Dopisy ztraceným | Jak se našly dvě ztracené duše

by - dubna 30, 2019

Dopisy ztraceným jsou knihou o osobních ztrátách. O přátelství a o získávání důvěry. Je to příběh, který pojednává o těžkých a závažných tématech, ale se zvláštním citem. Je to citová horská dráha, která vás ale emocionálně nezničí. Nedočkáte se napínavé zápletky, ale dostanete citlivý a dojemný příběh o dvou ztracených duších, které si k sobě našly cestu.

Dopisy ztraceným mě zaujaly tou bonbónkově růžovou obálkou, ale nijak mě nelákaly k přečtení - i když recenze byly opravdu pozitivní. Pak jsem ale náhodou narazila na nezávazné pokračování a hned na prvních stranách jsem se zamilovala do autorčina psaní. Pak už mě stačilo jen trochu pošťouchnout a Dopisy byly doma. A ani v nejmenším této investice nelituji.

Jules zemřela matka při autonehodě. Declan udělal průšvih a má věřejně prospěšné práce. A spojuje je jedno místo - hřbitov. Jules se nedokáže vyrovnat se ztrátou matky, a tak téměř denně chodí na hřbitov a píše jí dopisy, které nechává na hrobě. Declan ty dopisy sbírá a vyhazuje do koše. Dokud jednoho dne neodolá a dopis neotevře. Poprvé má pocit, že našel někoho, kdo mu rozumí - a tak odepíše. Jules to neuvěřitelně rozčílí, ale také neodolá. A tak jsme svědky toho, jak se začne formovat hluboké a tajemné spojenectví mezi dvěma zlomenými dušemi. Ale klapalo by jim to i v reálném životě? Kdyby oprvdu věděli, kdo se schovává za slovy?

Dopisy ztraceným jsou knihou, která pojednává o vážných tématech a problémech, ale zbytečně nehraje na city. Knihy o ztrátách velice často sklouzávají k emocionálnímu vydírání a chtějí ze čtenářů vybít co nejvíce záchvatů breku. Dopisy ztraceným si ale udržují jistý nadhled a citově nevyšťavují, což jim dodává na autentičnosti a reálnosti.


Příběh se dynamicky urychluje. Ze začátku jsou mezi kapitolami poměrně velké časové mezery, které se ale postupem knihy zkracují. Což na příbeh působí poměrně blahodárně - v reálném čase vidíme akce hlavních postav a zároveň můžeme nazírat na jejich vnitřní a nejtajnější pocity, které se odráží pouze ve vzkazech, které si hlavní hrdinové vyměňují.

Jules ani Declan nejsou černobílými postavami. Místy je budete chápat a místy vás budou neuvěřitelně rozčilovat. Knih s těžkými osudy už bylo napsáno více než dost, ale málokdy se autoři dokážou odpoutat od vyvolávání smutku a lítosti ve čtenářích. Dopisy ale nereferují k nespravedlivosti života a nepopisují sebelitování hlavních postav. Ano, kniha je o vyrovnávání se se ztrátami - a postavy se s nimi opravdu vyrovnávají. U obou protagonistů je od začátku vidět neuvěřitelný progress a i když by je čtenář někdy opravdu rád prosplekl, bude jim fandit. 

Pro čtenáře není žádným velkým tajemství, kdo stojí za vzkazy. Je mu to odhaleno hned v prvních kapitolách, a tak jen vyčkává jako tichý pozorovatel a hodnotí interakce mezi protagonisty ve "skutečném světě". Tahle nemožnost udržet tajemství je ale způsobena tím, že se střídají pohledy vyprávění hlavních postav. Není to tedy způsobeno autorčinou neschopností udržet nejzásadnější tajemství celého příběhu.

Pro samotné protagonisty ale identita dopisovatele tajemstvím je. Přijde mi ale, že Jules očividně nečetla Declanovy dopisy moc poctivě, protože jinak by si jeho identitu s tou dopisovatelovou musela spojit už o mnoho dříve. Ale chápu, že autorka potřebovala knihu trochu natáhnout.

Jeden odstaveček rozhodně musím věnovat vedlejším postavám. Velkou roli v příběhu hráli rodiče. Velká část příběhu byla věnována Declanovým rodiným poměrům, jeho nevlastnímu otci a matce. O dost menší část byla věnováva otci Jules. Trochu mě mrzí, že její otec hrál velice pasivní roli, protože osobně by mě zajímalo, jak on sám se vyrovnává se ztrátou a jak se staví ke své dceři. Nakonec je ještě zásadní zmínit Declanova nejlepšího kamaráda Reva, který se jednoznačně stal mou oblíbenou postavou (a je hlavním protagonistou druhého dílu).

Dopisy ztraceným pro mě představovaly spíše jednohubku. Po velice dlouhé době jsem knihu přečetla na tři posezení a neuvěřitelně si ji užila. I když takto lazené příběhy příliš nevyhledávám, Dopisy mi padly přímo do noty i nálady. Autorka má především velice příjemný styl psaní a překladu by se taktéž dalo vytknout jen málo co. Za mě rozhodně palec nahoru a doporočuji knihu všem, kteří si chtějí přečíst nějakou novinku.

Autor: Brigid Kammerer; Série: Letters to the Lost #1 (nezávazné pokračování) Vydáno v originále: 4. 4. 2017 (Letters to the Lost); Vydání u nás: 25. 3. 2019 (CooBoo); Počet stran: 360; Hodnocení na goodreads: 4.36 při 13 915 hodnoceních.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Moc pěkná recenze ♥ Knížka u mě už čeká na přečtení, tak jen doufám, že po všech těch nadšených ohlasech nebudu zklamaná :)

    OdpovědětVymazat