Recenze: Město ze skla

by - června 11, 2011

Autor: Cassandra Clare
Série: Nástroje smrti
Díl: třetí
Originální název: City of Glass
Žánr: YA, lovci démonů, čarodějové, vlkodlaci, upíři a další podobná havěť
Anotace: Aby Clary zachránila život své matce, musí se vydat do Skleněného Města, dávného domova všech lovců stínů,přestože vstup do města bez povolení je proti Zákonu a porušení Zákona se trestá i smrtí.

A aby toho nebylo málo, dozví se, že Jace ji ve městě nechce a Simona uvrhli lovci stínů do vězení, jelikož jim upír, kterému neublíží sluneční světlo, připadá krajně podezřelý. Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi.

Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Dokáží však podsvěťané a lovci stínů zapomenout na vzájemnou nenávist a bojovat za společnou věc?

Jace si uvědomuje, jak moc je ochoten kvůli Clary riskovat.Podaří se Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi a zachránit Skleněné Město?

Nakladatel: Mladá fronta
Vydání USA: 24. 3. 2009
Vydání u nás: 25. 5. 2010
Hodnocení:    88,8 % (goodreads)


Můj názor: 
(obsahuje na minulé díly)
Po poslední konfrontaci s Valentýnem se začalo spekulovat o tom, že se příště objeví v Alicante, Skleněném městě a hlavním městě Idrisu. Clary si i přes nesouhlas jejího bratra Jace vydupala, že tam musí jet také, aby se setkala s mocným čarodějem, který by jí jako jediný mohl pomoct zachránit její matku. Jenomže kdyby to Jace dovolil, nebyl by to on, takže vymyslel povedenou lest. Která se shodou náhod opravdu zkomplikovala...

Po dočtení Města z popela jsem se nemohla dočkat, až se mi do rukou dostane další díl. Pořád jsem si opakovala: "Vždyť takhle to nemůže být! To přeci nejde, aby to byla pravda!" Něco byla pravda, něco ne. Jediné, co mi bylo od začátku jasné, bylo, že to ani trochu nebude jednoduché.

Cassandra nám to hned na začátku pořádně zkomplikovala. Nenechala kámen na kameni a veškerá má představa o lovcích stínů se mi takřka začala rozpadat pod rukama. Přibývaly nové a nové postavy, které se svou podlostí mohly rovnat Valentýnovi, nebo naopak se svou ochotou a odhodláním mohly rovnat Maryše Lightwoodové

Na Clary v tomto díle bylo opravdu vidět, že je toho na ni už opravdu moc. Veškerá naděje na záchranu se jí úplně rozplynula, začala se hádat s kým mohla a dělala nerozvážné věci. Zdálo se, že jediné dobré, co ji potkalo byl Sebastian, ale... bylo to opravdu tak dobré? Nakonec ale stejně vyhrálo její nekonečné odhodlání a ochota pomáhat, což jí opravdu hodně závidím. 

Popravdě on to neměl nikdo vůbec lehké. Jace musel udělat nejtěžší rozhodnutí ve svém životě - jestli se postavit na stranu svého šíleného otce nebo na stranu ostatních lovců. Simona uvrhli do vězení za něco, za co nemůže. Isabela dovolila jednomu nejmenovanému lovci ublížit jejím milovaným a Alek se musel vyrovnat s tím, co cítil ke Krasomilovi, i když je to proti všem pravidlům lovců.

Musím opravdu uznat, že i když předchozí díly byly opravdu napínavé, tenhle je o několik stupňů překonal. Někdy jsem měla opravdu strach otočit na další stránku, protože jsem neměla ani tušení, co mě tam může čekat - co se stane, co se změní a na co se přijde. Navíc kniha byla protkaná odlehčeným a dokonalým humorem, který znám právě jen z podání Cassandry a bez kterého by to nebylo ono. 

I když tam na můj vkus bylo až příliš kapitol z pohledu Simona, opět se rozhodnu dát knize všech 5 hvězdiček, protože si je opravdu zaslouží. Dovoluji si dokonce říct, že je to zatím nejlepší díl série - naštěstí to nakonec ale není poslední díl série. I když se nakladatelství Mladé fronty zatím nechystá vydat čtvrtý díl této série, všichni nedočkavci si ji můžou již nějakou dobu přečíst v originálním jazyce. Ale otázkou zůstává - co tak strašného se tam může stát, že to bude mít ještě další dvě pokračování?

You May Also Like

1 komentářů