Recenze: The Selection

by - srpna 22, 2012

Autor: Kiera Cass
Série: The Selection
Díl: první
Originální název: The Selection
Žánr: dystopie
Anotace: Třicet pět krásných dívek, třicet pět krásných rivalek...

Je to životní šance a 17ti letá America Singerová by měla být šťastná - byla vybrána pro Selekci, speciální reality show, ve které dívky soutěží o lásku krásného prince Maxona.

Zahrnuta do světa honosných rób, třpytivých šperků a dekadentních hostin, začíná America žít úplně nový, fascinující život. A k velkému rozhořčení ostatních o ni má princ mnohem větší zájem než o ostatní dívky.

Rivalita mezi dívkami je velká a ne všechny hodlají hrát podle pravidel. Ale ony nevědí, že America má tajemství - takové, které by mohlo ohrozit celou soutěž... A její život navždy změnit.

Nakladatel: HarperCollins
Vydání u nás: nevyšlo
Vydání USA: 7. 6. 2012
Hodnocení: 3.97 při 9527 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
15a8f27ebef5178720fc569977b8_438_613_largeV království Illéa je pozdvižení. Princ Maxon oslavil své sedmnácté narozeniny, a to znamená jen jediné - Selekci. Selekce je zvláštní událost, kdy je nehledě na kastu vybráno pětatřicet dívek, každá z jedné provincie, které se uchází o princovo srdce. Všechny dívky z celého království jsou šťastné a okamžitě se do Selekce přihlašují. Kdo by se také nechtěl stát královnou a vyměnit svůj starý život za něco lepšího?

America Singerová je dívkou, která o to nestojí. Nejraději by zůstala doma s mužem, kterého miluje, šetřila na zásnuby a zpívala. Jenomže její ambiciózní matka a láska jejího života se ji tam rozhodnou dotlačit. A úspěšně. America podává přihlášku přesvědčená o tom, že ji nevyberou. A šeredně se mýlí. Stává se jednou z třiceti pěti dívek a opouští vše, co zná. Podlehne America kouzlu prince, nebo její srdce bude stále bít jen pro Aspena?

O The Selection se moc pozitivního nedočtete. Všechno to začalo, když si autorka pustila pusu na špacír a ne zrovna mírnými slovy okomentovala jednu z nepříliš pozitivních recenzí. To utvrdilo spoustu čtenářů v tom, že kniha za nic nestojí, a tudíž se rozhodli, že knihu přečtou jen kvůli tomu, aby ji mohli zdrbat, nebo se do ní nikdy nepustí. Ale ne všichni tak udělali. A jsem šťastná, že já sama jsem se do knihy pouštěla s tím, že prostě zkusím štěstí.

Od knihy jsem nic nečekala. Recenze, které jsem četla, byli rozdělené mezi lidi, co knihu milují nebo nesnáší, tudíž mi nezbylo nic jiného, než se sama přesvědčit o tom, co v sobě tahle kniha má. A upřímně toho má opravdu hodně. The Selection pro mě bylo velice milé překvapení a s radostí říkám, že je to jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla.

Celá kniha se nese v klidném, nepříliš akčním duchu. Pokud tedy sháníte něco, u čeho budete zadržovat dech napětím, zapomeňte na tenhle příběh. Pokud si místo toho potrpíte na romantické příběhy a pár nepříliš propracovaných intrik, vzhůru do čtení.

Příběh sledujeme očima hlavní hrdinky Americy, která do soutěže nastupovala z Páté kasty. Pátá kasta je kasta umění a America objevila talent pro hudbu, se kterým ale nejsme moc seznámeni. Hned při prvním setkání s princem mu dá jasně najevo, že tam je v podstatě omylem, a on se ji rozhodne respektovat. To je právě to, proč je pro Maxona tak zajímavá - je jiná a jedná s ním na rovinu.

America mi přišla jako poměrně příjemná hrdinka. Většina věcí, které ostatním na ní vadí, jsem naprosto respektovala, protože jsem někdy měla pocit, jako by mi mluvila z duše. Prostě jsem s ní dokázala soucítit v takové míře, v jaké se mi to nestalo už hodně dlouho. S Maxonem jsem neměla žádný problém. Oblíbila jsem si ho téměř hned a strašně mě překvapilo, že není jen nafoukaným princátkem. Maxon je milý, zábavný a má srdce, ale také spoustu chyb, na které často upozorňoval - špatně respektuje cizí názory, je tvrdohlavý...

Když to vezmu kolem ostatních postav, jsem trochu zklamaná. Kdyby se autorka zaměřila na jejich psychologii alespoň z poloviny tak jako na vystavění společnosti, nabrala by kniha nové obrátky. Přišlo mi, že většina charakterů je strašně mělká a splývaly mi jedna v druhou. Nápad společnosti s kastovním rozdělením sice není úplně originální, ale během čtení mě to nijak nerušilo. Spíš naopak. Všech osm kast žije spolu v jednom městě, běžně se setkávají a vzájemně si dopomáhají, aby získali více peněz na živobytí.

