10 knih roku 2018

by - února 11, 2019

Posledním a zásadním restem ohledně loňského roku je seznam nejlepších knih, které jsem přečetla. Na své poměry jich bylo mnohem více, než jsem čekala, a vyšplahala jsem se  na krásné číslo 56 titulů. Dokonce se jedná o můj životní rekord. (O kterém to vypadá, že jej letos určitě nepřekonám, protože jsme už v půlce února a já jsem zatím nepřečetla jedinou knihu.) Nicméně, raději se pojďme podívat, jaké poklady se mi do rukou dostaly loni. 

MarÅ¥an Ready Player One (Ready Player One, #1) Cinder (MÄ›síční kroniky, #1) P.S. I Like You Illuminae (Akta Illuminae, #1)

Nejvtipnější kniha: Marťan, Andy Weir 
Co si tak vzpomínám, Marťanem jsem překonala svoji čtecí krizi. Nemohla jsem si vybrat nic správného na čtení, a tak volba padla na něj, protože na mě náhodou vyskočil ve čtečce. A rozhodně jsem nemohla udělat lepší rozhodnutí. Mark Watney je někdo, s kým prostě chcete ztroskotat na jiné planetě. Nejen, že je úžasně geniální, hlavně je naprosto neuvěřitelně a originálně vtipný. Jedna z věcí, co jsem nejvíce oceňovala byla přístupnost knihy pro laiky, protože ačkoli se to jen hemžilo technickými termíny i procedurami, všechno bylo dokonale vysvětlené. A fakt po lopatě. 

Největší nostalgie: Ready Player One, Ernest Cline 
Možná to o mě ještě nevíte, ale mám zvláštní úchylku pro arkádové automaty a arkádové hry z devadesátek. RPO je sice orinetovaný ještě o deset let hlouběji do historie, ale to mi rozhodně nazabránilo si většinu her dohledat a zahrát. Nicméně. RPO je geniálně vymyšlený a propracovný příběh, který se jen těžko srovnává se svou filmovou adaptací (ačkoli ta byla taky skvělá). Kniha je akční, svižná, propracovaná a je to encyklopedie osmdesátek. Hry, filmy, popkultura... Má ten správně nostalgický vibe, i když chápu, že ne všichni pochopí všechny odkazy (ano, taky jsem dost tápala). Je to ale parádní jízda, která za pozornost rozhodně stojí. 

Nejkomplexnější příběh: Měsíční kroniky, Merrysa Meyer
Měsíční kroniky jsem začala číst hned v době vydání, ale nikdy jsem se nedostala ke čtení Cress. Na jednu stranu mě to mrzelo, protože se mi knihy fakt líbily a neuvěřitelně mi padly do noty. Kyborgové, zločinci, hackeři, mutanti?! Ano, prosím! Až v létě jsem si dala maraton a povím vám, tohle byla fakt jízda. Na začátku jsem neměla vůbec tušení, jak moc komplexní ten příběh bude a místy jsem pochybovala i o tom, že se to autorce podaří dát smysluplně dohromady. A víte co? Ono se jí to fakt povedlo. 

Cuteness overload: P. S. I like you, Kasie West
Když jsem objevila knihy Kasie West, stalo se životní nutností přečíst od ní úplně všechny contemporary, které vydala. Dohromady mi to trvalo asi čtrnáct dní, ale přečetla jsem hned všech jejích sedm knih. Proto mám dost dobrou představu o tom, že tahle, tahle je zaručeně ta nejlepší (taky proto jsem ji četla hned dvakrát). Nečekejte nic závratného, ale je to hrozně cute a hlavní hrdiny si zamilujete (alespoň jednoho určitě). 

Nejoriginálnější zpracování: Akta Illuminae, Amie Kaufman & Jay Kristoff
Illuminae se mi doma válelo poměrně dlouho a fakt mi trvalo, než jsem se k němu dokopala. Upřímně mě docela dost děsil ten obří formát, který mají. Nakonec ale ten příběh nejen strašně rychle utekl, navíc to byla scifárna, která mi přesně padla do vkusu. Bylo to akční, krvavé a napínavé. Navíc ten formát mi neuvěřitelně sedl a já se nemůžu dočkat, až se mi do rukou konečně dostane i poslední díl. 

Eliza and Her Monsters Starry Eyes Perfect Chemistry (Perfect Chemistry, #1) To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1) I'm Not Your Manic Pixie Dream Girl
Nejlepší nápad: Eliza and Her Monsters, Francesca Zappia
Nevím, jestli název této kategorie úplně sedí, ale nic lepšího mě k tomu nenapadlo. Nejen, že kniha má neuvěřitelně hřejivý příběh, se kterým se dokáže ztotožnit kterýkoli fanoušek čehokoli, nejvíc mě dostaly ilustrace. Ach, jak já zbožňuju ilustrace v knihách. Každopádně jsem loni četla více knih o fandomech a tahle mě dostala rozhodně nejvíc. Doporučuji všemi deseti!

Nejvíce tipů do života: Starry Eyes, Jenn Bennett
Kniha vám sice neporadí, jak si uvařit doma špagety, ale kdybyste se ztratili v lese, kde jsou medvědi, Lennon vám tu rozhodně poradí, jak na ně. Starry Eyes bylo jedno z největších překvapení, které nabídlo romantický a dobrodružný příběh s jedním z nejreálnějších vztahů mezi hlavními hrdiny. Rozhodně na to koukněte, hlavně pokud milujete plánování a mít kontrolu nad životem, protože hlavní hrdinka je v tomhle vážně mistr. 

Vykopávka roku: Perfect Chemistry, Simone Elkeles
Simone  Elkeles byla svého času poměrně kontroverzní autorkou. Na rozdíl od jiných se nebála prezentovat pohnuté osudy hlavních hrdinů a co více, v jejích knihách se otevřeně mluví o sexu a co ještě víc, dokonce tam sex i je. V dnešní době už to není tak neobvyklé a člověk se nad tím moc nepozastaví, ale před deseti lety to bylo něco úplně nového, odvážného a neotřelého. Nicméně i po deseti letech jsem v Perfect Chemistry našla působivý romantický příběh. 

Dream boyfriend: To All the Boys I've Loved Before, Jenny Han
Jenny Han zbožňuju, to snad už všichni vědí. Laru Jean jsem četla hned v časech jejího vydání a fakt se mi líbila. Na film jsem se těšila jako malá (rozhodně nezklamal), a proto jsem se rozhodla zkrátit si čekání re-readingem celé série. A přestože jsem našla na Peterovi K. spoustu chyb, na které jsem pozapomněla, pořád vede na žebříčku ideálního knižního boyfrienda. 

Největší průser: I'm not Your Manic Pixie Dream Girl, Gretchen McNeil
Ačkoli jsem si myslela, že knihu American Girls a Girl Online nic nedokáže překonat, loni jsem narazila na nejhorší knihu svého života. Se zatnutými zuby jsem ji sice dočetla, ale tenhle zážitek bych si ráda vymazala z hlavy. Nemám energii o této knize mluvit víc, než je nutné, takže vás raději odkážu na svou recenzi. Kterou snad ani nečtěte, protože byste knize věnovali čas, který si stejně nezaslouží. 

You May Also Like

6 komentářů

  1. Illuminae, Měsíční kroniky a Marťan, největší pecky :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký výběr, některé bych si s chutí přečetla. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Z tvého výběru se rozhodně podepíšu pod "Iluminae", "Cinder" nebo "Ready player one"! :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Líbí se mi typ článku :), ale četla jsem jen jednu knihu... - To All the Boys I've Loved Before :D.

    OdpovědětVymazat