Tonight the Streets Are Ours | Why doesn't nobody love me as much as I love them?

by - října 25, 2017


Už je to dlouho, co jsem přečetla nějakou knihu a je to ještě déle kdy jsem psala recenzi. Čtecí blok se se mnou táhl už opravdu dlouho a já se ho konečně rozhodla překonat. Nemohla jsem se začíst téměř do žádné knihy, co se mi doma váli v knihovničce. A tak jsem se uchýlila k těm anglickým. A ještě navíc od osvědčené autorky.

Proč nikdo nemiluje Arden tak jako ona jeho?
Tonight the Streets Are OursOd Leily Sales jsem kdysi četla Past Perfect, což se poměrně záhy stalo jednou z mých nejoblíbenějších knížek. Od její další knihy jsem tedy měla opravdu velká očekávání a musím uznat, že se víceméně naplnila. Přesto se mě několik věcí překvapilo. 

Oproti Past Perfect je kniha vyprávěna er-formou, což je něco, na co si velice špatně zvykám a zároveň nevyhledávám. V kombinaci s er-formou šlo ale něco mnohem překvapivějšího, tedy o to, že kniha je víceméně nedějová. Prřesto je vypravěč omniscientní, až mi někdy přišlo, že se toho ví více než samotná Arden, tedy hlavní hrdinka. 

Většina knihy se tedy zabývá Ardeninými úvahami o životě. O její nejlepší kamarádce Lindsay, za kterou Arden přejímá veškerou odpovědnost, o jejím příteli Chrisovi, který je sebestředně zaměřený na svou hereckou kariéru a Arden mu ve všem dělá oporu. A nakonec je to Peterovi, který píše blog Tonight the Streets Are Ours, jenž Arden pomáhá otevřít oči. 

"Like all stories, the one you are about to read is a love story."
Do čtení většiny YA conteporary se pouštím s předpokladem toho, že se bude jednat o love story. Obyčejná dívka potká dokonalého chlapce a bude z toho láska na celý život. Začátek této knihy to dokonce opravdu slibuje. Jenomže to není taková love story, jakou bychom čekali. 

Leila Sales nám tu předkládá příběh o přátelství a sebelásce, o hledání sama sebe a míry, do které nás ostatní potřebují. Tonight the Streets Are Ours není příběh o tom, jak zcela obyčejná dívka potká dokonalého chlapce a zamilují se do sebe. Je to příběh o tom, jak se naprosto obyčejná hrdinka zamiluje do světa i s jeho nedokonalostmi. Příběh o tom, jaká míra lásky k ostatním je únosná k tomu, aby nás samotné to nezničilo. 

Skvělé je, že Sales nezůstala pouze u Arden, ale vypráví příběhy i ostatních postav. Kniha je plná nejrůznějších střípků z minulosti, ať už se týkají přímo Arden nebo pouze ostatních. To nám pomáhá dotvořit si obrázek o tom, jakou roli Arden hraje v čím životě. 

Na internetu každý může být tím, kým chce 
Zároveň kniha dává poselství o tom, co je velice aktuálním tématem. Na internetu může být každý tím, kým chce. Příběhy vyprávěné na síti jsou přikrášlené tak, aby se lidem líbily a aby autora ukazovaly v dobrém světle. Arden ale překročí hranici mezi internetem a reálným životem a objevuje tenhle markantní rozdíl. A přestože Peter tvrdí to, co je napsané na blogu, Arden odhaluje pravdu a zjišťuje, že nikdy nic není takové jako se zdá. 

Zároveň i Arden se snaží tak trochu být někým jiným. Během jediné noci v New Yorku, kterou prožívá s Peterem, si vyzkouší život, který je tomu jejímu cizí. Život, který by mohla žít ve velkém městě, daleko od domova, život, kdy by se mohla starat  pouze o sebe. 

Tonight the Streets Are Ours je kniha pro každého. Dotýká se veliké škály témat, která jsou aktuální a důležitá. Je to kniha o přátelství a o lásce, o obětování, o životě a o dobrodružství. A nakonec zůstane pouze na čtenáři, co si z toho vezme. 

"You were promised a love story. And this is mine."

Autorka: Leila Sales; Vydáno v originále: 15. 9. 2015; Vydáno u nás: nevyšloPočet stran: 342; Hodnocení na Goodreads: 3.47 při 3 021 hodnoceních

You May Also Like

2 komentářů

  1. Škoda, že to není v ich-formě, protože knih psaných v er-formě jsem nečetla mnoho a také to vůbec nevyhledávám.. Nicméně krásná recenze a děkuji za tip!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat