RC Recenze: Rezistence

by - září 14, 2012

 
Autor: Veronica Roth
Série: Divergence
Díl: druhý
Originální název: Insurgent
Žánr: dystopie
Anotace: Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

Nakladatel: CooBoo
Vydání u nás: 24. 9. 2012
Vydání USA: 1. 5. 2012
Hodnocení: 4.30 při 61924 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
O téhle sérii už jste určitě slyšeli. Divergence se i na naší domácí půdě stala téměř přes noc bestsellerem, teď se začalo diskutovat o připravovaném filmu, který má již datum premiéry, a zanedlouho se v knihkupectvích objeví dlouho očekávaný druhý díl. Ale stojí to vůbec za to?

Tumblr_m9vwuctn4j1qk8tk2o1_r1_500_largePříběh začíná přesně tam, kde skončil. Tris a několik dalších postav zůstávají na útěku a vydávají se na neutrální půdu, aby se mohly dát dohromady a připravit se na odboj. Nervozita a strach by se daly krájet a opatrné přijmutí neutrální strany nikomu nic neulehčí. Nemluvě o pochroumaných osobních vztazích z nepříjemných situací, se kterými se musela každá postava vyrovnat. A k tomu nesmíme zapomenout na stálé nebezpečí vznášející se nad Chicagem jako Damoklův meč. 

Na konci prvního dílu se autorka postarala o napjatou atmosféru, které neulehčila ani v úplném závěru. Problémem ale je, že všechny tyhle pocity ze mně při čekání na další díl vyprchaly a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se naladila na tu správnou vlnu. Možná proto se mi začátek knihy zdál o něco slabší. Autorka nás sice opět hodila rovnou do centra dění, ale muselo se několik věcí vyjasnit a chvíli trvalo, než se tam objevila ta správná akce. 

Místy jsem také měla pocit, že je kniha o úplně jiných postavách. Ze začátku jsem se nedokázala vcítit do Tris. Oceňuji, že autorka vzala v potaz všechny faktory, které ji měly ovlivnit, a v nevyřčeném prostoru mezi oběma díly prošla radikální změnou jako následek všech jejích činů. A přestože mě to na začátku rušilo, je to právě to, co se mi na knize nejvíce líbí. Postavy nejsou jen podle vypsaného konceptu, ale stále se mění a vyvíjí, přestože základ je stále stejný. Není to takhle jen u Tris. Jmenovitě bych mohla zmínit i Čtyřku, Christinu nebo i Petera. Každá postava je originál - nezaměnitelný a svůj. V těchto ohledech udělala autorka skvělou práci. A nejen tady.



V celé knize se dočkáte nesčetného množství napjatých a akčních scén, které sice nejsou tolik propracované jako v předešlém díle, ale stejně stojí za to a můžu vám zaručit, že minimálně v jedné budete zadržovat dech. Přesto tam objevíte i krapánek klidnější scény, kdy vychází najevo spoustu důležitého, nebo se řeší vztahy mezi postavami. A když už jsme u vztahů, bylo by dobré zmínit něco, na co si tolik lidí stěžuje. Tris se Čtyřkou jsou na první pohled skvělým párem, ale na ten druhý jsou to jen obyčejní lidé, co mají normální spory. A i když jich můžou mít docela dost, je to mnohem reálnější, než kdyby to během války byla procházka růžovou zahradou. Stejně tak je to i v dalších vztazích. Nenávist, láska, pochopení, lítost, strach, výčitky, bolest... Na jakýkoliv pocit si vzpomenete, ten v knize najdete. Ať už u postav, nebo u vás samotných.

Celý děj knihy je neskutečně promyšlený. Autorka se rozhodla nás seznámit i s ostatními frakcemi, což opravdu oceňuji. Motiv základny Neohrožených v prvním díle začínal být lehce ohraný, proto poměrně časté měnění prostředí bylo příjemnou změnou od zajetého stereotypu prvního dílu. Mimo jiné na nás Veronica vybalila spoustu zajímavých skutečností, které nám někdy buď unikly, nebo jsou úplnou novinkou. Minus ale vidím v tom, že mi děj přišel lehce předvídatelný. Jak to dopadne jsem tušila minimálně od poloviny knihy a pár důležitých momentů jsem dokázala odhalit víc než jednoduše.

