Recenze: Všem klukům, které jsem milovala

by - července 03, 2015

Knihy Jenny Han miluju. Kdybych si musela vybrat nejoblíbenější autorku, byla by žhavá adeptka. Píše poutavě a strašně lehce. Vtipně. Z milostného trojúhelníku dokáže udělat něco tak NEklišoidního, až budete valit oči. A hlavně má úžasné hrdinky. Obyčejné holky. Normální, praštěné, vtipné a bláznivé. Mají zdravé sebevědomí. Nepovažují se za střed vesmíru. A mají všech pět pohromadě.

Lara Jean je poloviční Korejka, která po smrti své matky žije s otcem a dvěma sestrami, Kitty a Margot. Lara Jean je ta prostřední. Margot se starala o rodinu a vždycky všechno zařídila. Jenomže teď odjíždí na vysokou do Skotska a všechna zodpovědnost by měla připadnout na Laru. Lara si uvědomuje svou zodpovědnost. Najednou by měla jít Kitty příkladem a dokázat sama sobě, že je dost samostatná na to, aby se mohla postarat o sebe i rodinu. A neulehčí jí to ani fakt, že někdo poslala její dopisy.

Všem klukům, které jsem milovala (To All the Boys I've Loved Before, #1)Lara Jean už byla párkrát zamilovaná. Ale žádnému klukovi to nikdy neřekla. Místo toho jim psala dopisy. Milostné dopisy na rozloučenou, které pečlivě uložila do krabice na klobouky. S tím, že je adresáti nikdy neuvidí. Pak dopisy zmizely. A Lara se musela vypořádat se svými starými city. Možná by to nebylo tak hrozné... kdyby nepřišel jeden i bývalému příteli její sestry. 

Anotace knihy slibuje přesně to, co tam najdete. Nic víc v tom není a to je právě to kouzlo. Je to odpočinkové. Ideální čtení na léto nebo na dlouhé odpoledne. Příběh vám uteče jako voda, ani nebudete vědět jak. Podstatné také je, že se řeší celý život Lary Jean a její rodiny, že se děj netočí jen okolo jejího milostného dramatu, i když všichni víme že právě o to jde. (Lara také nezapomíná na to, že má chodit do školy!)

Kapitol je hodně a jsou opravdu krátké, což preferuji. Většinou byly jen na pár stránek a řekly jen to podstatné. Kniha není plná nudných popisných scén, i když tam samozřejmě také nechybí. Neuvěřitelné plus patří překladu. Oproti jiným knihám pro mladé dospělé nebyl nijak škrobený a nesnažil se za každou cenu působit hrozně "cool" se spoustou slov, které podle dospělých používá dnešní mládež, ale přesto skvěle vystihl současnou mluvu Lařiných vrstevníků. 

Lara Jean je naprosto skvělou hrdinkou, kterou jsem si zamilovala od prvních stránek. Je to realistka, která se na všechno dívá racionálně a má fakt skvělé názory. Přemýšlí nad svým činy i nad svým životem a není jenom robotem, který se zaměřuje pouze na své city a nově objevenou lásku. Je na ní hodně vidět její starost o rodinu, její sestru a otce, což je skvělá změna od všech sebestředných hrdinek, co si myslí, že jsou středem vesmíru. Lara mi přirostla k srdci především kvůli tomu, že mi připomínala mě samou, jelikož na první pohled působila docela nevýrazně a možná až nudně, ale zároveň měla duši dobrodruha a dokázala být řádně bláznivá.
S mužským osazenstvem to bylo podobné, ale nebudu jmenovat, abych nijak nespoilerovala. ;) Můžu jen říct, že pánské osazenstvo bylo vyloženě Hanovské. Byl tu jeden, který byl moc hezký a zároveň vtipný, ale taky takový ten středobod vesmíru, který si je toho dost vědom. Zároveň se ale dokáže postavit za to, na čem mu záleží a ani jeho vlastní rodina mu není ukradená. Ten druhý je ale takový nevýrazný slaďouš, který je fakt milý a takový ten, který se všem zavděčí, protože to má už v povaze. Takový prototyp ideálního kluka, kterého si zamilují vaši rodiče. Pak jeden tajemný, který se pořádně ukáže až v druhém díle a taky kamarád gay, který má ty správné připomínky.

V knize nemůžete čekat nějaké veliké drama. Je to příběh, u kterého si budete moct představit, že se stal vaší kamarádce nebo nám. Vztah Lary k ostatním není nijak umělý a škrobený. Nicméně její názory jsou natolik racioální, že tak nějak předvolí, jestli daného člověka mít rádi budete nebo nebudete (kromě její sestry Margot, která mi tak nějak lezla na nervy).

Co dál o knize říct? Ze vás chytne a nepustí. Nebo alespoň mně se to stalo. Začala jsem číst a četla jsem a četla, dokud jsem na to nebyla moc unavená. A pak jsem vstala a začala jsem znovu, protože jsem byla hrozně zvědavá, co se stane dál. A když jsem došla na konec, okamžitě jsem pokračovala druhým dílem v originále. A ten byl stejně skvělý jako jednička, možná dokonce lepší. Ale jenom možná, protože byl zároveň trochu jiný, stejně skvělý.

Knize dávám pět hvězdiček, ale nejsem si jistá, jestli si je úplně zaslouží. Na druhou stranu jsem z knihy byla tak moc nadšená, že jsem si nedokázala všímat, jestli je v ní něco špatně. Nebo jsem na to nemohla myslet přes ten úsměv, co jsem měla celou dobu vyražený na tváři.
Mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku. Kniha vychází koncem července, ale jestli se nemůžete dočkat, přečtěte si cokoliv jiného od Jenny Han, protože to rozhodně stojí za to!
Autorka: Jenny Han; Série: Všem klukům, které jsem milovala, první díl; Vydáno v originále: 15. 4. 2014 (To All the Boys I've Loved Before); Vydání u nás: 27. 7. 2015 (Všem klukům, které jsem milovala, CooBoo); Počet stran: 320; Hodnocení na goodreads: 4.10 při 61 252 hodnoceních.

You May Also Like

6 komentářů

  1. Tyjo, asi jsem četla jinou knížku! Mně přišla Lara Jean neskutečně tupá a otravná :D :D Ale tvoje recenze se mi líbí, asi bych ji ke knize prezentovala radši než tu svou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi vím důvody, proč lidem leze na nervy, ale mně byla docela sympatická. :)

      Vymazat
  2. Wau, tak teraz si ma povzbudila, aby som si tú knihu už konečne prečítala - sledovať som ju začala ešte pred anglickým vydaním... teraz je tu české a ja stále nič.:D Skvelé recenzia.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem jen kousíček v originále, ale dost mě to zaujalo, no a po tvé recenzi jsem zvědavá ještě víc! Určitě si knihu přečtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti, je to fakt milé počtení! :)

      Vymazat