HUMBOOKSTAGE na Světě knihy

by - dubna 17, 2019


Knihomolská událost roku už se blíží. 9. května na Výstavišti Holešovice tradičně vypukne Svět knihy a bude trvat až do neděle, tedy do 12. května. Letošním čestný hostem je Latinská Amerika a hlavním tématem paměť a vzpomínky. Na stránkách svetknihy.cz je dokonce již zveřejněný i program. Pro milovníky young adult literatury se ale jedná spíš jen o takový předsvátek - HumbookFest se totiž sice koná až v říjnu, ale už 11. května se můžete stavit na Světě knihy a užít si HumbookStage (kliknutím se dostanete na oficiální FB událost).

HumbookStage je pořádána lidmi, kteří stojí za samotným Humbookem a připravili si pro vás bohatý program. Stage bude umístěná u Gauče ve Stromovce (což je bývalá Tiskárna na vzduchu), což je tedy stejný prostor jako loni. Pokud si ale nejste jisti místem, na stránkách Světa knihy bude mapka, která vám určitě pomůže v orientaci. Ale myslím, že to prostě neminete! Pro vstup vám stačí vstupenka na Svět knihy a na kolik vás to vyjde se koukněte do jejich ceníku. No a poslední důležitou otázkou, kterou určitě máte, je na co se máte těšit. Tak se na to pojďmě podávat. 

Celý program bude odstartován v 10:30 a bude to povídání o překladech. Během "Nástrah překladu fantasy aneb kolik fantazie je k tomu potřeba?" budou diskutovat překladatelky Jana Jašová, Veronika Volhejnovou a Alžběta Kalinová o tom, jak těžké je fantasy překládat, s čím se musí překladatel potýkat a co si vždy musí počít se všemi těmi novotvary, slovními hříčkami a kdo ví čím, co si na ně autoři textů připravují. 

Následovat bude "Jeden příběh, mnoho podob - čtení v době digitální". Odstartuje to v 11:45 a bude se mluvit o tom, jak moderní a jiné technologie začaly nahrazovat klasické papírové knihy. Bude se diskutovat o chat fiction ve Storki appce, o e-knihách a autodiokních, o StoryMe a dalším. Budete se tam moci potkat s Martinou Krausovou (Storki appka), Alžbětou Bílkovou a Martinem Bečanem (StoryMe) a Klárou Novákovou, která namlouvá audioknihy a dabuje. A proč je dobré číst knihy na mobilu vám zase poví autorka Zuzana Strachotová

Třetí bod programu započne ve 13:00 a bude o cestování. "Cestou necestou aneb cestovatelský battle" bude o třech cestovatelích, kteří mají spoustu bláznivých nápadů a jen tak něco je nezastaví. Jmenovitě jsou to Monika Benešová, Tomáš Vejmola a Matěj Balga. Přijďte si poslechnout jejich netradiční cestovatelské zážitky a třeba se i inspirovat na to, abyste nějakou takovou cestu taky podnikli. 

"Zlý a ještě zlejší anebo záporáci versus hrdinové" bude přesně o tom, co už název povídá. Ve 14:15 se budou holky z HumbookTeamu (Míša Faktorová, Marky Forejtová a Anna Kratochvílová) se Zuzkou Strachotovou rozplývat nad všemi těmi sexy tajemnými antihrdiny.   

A celý program završí "Young blood v young adult" od 15:30. Seznámíte se s novými a nadějnými autory a budete se jich moct zeptat na všechno, co vám zrovna zajímá. Potkáte se s Petrou Slovákovou, Pavlem Barešem a Janem Tomešem. Jo a taky se tam pokřní kniha Kateřiny Šardické, která se stala vítězkou druhého ročníku literární soutěže Hvězda inkoustu.

A pokud vás zrovna nějaká část nebude zajímat, celý den se můžete zúčastnit workshopů s Potterfan. 

Fíha, koukám, že se mi to tu už začalo docela natahovat, tak si to zopakujeme už jenom ve zkratce: 
   

UŽITEČNÉ ODKAZY: facebooková událost HumbookStage, Svět knihy, facebooková stránka Světa knihy, oficiální stránky Humbooku, facebooková stránka Humbooku

CELÝ HARMONOGRAM: 
10:30–11:30: Nástrahy překladu fantasy aneb kolik fantazie je k tomu potřeba?
11:45–12:45: Jeden příběh, mnoho podob – čtení v době digitální
13:00–14:00: Cestou necestou aneb cestovatelský battle
14:15–15:15: Zlý a ještě zlejší aneb záporáci versus hrdinové
15:30–17:00: Young blood v young adult
Celý den: Workshopy s Potterfan 

Tak co, přijdete se podívat? A na co se nejvíc těšíte? 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Skvělý článek a fotky! :)
    Já si letos SK ani HumbookStage rozhodně ujít nenechám! Plánuji tam jet právě v sobotu, ale ještě nevím, co z programu chci nejvíce vidět, a hlavně, musím chytit autobus zpátky. :D
    Zároveň jsem ještě pozvaná na Knihomolský brunch nakladatelství Yoli a jsem zvědavá na slevy na stánku Euromedie, plus si prostě musím nechat podepsat Thea Addaire!
    No, nebudu se tam nudit, ale třeba tam na sebe někde narazíme! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! <3 Kdybys mě tam někde zahlédla, tak mě tam určitě odchyť! :)

      Vymazat