Recenze: The Night We Said Yes

by - srpna 01, 2016

Je léto. A léto vždycky začínám contemporary knihami v angličtině. A buď v tom nejsem náročná, nebo mám většinou šťastnou ruku. Protože tahle kniha, ta si mě získala. Absolutně.

Ella prožila vztah s klukem, o kterém si myslela, že ji neublíží jako její bývalý Nick. Jenomže Matt najednou zmizel a nezvedal jí telefon. Ani jeho nejlepšímu kamarádovi Jakeovi. Ella půl roku nevěděla, jestli je Matt vůbec naživu... A pak se najednou objevil zpátky ve městě. Jako by se nic nestalo. A rozhodl se, že znovu s Ellou chce prožít noc, kdy se poznali - aby mohli začít znovu, od začátku. Ella ale ví, že nemůže smazat půl roku tím, že to zkusí znovu od začátku. A navíc úplně stejně.

Lauren Gibaldi nás spolu s Ellou, Mattem a jejich kamarády vezme do noci plné dobrodružství a bláznivých nápadů. Do noci, která zahýbe mezilidskými vztahy. Která odhalí pravé přátelství. Do noci, kdy budeme říkat ano. 

Když jsem začala číst tuto knihu, neměla jsem nejmenší tušení, o čem je. Nečetla jsem anotaci a jenom matně jsem si pamatovala, že jsem si ji kupovala do čtěčky. A po prvních několika stránkách jsem ji chtěla odložit a začít číst něco "lepšího". Nakonec mi to ale nedalo a do knihy jsem se začetla. A už ji nemohla odložit. 

The Night We Said Yes (The Night We Said Yes, #1)Celá kniha je rozdělena na kapitoly, které jsou střídavě zasazeny v různém časovém období - v současnosti a rok předtím. Zajímavé je, že jsou to téměř dvě totožné dějové linky, které jsou zároveň neuvěřitelně rozdílné. Je na nich krásně vidět ten časový rozdíl a jak se postavy během toho roku vyvinuly. Další zajímavostí je, že se celá kniha odehrává během dvou nocí. Během té v současnosti a během té v minulosti. Přesto jsem se na těch 300 stranách nestačila nudit, naopak jsem hltala každé slovo a každou stránku a byla napjatá jako struna. 

The Night We Said Yes je primárně vystavěna na mezilidských vztazích, přátelství a postavách - kterých naštěstí nebylo moc. A právě postavy byly to, co se mi na příběhu tak moc líbilo. Byly všechny uvěřitelné a hlavně nebyly černobílé. Každá postava měla svou světlou i tmavou stránku. Rozhodovaly se dobře i špatně, dělaly chyby ale hlavně si vážily svých přátel. A uměly odpouštět i být dost tvrdé. A i když si to některé nezasloužily, získaly si mě. 

Hlavní postava, Ella, byla uvěřitelná a sympatická hrdinka. Sice byla vykreslena spíš jako kladná postava, na druhou stranu měla i své mínusy, které ji dělaly reálnější. Každopádně nebyla ufňukaná a chovala se uměřeně svému věku, přemýšlela racionálně a s jejími rozhodnutími na plné čáře souhlasím. 


friendship bracelet image
Kniha byla neuvěřitelně čtivá a psaná opravdu hodně lehce. Stylem psaní, příběhem i postavami mi strašně připomínala knihy Jenny Han (a všichni určitě víte, jak já Jenny Han zbožňuju). Angličtina je navíc opravdu lehká (i když jsem občas trochu tápala v některých slovních spojeních), takže se jí nemusí bát ani začínající čtenáři v tomhle jazyce. 

K příběhu mám v podstatě jenom jednu výtku, a to Mattův důvod, proč o sobě nedal půl roku vědět. Ne, že by to byl špatný důvod, ale zvednout telefon prostě není takový problém a na "rodiče-mi-to-zakázali" mu prostě nedokážu skočit. 

The Night We Said Yes bylo úžasné překvapení, které jsem opravdu nečekala. Tahle kniha si mě po pár kapitolách absolutně získala a začala jsem neskutečně fandit Elle a Mattovi. Lauren Gibaldi navíc má úžasný styl psaní, který mi sedl. A ty postavy. Hlavně ty postavy! O takhle skvěle vykreslených postavách jsem opravdu dlouho nečetla. 
Autorka: Lauren Gibaldi; Vydáno v originále: 16. 6. 2015 (The Night We Said Yes); Vydání u nás: nevyšlo; Počet stran: 294; Hodnocení na goodreads: 3.63 při 3 284 hodnoceních.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Nalákala jsi mě, už si ji přidávám do to-read listu. :) Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat