Recenze: První stříbrná kniha snů

by - června 21, 2014

První stříbrná kniha snů (Silber, #1)
Autor: Kerstin Gier
Originální název: Silber
Žánr: YA, fantasy
Anotace: Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

Nakladatel: CooBoo
Vydání u nás: 19. 5. 2014
Vydání v originále: 8. 3. 2013
Hodnocení: 4.19  při 1 907 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
dream catcherTahle německá autorka se u nás dostala do povědomí hlavně díky sérii Drahokamy, která vyšla taktéž u CooBoo. Na internetu najdete spíš ty lepší ohlasy, a proto není divu, že její další kniha byla velice očekávaná.

Liv se svou sestrou Miou a matkou procestovaly půlku světa, až se dostaly do Anglie. Nicméně jejich vysněný venkovský domeček nevyšel podle plánů a najednou se ty dvě ocitly uprostřed plánů jejich matky na nový spořádaný život s jejím novým partnerem - a jeho dvěma dětmi. 

Kromě Ernesta ale Liv trápí i něco jiného. Poslední dobou má stále živější sny, ve kterých potkává lidi ze školy. Bez toho, aniž by předtím znala jejich jména nebo smích. A protože Liv miluje hádanky a tajemství, rozhodne se přijít na kloub tomu, co mají její sny znamenat. Ale to ještě netušila, že ti čtyři úžasní a dokonalí kluci ze školy mají co do činění s temnými silami, se kterými není radno si zahrávat...

Jza | via TumblrOd této autorky jsem četla pouze Rudou jako rubín, ale i díky jsem trochu věděla, co od knihy čekat. Gierová má zvláštní styl vyprávění. Nikoho netrápí dlouhými popisy, ale na druhou stranu nám z prostředí vůbec nic neuniká. Její hrdinové nejsou nijak hloupí a prostě se to dá číst jedna báseň. A jiné to nebylo ani v případě První stříbrné knihy snů. 

Šla jsem do toho naprosto naslepo, ani trochu jsem netušila, o čem kniha má být a vlastně se mi do toho ani nechtělo. Nicméně tomu přispěl fakt, že se jedná o recenzní ebook, a tak jsem tomu šanci dát v podstatě musela. A nelituji toho. Mít víc času, naprosto bez problému to přečtu za jeden dva dny. 

Hlavní postavou je Liv a strašně mi padla do oka. Být v její hlavě byla zábava a její věk z ní naprosto sálal. Víte, jak to myslím. Spousta autorů má problém s tím, že postavy buď postarší, anebo z nich udělá nemyslící roboty. Ale Liv taková nebyla. Byla zvědavá, praštěná, zábavná, cloumaly z ní hormony... Prostě normální patnáctiletá holka, co se ocitla někde v novém prostředí. 

UntitledS mužskou stránkou věci to asi bylo lehce bohatší, než je zvykem a místy lehce přehnané. Pohybovali se tam rovnou čtyři úžasní-dokonalí-neodolatelní-a-podobně kluci, nicméně alespoň většina knihy nebyla o tom, jak nad nimi Liv slintá nebo ještě hůř, rozhoduje se, jakého si vybrat. Můj největší problém ale byl v tom, že se mi neskutečně pletli a já nijak nespatřovala tu jejich úžasnost. 

Je trochu dost vidět, že kniha je úvodním dílem série. Velkou část knihy se chodilo okolo horké kaše, a tak čtenář nemá moc představu, co z toho nakonec vyleze. Na druhou stranu to nenudí a vás to napíná, abyste četli dál - a to hlavně když nevíte, o čem kniha vlastně je. 

Nápad je originální a dobře zpracovaný. V podstatě všechno je vysvětlené, akorát mi to trochu zkazila Jungova teorie snů. A za celou knihu jsem nepochopila význam občasných článků z bulvárního blogu Třesky Plesky. Nicméně je to asi kvůli autorčině lásce k hádankám.

Tuhle knihu doporučuju. Je to skvělá YA oddechovka, u které se rozhodně nudit nebudete. Nedávám jí ale plný počet hvězdiček, protože očekávám, že pokračování bude lepší, a také tam bylo pár věcí, co mi tak úplně nesedělo. 
Za recenzní ebook velice děkuji nakladatelství CooBoo!

You May Also Like

14 komentářů

  1. Tak to sa na ňu ešte viac teším :)

    OdpovědětVymazat
  2. já se na tu knížku hrozně těším! :) ale až se k ní dostanu, to bude zase doba.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. taky bych si ji rada precetla, snad se dockam :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pekná recenzia, kniha ma už čaká na poličke a teším sa na ňu.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Původně jsem knihu vůbec číst nechtěla..ale tvá recenze mě rozvyklala..a jakmile se najde chvilka, tak se do ní pustím..:) Mimochodem, ta recenze je opravdu super..:)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka je suprová! Myslím, že na na místě Livvy bych se rozhodovala mezi Henrym a Gaysonem, ale jelikož je Grayson zadaný je to ulehčení celé situace... I když na počátku knihy i po celou dobu k ní choval jisté city, namyslíš? :)
    Kdo je milejší tobě Henry či Grayson? zneklidnila mě autorka větou na konci asice: Bude Livvy pořád s Henrym? = jestli ne asi umřu...bylo by mi ho hrozně líto!
    Nevíš náhodou zhruba měsíc pokračování?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdy má vyjít pokračování netuším, ale myslím, že už se překládá. :)

      Vymazat