Ze začátku jsem sice měla pocit, že mě to moc bavit nebude, ale pak kniha nabrala strašně rychlý spád a já jen valila oči na to, co se to tam děje a jaké zvraty tam z ničeho nic byly. A ten konec... Něco takového bych rozhodně zakázala, protože je to něco jako mučení čtenářů! Po přečtení poslední věty a mnohonásobném přesvědčení, že je opravdu poslední a že další stránky nejsou, jsem měla takový vztek na autorku, že jsem málem výtisk rozcupovala na stovky malých kousíčků.

Insurgent_as_divergent_by_xsavannahxx-d54ff2b_largeSuma sumárum je to stále stejně skvělý příběh, jen kapánek horší než první díl. Nicméně, Veronica je skvělou autorkou, která si nebere servítky a dokáže ke svým postavám být nelítostná, takže ať chcete nebo ne, ve většině případů prostě nevíte, co od ní čekat. Během čtení jsem byla většinu druhé poloviny napnutá jako struna a nemohla se dočkat, až se postavy dostanou do relativního bezpečí. Ale (!) to se jenom tak nestane, protože kniha končí větou, která toho slibuje do budoucna strašně moc. Ať už jde o nebezpečí nebo napětí, zatím se zdá, že toho v závěrečném díle bude víc než dost.

Tuhle sérii rozhodně doporučuju. Jestli jste četli první díl, utíkejte při nejbližší možné příležitosti do knihkupectví, protože tohle vám prostě ujít  nemůže. Na druhou stranu, jestli jste číst ještě nezačali, radím vám, abyste počkali na vydání kompletní série a přečetli to v jednom kuse, protože ten zážitek bude naprosto neskutečný. Přestože byl první díl o něco málo lepší, mé hodnocení se nijak nemění.

Za recenzí výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo. Kniha vychází už 24. září!

You May Also Like

11 komentářů

  1. Mmmm,na Rezistenci se už hrozně těším. Zatím jsem BOHUŽEL nečetla ani Divergenci, protože není vůbec čas. :)

    OdpovědětVymazat
  2. UŽ 24? Už? :D To se ti to říká, už, když to máš přečtený :D

    Asi si dám re-reading jedničky :) :D Těch tvých pět hvězdiček je totiž vyloženě provokujících :D

    OdpovědětVymazat
  3. ach bože, už to taaak chcem! super recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Chválim recenziu.:) A Insurgent sa mi páčila menej ako Divergent, z viac či menej objektívnych dôvodov... Aj dostala o hviezdičku menej. Napriek tomu klobúk dolu pred Veronicou.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Jak říkám, bylo to o něco slabší, ale stejně se mi to líbilo. :) Já nechápu, jak Veronica mohla vytvořit něco takového. :D

      Vymazat
  5. Tak děkuju pěkně, právě jsi docílila toho, že jsem napnutá jak struna já! Úžasná recenze. Na knížku se strašně moc těším. Díky nadhození poslední věty v knize si rvu vlasy už teď. :) Často se také přesvědčuji, jestli je to opravdu poslední stránka a jestli si z nás autoři nedělají legraci. Bohužel nedělají, to je potom, jak jsi napsala, mučení čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  6. Na tohle se vážně těším. Jednička mě dostala. Doufám že se mi podaří tu knihu sehnat co nejdřív:)

    OdpovědětVymazat
  7. Píšeš dokonalý recenze! :) Já jsem se do Divergence i Rezistence naprosto zamilovala, jsou to už nějakou dobu moje nejoblíbenější knížky :) na oboje bych dala rozhodně pět hvězdiček! :)

    OdpovědětVymazat