Queens of Geek | Romantika, autismus a LGBT

by - března 01, 2018

Jestli dám na názory nějaké bloggerky, bude to Luu. Většinou sice nečtu celé její recenze, ale už jenom to, že napíše recenzi na nějakou knihu, mi zapíná radary, že bych si o ní možná měla zjistit trochu víc. A tahle kniha se nejen objevila na jejím blogu, ale také oplývá dost výraznou obálkou, kterou člověk z hlavy jenom tak nevytěsní. 

Queens of GeekTři kamarádi, dva příběhy, dvě lásky
Příběh sleduje osudy tří kamarádů - Charlie (ta), Taylor (ta) a Jamieho (ten), kteří si plní sen a dostali se na con. Vloggerka Charlie přijíždí na con jako host a propagátorka postapo filmu o zombících, ve kterém byla jednou z hlavních hvězd. Taylor si jede splnit sen a setkat se se svou oblíbenou spisovatelkou Skyler Atkinsovou. A Jamie je spíš do počtu jako doprovod - a trochu jako součást hlavní zápletky.

Na necelých tři sta stranách čtenář sleduje ze dvou pohledů, Charlie a Taylor, dění na conu. Autistická Taylor se pohybuje po place a překonává své hranice. Vystupuje z komfortní zóny a snaží se z víkendu vytěžit naprosté maximum, přestože ji to do morku kostí děsí. Zároveň se snaží vyrovnávat se svými city k nejlepšímu kamarádovi Jamiemu, který je sice pravděpodobně opětuje, ale ani jeden z nich není schopný s tím něco dělat. 

Naopak Charlie je v centru dění, pronásledují ji fanoušci a její herecký partner Reese, se kterými mimo jiné nedávno prodělala ošklivý rozchod. Z Charlieho pohledu sledujeme tlak, který na ni vyvíjí studio i fanoušci ohledně jejího vztahu s Reesem, který ji podváděl. Zároveň se ale Charlie sbližuje s jinou slavnou vloggerkou, do které byla roky platonicky zamilovaná. 

Romantika, autismus a LBGT
Autorka Jen Wilde se nebála zabrousit do stále ještě neobvyklých témat. Taylor je autistka a Charlie bisexuálka. Naštěstí na rozdíl od podobných příběhů nezůstalo jen u tuho a autorka se z toho snažila vytěžit více, než jen slíznout smetanu za to, že se tam nebála zakomponovat tyto prvky. Naopak nám to neotlouká o hlavu téměř na každé stránce a to, že Taylor je autistka, se naplno dozvíme až okolo poloviny knihy. 

Queens of Geek je čistě romantická kniha, která se nesnaží násilně předávat nějaká poselství. Ano, říká nám, že každý má někdy strach, že být jiný je v pořádku a trochu působí i na #bodypossitivity, což jsou části, které zní jako opsané z motivačních citátů na Instagramu. Přesto je to příjemný a uvěřitelný příběh, který vás bude bavit.  

Žádný převratný děj, ale udrží vás to
Jak už bylo řečeno, kniha je romantický příběh. A tím to vlastně začíná i končí. Sice hlavní hrdinky mají vlastní problémy, které řeší a nezapomínají na ně, nicméně romantická linka by dokázala celou knihu utáhnout. Jen Wilde zároveň píše pohodově a jednoduše, příběh krásně utíká, a i když mi občas tekly nervy při popisech toho, jak Taylor otočila láhve kečupu vzhůru nohama a vymačkává si ho na hranolky, dalo se to přežít. 

Skutečnost, že je příběh vyprávěn ze dvou pohledů naprosto odlišných hrdinek způsobuje jednu úžasnou věc - příběh je pro poměrně široké publikum a každý si v tom může najít něco, co jej zajímá. Ať už je to autismus, úzkosti, bisexualita, #bodypossitivity, strach z budoucnosti, posouvání hranic, vyrovnávání se s rozchodem či samotná romantika, tohle všechno tam najdete. 

Autor: Jen Wilde; Vydáno v originále: 14. 3. 2017 (Queens of Geek); Vydání u nás: nevyšlo;  Počet stran: 288; Hodnocení na goodreads: 3.98 při 3 482 hodnoceních.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Recenze na knihy mám ráda a tahle je pěkná. :-) Já mám tolik zajímavých typů na knihy od blogerek, které mám poznamenané, že to budu číst ještě asi další dvacet let. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych potřebovala tak pět let, kdy bude absolutní stopka na vydávání knih, abych trochu ztenčila to-read, ale bojím se, že bych stejně všechno nestihla :D

      Vymazat