dokud se nevsadí o to, že vytáhne Beth na rande. 
Tvrdit o Dare you to, že je to pokračování Pushing the limits, je sice správně, ale i úplně špatně. Jediné, co mají knihy společné je pár postav. A to je vlastně vše. Což je moc dobře, protože když jsem se do knihy pouštěla, bála jsem se, aby autorka nevykrádala sama sebe. A to se nestalo, opravdu ne. 
Tumblr_m5u3ivd8nf1rtu7hvo1_500_largePříběh je poměrně jednoduchý, postavy mají vytyčeny jasné cíle, jichž chtějí dosáhnout a za jakými jsou ochotni jít. Nicméně osud jim stále hází klacky pod nohy a ono to není tak jednoduché, jak se zdá. Čímž autorka dosáhla toho, že postavy měly hloubku a nebyly to jen bezduší panáci nastrčení do příběhu, aby řeč nestála. 

Beth i Ryan se vyvíjeli od začátku do konce knihy. Autorka nám hned na začátku předhodila obrázek, který se měnil a měnil. S Beth jsem si seděla dokonce i mnohem víc než s Echo. Chápala jsem její myšlenkové pochody, a i když mi někdy opravdu hodně lezla na nervy, dala se snést mnohem víc. Oproti tomu jsem Ryana měla ráda úplně od začátku, a jestli si myslíte, že jenom bad-boy je v knize zajímavý, tak tohle vám poměrně rychle zkazí veškeré iluze. 

Pushing the limits se mi líbilo. A to opravdu hodně. Nicméně tam byly věci, co se mi nelíbily a hodně jsem koketovala s myšlenkou, že knize dám „jen“ 4 hvězdičky. Tady jsem měla rovnou jasno. Ano, našla by se tam nudnější místa, nějaké nedomyšlené detaily a takové věci, které by dobrá kniha mít neměla, ale také jsou tu ty jiné aspekty. Například to, jak autorka dokázala oživit obyčejné klišé nové holky ve městě. A také jsem byla napnutá jako struna, protože jsem opravdu, opravdu nevěděla, jak to skončí, protože až do posledních stránek to bylo hodně nahnuté. 

Tahle kniha tedy získává zasloužených 5 hvězdiček a já už jsem moc zvědavá, jak to dopadne s Isaiahem.
 
Za recenzí ebook mnohokrát děkuji nakladatelství Harlequin Teen a serveru netgalley.com. Kniha vychází 28. května! 

You May Also Like

6 komentářů

  1. To vyzerá super, 1. diel som ešte nečítala, ale chystám sa a táto 2ka vyzerá ešte lepšie 8)

    OdpovědětVymazat
  2. PTL som žrala, tak sa nemôžem dočkať pokračovania, tvoja recenzia ma v tom len utvrdila.:) Pekne napísané.

    OdpovědětVymazat
  3. Na DYT sa naozaj teším, PTL sa mi naozaj páčilo a aj keď sa tam objavila Beth a väčšinu času bola hnusná, som zvedavá, čo sa s ňou stane - a aj potom ako to bude s Isaiahom v trojke =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na trojku jsem teď snad ještě zvědavější, než jsem byla na jedničku. :D

      Vymazat