Když jsem knihu četla, strašně jsem oceňovala, jak je to psané. Kiera píše opravdu příjemně a jednoduše, takže se to četlo lehce, až mi někdy nedocházelo, že to není čeština. Původně jsem měla trochu problém se do toho začíst, ale po pár kapitolách to zmizelo a já se ponořila do realistického světa třpytivých šperků a honosných šatů.

V určitých chvílích mi připadalo i trochu ujeté, že třeba rodiny, které trpí hlady, mají doma televizi. V těchto chvílích mi přišlo, že to autorka neměla úplně do puntíků promyšlené, ale co já vím? Třeba to byl dar od státu. Což mě vlastně dovádí k myšlence, že to opět nebyla jen tradiční dystopie. Hlavním problémem nebyla vládnoucí vrstva, která sice je absolutistická, ale nesnaží se zemi tyranizovat, ba naopak. Princ Maxon se už před svým vládnoucím obdobím snažil zlepšovat svět.

Slovo závěrem? Vykašlete se na to, co říkají ostatní, nebo jak se chovala autorka, a dejte knize šanci. Nezaujala vás anotace? Respektuju, že do knihy nechcete jít. Naštvalo vás chování autorky? Ano, mě také. A mělo to vliv na pocit z knihy? Ne, nemělo. Dejte tomu šanci. Pokud opravdu víte, že vás to nebude bavit kvůli ději, kašlete na to, ale pokud vás to zajímá a jen se bojíte toho, že všechny negativní recenze měly pravdu, překonejte ten strach. Já čtení této knihy rozhodně nelituji. Příběh mě bavil od začátku do konce a prince jsem si zamilovala tak moc, že bych se vůbec nezlobila, kdybych mohla být na místě Americy. Navíc toho kniha slibuje hodně do budoucna a já pevně věřím, že The Elite bude minimálně tak dobré jako první díl.

You May Also Like

14 komentářů

  1. Na tuhle knihu jsem toho moc pozitivního nečetla, takže jsem se ji rozhodla vynechat, ale tvá recenze mě zase trochu zviklala :D Věčné to dilema čtenářovo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co mám udělat pro to, abych tě zviklala ještě víc? :D :D

      Vymazat
    2. V podstatě souhlasím. Tohle je 2. recenze, kterou jsem četla a která knihu chválí.
      Bude se podle toho točit seriál, tak na ten asi kouknu :-) Každopádně stejně musím počkat na český překlad :-) Ovšem pokud tam není moc akce a napětí a celé se to v podstatě odráží na té romantice, tak.. to asi není ideální pro mě :-)

      PS: Mají hlad a mají doma televizi? Zajímavé :-D

      Vymazat
    3. Seriál by rozhodně mohl být zajímavý, i když nespuhlasím s hereckým obdazením (asi jsem jediná, ale přijde mi, že úplne prohodili Aspena a Maxona :D). A opravdu je to spíš romantika, ale na druhou stranu já preferuju akční knihy, ale tohle se mi vážně líbilo. :) S tou televizí to tak opravdu je. America si stěžovala, že někdy nemají co jíst, ale prostě mají televizi. Zvláštní. :D

      Vymazat
    4. Mám pocit, že si jednou k televizi dokonce udělali popcorn. Teď nevím, jestli si to pamatuju dobře, nebo mi můj unavený mozek sugeruje něco co není pravda? :D
      Mě se tahle kniha příliš nelíbila - ač se četla jednoduše, prostě to mělo své chyby. A taky mi přišlo, že na jednu knihu je tam moc málo děje, čekala jsem, že Selection skončí a v dalším dílu už to bude větší drama, a ono pořád nic... The Elite si přečtu, takže taková katastrofa to nebyla :)
      Jinak, na seriál je to dobrá předloha, nic zbytečně složitého. Jsem zvědavá, kdy bude...

      Vymazat
    5. Jop, popkorn jednou dělali. Tohle autorka prostě nedomyslela. Mně se prǎvě líbilo, jak se tam nic nedělo, ale to asi protože jsem to četla po The Last Princess a tam té akce bylo az moc. :D A na seriál jsem zvědavá. :)

      Vymazat
  2. Na tuto knihu jsem četla pouze pár recenzí, ale většina z nich byla kladných. Určitě si knihu brzo přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu bych si chtěla přečíst i na vzdory všem kritickým recenzím. Děj mě prostě zaujal! Nevíš, jestli někdy vyjd i v ČR???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím, jestli má vyjít, ale zatím se obávám, že ne. :(

      Vymazat
  4. ja by som si túto knihu strašne chcela prečítať, má zaujímavý príbeh, trošku mi to pripomína reláciu "Příjmeš moji ruži?" 8D Môže to byť veľmi zaujímavá kniha 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Je to jako knižní podoba nějaké takovéhle reality show, ale z budoucnosti. :D

      Vymazat
  5. Kde si precetla tu knihu? Nemuzu ji nikde sehnat.klidne v angličtině

    OdpovědětVymazat