RC Review: Legenda

by - března 02, 2013

Autor: Marie Lu
Série: Legenda
Díl: první
Originální název: Legend
Žánr: YA, dystopie, sci-fi
Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky.

Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.

Plná nepřetržité akce, napětí, romantiky, nečekaných zvratů a překvapivých odhalení. Legenda vás nenechá ani na chvíli vydechnout!

Nakladatel: CooBoo
Vydání u nás: 4. 3. 2013
Vydání USA: 29. 11. 2011
Hodnocení: 4.09  při 34 892 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Vítejte v Americké republice. Ve svobodném státě uprostřed neutichajícího válečného konfliktu mezi sousedními Koloniemi. Americká republika shromažďuje všechny nadějné a chytré studenty do armády. Vždy ve věku 10 let všichni skládají zkoušky, které rozhodnou o jejich dalším životě. Jenomže co se dá zjistit na desetiletém dítěti?

June je zázračné dítě. Zkoušku udělala jako jediná s plným počtem bodů a její budoucnost se zračí jako více než slibná. Je premiantka na škole, kde je nejmladší a to ještě přeskočila nějaký ten ročník, a rýsuje se jí vysněná vojenská budoucnost. A ani její časté průšvihy jí nezničí její osud. Oproti tomu Day u zkoušky vyletěl. A to víc než dost. Jenomže jak se z někoho, kdo podle zkoušky v hlavě nic nemá, může stát nejnebezpečnější a nejhledanější člověk v celé zemi?

Člověk by řekl, že dva lidé na úplně opačných koncích společenského žebříčku nemají žádnou šanci se setkat. A oni by se opravdu nikdy nesetkali, kdyby nebyl zavražděn Junyn bratr Metias... a ona se ho nerozhodla pomstít.

Nebudeme si nic nalhávat. Sama anotace knihy vypadá jako pořádný průšvih. Dystopická Amerika, dva naprosto rozdílní hrdinové na opačných stranách společenského žebříčku a nějaká ta válka jako třešnička na dortu. Ať chcete nebo ne, zavání to pořádným klišé. Takových knih by se jenom v našem jazyce našel tucet. A proč byste si tedy měli vybrat zrovna Legendu?

Jednoduše pro to, že to žádné klišé není. Autorka z obyčejného tématu dvou odlišných postav dokázala vymáčknout parádní akční příběh s nesčetným množstvím nečekaných zvratů, s napětím a dramatem v zajímavém prostředí válečné Republiky. Akce začíná hned v prvních kapitolách. Autorka na nás hned na počátečních stranách vybalí stěžejní zápletku, která nás bude doprovázet celou knihu. A pak se další problémy budou jen nabalovat a nabalovat, až vám z toho hlava půjde kolem. Přesto to ale nebude nijak zmatené a všechno bude do sebe zapadat jako puzzle.
Marie Lu se rozhodla svůj příběh vyprávět z pohledu obou hlavních protagonistů v kapitolách, které se pravidelně střídají. Příběh je také vyprávěný ich-formou a rozdíl mezi mluvou June i Daye byl poměrně patrný, za což také patří bonusové body překladu.

Day a June jako postavy nejsou zas tolik rozdílní. Oba jsou silní, stateční, tvrdohlaví, chytří a prohnaní. Ani jednomu z nich nechybí ta správná dávka kuráže a sebejistoty. Mají vytyčené cíle, kterých chtějí dosáhnout, a to za jakoukoliv cenu, i když se s nimi nikdo nemazlí a klacky jim padají pod nohy neustále. Ale vědí, co chtějí, a to je důležité, i když jim to bude docházet trochu pomaleji. Nicméně jsem měla o něco málo raději Daye, protože June mi čas od času přišla jen jako kus ledu. Celkově by mi bylo víc po chuti, kdyby projevovala alespoň nějaké emoce, protože ten její ledový klid mě opravdu docela vytáčel. Oproti tomu u Daye bylo alespoň vidět, o co mu jde a na čem mu záleží.

Legenda může v mnoha ohledech připomínat jiné knihy. Rozdělená Amerika, válka, chudoba, epidemie… Nicméně je i jiná. Je to čistě vojenský stát a země není tolik utiskována vládou, i když ta samo o sobě také za moc nestojí. Kniha sama o sobě mi přijde originální. Má čím překvapit a rozhodně se vymyká všemožným zajetým konvencím, které jsou už dávno ohrané. A autorka se i s kritickými momenty vypořádala opravdu dobře, protože jsem se docela dost děsila té chvíle, co se střetnou oba hrdinové. A byla jsem zklamaná? Naštvaná? Ne, opravdu mě to překvapilo, v tom dobrém slova smyslu, stejně jako ta skutečnost, že romantika je až na hodně vedlejší koleji, přestože jsem někdy opravdu zuřila nad tím, že se to nevyvíjí tak, jak jsem chtěla.

Od Legendy jsem v podstatě nic nečekala. Slyšela jsem o ní mnoho dobrého, ale nikdy tu kniha nebrala moc v potaz, dokud se neobjevily zvěsti o překladu. A jsem moc ráda, že jsem nakonec měla možnost si ji přečíst. O to víc, že jsem ji přečetla pro mě v rekordním čase dvou dnů, protože jsem měla opravdu velké problémy se od ní odtrhnout. A ono se ani nebylo kdy trhat, protože se neutrále něco dělo a by to tak napínavé, že jsem potřebovala vědět, jak to bude dál, a rozhodně to nebylo předvídatelné. 

Knize téměř bez rozmyšlení dávám pět hvězdiček. Ano, není to stoprocentní. Má to své mouchy a některé mezery, dokonce i věci, přes které se dokážu jenom těžko přenést. Nicméně mi to vyrazilo dech a s takhle příjemným překvapením jsem se nesetkala poměrně dlouho.
 
Za recenzí ebook mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo. Kniha vychází už 4 března!

You May Also Like

5 komentářů

  1. Tuhle knížku si určo koupím, skvělá recenze!!

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně se na tuhle knížku těším. Chmm opravdu si mě hodně nalákala! :) Musím si ji co nejdřív pořídit! :)

    OdpovědětVymazat