Na lovu | Kráska a Zvíře jak je znáte i neznáte

by - března 11, 2018

Už dlouho jsem se nepouštěla do fantasy, jejíž universum neznám. Pokud jsem za poslední rok četla nějakou takovou knihu, byl to rereading, spin-off či další díly. Ale už od doby ohlášení mě Na lovu lákalo a já se odhodlala tenhle iracionální strach z nových příběhů překonat. A povedlo se. 

Kráska, Zvíře a Ohnivák
I když Kráska vyrostla mezi šlechtici, zná tajemství lesa lépe než kdokoli jiný. Poté co její otec přijde o majetek, musí se i se sestrami odstěhovat pryč z města. Uleví se jí, protože v lese se už nemusí dál přetvařovat. Jenže při lovu její otec zmizí a Kráska nemá na vybranou. Vydává se ho hledat a stopuje tajemné Zvíře až do jeho království, do světa z pohádek, který ji může zničit, nebo spasit. Ale kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře? Když se Kráska vydá na lov Zvířete... Mrazivé převyprávění oblíbené pohádky. (oficiální anotace, CooBoo)

Na lovuNic než pohádka
Příběh je retellingem Krásky a Zvířete, propojené s pohádkou o Ptákovi Ohnivákovi. Kniha toho ale pobrala více z prvního jmenovaného a Ohnivák hrál spíše druhé housle. Pohádku o Ohnivákovi sice moc neznám, nicméně jsem z tohoto elementu měla pocit, že byl vyloženě do počtu, jelikož jej mohlo suplovat téměř cokoli jiného. Ale hlavní myšlenku dokázal dostatečně předat. 

Na lovu je pohádka. Krapet krvavější, něco trochu ve stylu bratří Grimmů, ale stále je to klasická pohádka o krásce a zvířeti, která toho nenabídla moc nového. A co víc, fanoušky Disney filmu nutí neustále očekávat mluvící nábytek. Mělo to za efekt, že dějová linka byla velice předvídatelná a i když si autorka někdy dávala na čas, čtenář měl velice dobrou představu o tom, kam příběh směřuje. 

Jediná věc, která vybočovala ze schématu pohádek bylo určité zasazení příběhu, tentokrát do středověké Rusi. Trochu mě ale mrzí, že právě lokalizace byla jenom tak mimochodem zmíněna asi ve třetině knihy a moc se k ní nevracelo. Ruská atmosféra nejvíce dýchala, když Jeva vyprávěla Zvířeti pohádky o Ivanovi a Vasilise (proč se za nejruštější jména považují právě tahle dvě?).

Ačkoli je to pohádkový příběh, předává poměrně nepohádkovou myšlenku. Ať už v knize budete hledat dobrodružství, lásku či něco jiného, neunikne vám, oč vlastně jde. Jak píše sama autorka v poděkování, Na lovu je příběhem o hledání sebe sama, o hledání vlastního místa ve světě. Přestože k tomu příběh směřoval spíše nepřímo a dělal iluzi, že ve skutečnosti jde o něco úplně jiného, v posledních kapitolách vše zapadne na to správné místo.

Vyprávění, metafory a romance
Kupodivu mě nijak nerušila er-forma, i když mě ze začátku málem odradila. Vyprávění je příjemné a hodně popisné. Autorka často zabředává do popisu lesa, toho, jak na Jevu působí. Zároveň nechybí ani dostatečná metaforičnost, která prohlubuje zážitek z pohádkového textu. Přestože jsou všechny kapitoly psány z pohledu hlavní hrdinky Jevy, před začátkem každé strany je několik řádků věnováno Zvířeti. Vyprávění Zvířete je úplně jiné, velice hluboké a metaforické. Člověka nutí přemýšlet i nad těmi pár slovy a přestože jich není moc (a někdy žádné), čtenář moc dobře ví, co se zrovna děje.

Plusové body patří tomu, že kniha nebyla přehnaně romantická. Vztah Jevy a Zvířete byl vyvážený, pozvolný a uvěřitelný (když opomenete všechny ty pohádkové skutečnosti jako drápy, chlupy, tesáky...). Zároveň nechyběla motivace k Jevinu chování, což rozhodně příběhu přidává k dobru. 
***
Přestože si myslím, že by se z kouzelného světa a ptáka Ohniváka dalo vytěžit mnohem více, knihu hodnotím velice dobře. Dokonce jsem ochotná jí odpustit trochu zmatený začátek a dlouhé popisy, protože i přes to mě příběh bavil a dokázal udržet. Přesto doporučuji ke knize přistupovat s lehkým odstupem, jelikož opravdu nenabídne o moc více, než všichni známe už od Disneyho. 

Autor: Maegan Spooner; Vydáno v originále: 14. 3. 2017 (Queens of Geek); Vydání u nás: 1. 2. 2018 (CooBoo, Na Lovu);  Počet stran: 328; Hodnocení na goodreads: 3.93 při 13 133 hodnoceních.

You May Also Like

11 komentářů

  1. To vypadá hodně dobře. Hlavně to že tam není moc romance, tu já moc nemusím. :D
    Určitě se po ní podívám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě koukni! Nebylo to nějaké převratné veledílo, ale jako oddechovka naprosto super! :)

      Vymazat
  2. Super recenze, tahle knížka je teď všude a obávám se, že nemine ani mě...:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna o víkendu jsem na ni koukala v knihkupectví a nakonec jsem vybrala jinou knížku, ale hodnocení vypadá moc hezky, jak se zase dostanu někam do knížek, tak bude moje! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Po téhle knize pokukuji a doufám že mi už brzy přijde pod ruku :) Rozhodně ji musím mít :)

    OdpovědětVymazat
  5. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    BurnInTest
    Malwarebytes Anti-Exploit
    Microsoft Teams

    OdpovědětVymazat
  6. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    Loaris Trojan Remover

    360 Total Security Crack

    OdpovědětVymazat
  7. II am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    SpeedCommander

    Microsoft Power BI Desktop

    OdpovědětVymazat