Recenze: Leviatan

by - srpna 06, 2011

Autor: Scott Westerfeld
Série: Leviatan
Díl: první
Originální název: Leviathan
Žánr: fantasy a sci-fi, historie
Anotace: První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Rachoťáky, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se s eznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná.

Nakladatel: Knižní Klub
Vydání USA: 1. 8. 2010
Vydání u nás: 13. 6. 2011
Hodnocení: 3.91 (goodreads)
Můj názor:
(může obsahovat spoilery)
Když se mi dostal Leviatan do ruky, měla jsem jen úplně malinkou představu o tom, co mě čeká. Věděla jsem, že je Leviatan vzducholoď a že je tam nějaká Deryn a Alek. Ale tím to skončilo. A hned v první věci jsem se zmýlila.

Ocitneme se hned na začátku jednoho z největších světových konfliktů - v 1. světové válce. Kniha začíná v tu noc, kdy zabili Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii. Jejich jediný syn, princ Alek, je donucen opustit svůj domov v Praze (!) a na palubě Industiálského kráčejícího stroje se přepravit do Švýcarska. Na severu  Evropy je ale situace mnohem poklidnější.

Mladá Deryn Sharpová se rozhodla následovat stopy svého bratra a otce, a proto se chce nechat naverbovat do britské vzdušné služby. Jediným problémem v její nastávající kariéře ale je, že nastoupit mohou jen chlapci. Deryn ale ani toto neodradí, takže se z patnáctileté dívky stává šestnáctiletý Dylan Sharp. Bohužel, její první let na Darwinovském tvoru huxley se vymkne, a ona ocitne se na palubě obřího létavce Leviatana


Jak už jsem naznačila, Evropa se dělí na dva hlavní tábory - Indrustiály a Darwinovce. Industriálové, mezi nimiž je především Rakousko-Uhersko a Německo, se vyznačují svými obrovskými stroji, které jsou inspirovány živými tvory. Naproti tomu se Británie hrdě hlásí k Darwinovcům, kteří využívají "vláken života" a tvoří obrovské živé tvory - tzv. vodíkodýchače

Měla jsem z knihy jisté obavy. Nic z žánru steampunk jsem nečetla a měla jsem jen pramalou představu o tom, co to vlastně bude. Taky jsem se bála, že mě to nebude bavit. Ale vážně mě to překvapilo. Hned po několika stranách jsem se do toho dokonale ponořila a nedokázala jsem přestat přemýšlet nad tím, co se bude dít dál, jak se to nakonec vyvine a kdy se konečně setká příběh Deryn a Aleka.

K Deryn se role kluka opravdu hodí. Bezhlavě se vrhá do každého dobrodružství a nebezpečí a ve vzduchu je jako doma. Její bratr jí poskytl dobré školení v tom, jak se chovat jako kluk a kromě Mistra neměl nikdo žádné podezření, že by s ní nebylo něco v pořádku. To ale neznamená, že mi nelezla na nervy. Když byla kapitola z jejího pohledu, občas jsem musela zatínat zuby a doufat, že už brzy tu kapitolu dočtu. Ale kdyby taková Deryn nebyla, nebylo by to ono.

ch02_full_450widePravým hrdinou pro mě je Alek. Alek se najednou musel vzdát svého pohodlného života a několik týdnů putovat v utajení z místa na místo a do jisté doby ani nevěděl, co se okolo něj děje. Nedokázala jsem si celou knihu pomoct, ale musela jsem obdivovat jeho odhodlání. Byl ochotný riskovat, aby pomohl cizím lidem, postavil se proti své zemi, a to hlavně proto, aby zachránil posádku Hromovládce, a při tom všem se musel vyrovnávat s obrovskou ztrátou svých rodičů. 

Příběh byl psaný er-formou z pohledu Aleka i Deryn. I když se nakonec jejich příběhy potkaly, autor stále zachovával střídání pohledů, a to pravidelně po dvou kapitolách! A navíc, vždy druhá kapitola jednoho pohledu končila tak zatraceně moc napínavě, že člověk prostě nemohl přestat číst a musel pokračovat dál a dál. 

Kniha mě možná až moc překvapila. Předčila všechna má očekávaní a vymazala všechny mé obavy. Scott vytvořil úplně novou historii, která dokonce překonala přítomnost. Když začala selhávat veškerá má fantazie, vždy v pravou chvíli přišla dokonala ilustrace Keitha Thompsona, která doplnila věci, které jsem si nemohla představit.

Rozhodne nelituji toho, že jsem do této knihy investovala, protože je to něco absolutně jiného, než jsem očekávala a než jsem kdy četla. Vše bylo napsané dokonale čtivě, s lehkostí i vážností v pravých místech a bylo to až nesnesitelně napínavé. Když dám plný počet hvězdiček, určitě jich nebude škoda, protože se mi kniha opravdu líbila a moc se těším na pokračovaní, které má vyjít ještě tento rok. 
Ilustrace jsou ze stránky scottwesterfeld.com/

You May Also Like

5 komentářů

  1. Zpočátku jsem se Leviatana taky bála, především kvůli toho, že se děj odehrává za 1. světové války, ale nakonec jsem to zhltla za jeden den. Nevím, proč ti Deryn lezla na nervy, mě se strašně líbila :D Ale souhlasím s tebou, že hrdinou byl spíše Alek. A ty ilustrace... naprosto dokonalé. Taky mi hodně pomohly představit si ty podivné stroje či vodíkodýchače. Těším se na Behemoth, podle všeho by měl být ještě lepší než první díl (:

    OdpovědětVymazat
  2. Mě lezla na nervy hlavně , když mluvila. Ale když tam ke konci byla z pohledu Aleka, tak mi nevadila. Zvláštní. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak po tom možná sáhnu. I když představa, že čtu něco o první světové válce... Nevím, nevím, ale asi si to přečtu...

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem o téhle knize poprvé slyšela, okamžitě jsem ji zavrhla, protože příběh odehrávající se za 1. světové války? To není nic pro mě... Ale poslední dobou mám strašnou chuť si tu knihu přečíst a po tvé recenzi je ta chuť ještě větší! Taky se mi moc líbí ilustrace a celkové zpracování knihy.

    OdpovědětVymazat
  5. No... já jsem se o tom, že je z 1. světové války dozvěděla, až když jsem ji měla doma! :D Ale na druhou stranu je to moje oblíbené období dějin. Určitě to můžeš zkusit. ;) (Zpracování knihy je naprosto dokonalé - hlavně ilustrace :)

    OdpovědětVymazat