Recenze: ZOO City

by - července 14, 2016

ZOO City jsem měla doma docela dlouho a prvním impulsem pro přečtení byla skutečnost, že hlavní hrdinka má lenochoda. Dlouho jsem se ke knize ale nemohla dostat a nakonec na ni zapomněla. Ale jsem moc ráda, že jsem ji nakonec znovu objevila. 

Zinzi s sebou všude vláčí lenochoda, je závislá na vymýšlení podvodných e-mailů a umí nacházet ztracené věci. Ale když jednu starou paní stihne náhlá smrt a policie jí zabaví šek s její poslední výplatou, nezbývá jí nic jiného, než vzít práci toho typu, který ji rozčiluje ze všech nejvíc – případ pohřešované osoby.

Zoo CityZakázka od samotářského hudebního producenta Odiho Hurona, který Zinzi pověří pátráním po mladičké popové hvězdě, by ji správně měla vysvobodit z prohnilé chudinské čtvrti jménem Zoo City, kde zločinecká spodina a jejich zvířecí společníci žijí ve stínu pekelného protiproudu. Místo toho ji však uvrhne ještě hlouběji do chřtánu velkoměsta zmítaného zločinem a magií, v němž bude muset čelit temným tajemstvím předešlých životů – včetně svého vlastního.*

Příběh se odehrává v naprosto výjimečném a originálním universu, kde je magie a zlověstný Protiproud, na který si budete muset udělat názor sami. Nejen, že je kniha zasazena do neotřelého prostředí Jihoafrické republiky, ale dostáváme se hlavně do světa plného zločinců, kteří k sobě mají jako cejch svého prohřešku připoutané zvíře. Tihle takzvaní zvířetníci jsou vyvrhelové společnosti, trestanci a aby toho nebylo málo, mají nějaké to muti - což je v podstatě nějaká zvláštní schopnost. A ta Zinziina je, že umí hledat ztracené věci. 

ZOO City je drsná a krvavá kniha. Vulgární. Neotřelá. Místy i dost vtipná. Plná zločinců a lidí z okraje společnosti. Taky je tu dost drog a alkoholu. Násilí. Největší problém ale je, že si člověk musí dát celé univerzum dohromady sám. Nikde žádné vysvětlení, pouze řada nejrůznějších náznaků, které si musíte dát sami dohromady. Na druhou stranu jsou v knize různé úryvky z knih, anotace z filmů a komentáře, které nám celý svět přibližují. To se mi na tom asi líbilo nejvíce. Že to byl celistvý vesmír a zvířetníci prostupovali všechny vrstvy společnosti a netýkalo se to jen okolí hlavní hrdinky. 

Zinzi je výbornou vypravěčkou. Je tak trochu záporná hrdinka, protože má vlastní spletitou minulost a rozhodně nemá čisty trestní rejstřík. O čemž vypovídá i samotný lenochod. Nicméně mi jako vypravěčka opravdu sedla a koukat se na svěj jejíma očima mě opravdu hodně bavilo. Jsem také moc ráda, že z ní autorka neudělala všemocnou hrdinku, která všechno napraví a spasí celý svět. 

Kniha je vyprávěna ich-formou a vyskytuje se v ní i řada vulgarismů a ne úplně běžných výrazů. Je tam i hodně cizích slov typických pro Afriku a ne všechna jsou vysvětlena v krátkém rejstříku na konci knihy. 

Na jednodílnou knihu jsem silně nespokojená s koncem. V podstatě se toho moc nevyřešilo a zbyla dlouhá řada otázek, na které bych velice ráda znala odpovědi. Celé rozřešení zápletky bylo sice překvapivé, ale taky trochu nešťastné a na konci se toho stalo až příliš najednou. 

Dávám 4 hvězdičky, protože po příběhů zůstaly nevyřešené otázky a ten konec byl pro mě prostě špatný. Kompenzuje to ale originalita a neuvěřitelně skvěle vymyšlený svět, který byl prostě... neskutečný. 

Autorka: Lauren Beukes; Vydáno v originále: 1. 1. 2010 (ZOO City); Vydání u nás: březen 2013 (ZOO City, Laser-Books); Počet stran: 336; Hodnocení na goodreads: 3.64 při 7 337 hodnoceních.
* Oficiální anotace ze stránek nakladatelství. 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Po takové knize bych asi nesáhla, ale díky této recenzi snad časem i ano. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to opravdu hodně překvapilo a určitě nejen mě. :) Takže bych tomu šanci určitě dala!

      Vymazat