Recenze: Kečupová mračna

by - března 14, 2016

Od Kečupových mračen jsem čekala napínavý příběh plný tajemství. A taky super zápletku. Nakonec bych řekla, že jsem dostala jenom část z toho. To tajemství nebylo tak těžké uhodnout a hlavní zápletka byla spíš lovestory. 

Zoe má tajemství, které ji už dlouhou dobu užírá. Udělala něco hrozného a nikdo to neví. A ona to tají. Když už je to nesnesitelné, rozhodne se to někomu říct. Nebo přesněji napsat. Pan Harrison je vězeň, který čeká v cele smrti na svůj konec. A je nědko lepší, komu by mohla říct své tajemství? Je někdo jiný, kdo nebude mít možnost to nikomu povědět? A tak se prostřednictvím dopisů noříme do přiběhu minulého roku, kdy se děly krásné a smutné věci...

Kečupová mračna jsem na své poměry přečetla docela rychle. Nejprve mě okouzlila obálka, která má ten nejhezčí ořez na světě. Doufala jsem tedy, že dostanu alespoň z poloviny tak krásný příběh. Hned od prvních stránek jsem tušila, že to asi nebude tak slavné, jako jsem doufala... A sice nemůžu knihu označit za zklamání, ale čekala jsem něco jiného.

S dopisovou formou mám jeden věčný problém. Na dopis je to moc podrobné, moc dějové a celkově postě nereálné. Pokud bych psala dopisy a popisovala tam události, které se staly před rokem, těžko bych si pamatovala tolik detailů a ještě ke všemu to, co kdo říkal. Na druhou stranu jsem měla moc ráda ty začátky dopisů, kde Zoe polemizovala nad vězeňskou celou smrti. 

Děj jako takový sice svižně utíkal, ale byl to spíš jen souhrn událostí, které se cyklicky opakovaly a celkově jsme se toho moc nedozvěděli. V podstatě hned na začátku knihy zjistíte, odkud vítr fouká a kniha se neubránila ani řadě typických klišé. Znáte to. Rodinné drama, milostný trojúhelník... Celé to vyeskalovalo na konci, kdy jsem zaklapla knížku, řekla si, že to Zoe trochu moc hrotí a šla spát. Zní to fakt hnusně, ale tak nějak to bylo. Nedokázala jsem se vžít do příběhu natolik, aby mi někoho bylo líto nebo abych dala průchod emocím a nekoukala se na to tak racionálně.

Zoe jako postava mi k srdci nijak nepřirostla a nedokázala jsem se s ní pořádně sžít. Popravdě jsem za celou knihu moc nepochopila, kolik jí vlastně má být let, ale to jsem asi jenom blbě vnímala. Každopádně mi v nějakých chvílích přišla dětinská a hned o pár řádků níž se s někým líbala. Abych pravdu řekla, na fyzickou stránku vztahu byla kniha zaměřena až příliš. (A to Zoe dle mých výpočtů bylo sotva patnáct.) Každopádně jak už jsem psala výše, dle mého Zoe moc rozmazávala řadu nepodstatných věcí a na ty důležité zapomínala. Nemluvě o tom, že se docela často chovala jako nevděčný fracek. 

Celkově má ale autorka moc příjemný styl vyprávění a ničím se moc dlouho nezabývá. Kniha se tedy četla lehce, rychle a nebylo tam nic, co by mě vyloženě obtěžovalo. Svůj podíl na tom má také překlad, který se mi opravdu zamlouval a hlavně tam nebyly žádné chyby. A teenageři mluvili jako teenageři - bylo to tedy přirozené.

Kdybych měla vybrat knihu o vině, která by měla němu otevřít oči nebo ulehčit mu trápení, Kečupová mračna by to rozhodne nebyla. Zoe je prototyp toho, jak se nemají problémy řešit a jak by se dospívající holka chovat neměla. 

Abych to uvedla na pravou míru. Kniha se mi svým způsobem líbila, ale rozhodně nesplnila mé očekávání a dle mého ani účel, který plnit měla. Kečupovým mračnům tedy dávám tři hvězdičky a další příběhům této autorky se bránit nebudu.
Autorka: Annabel Pitcher; Vydáno v originále: 2012 (Ketchup Clouds); Vydání u nás: listopad 2015 (Kečupová mračna, Slovart); Počet stran: 271; Hodnocení na goodreads: 3.82 při 1 220 hodnoceních.

You May Also Like

10 komentářů

  1. Na tuto knihu se chystám už nehorázně dlouho... Díky za přínosnou recenzi, knihu si chci stále přečíst, ale asi mám na seznamu tituly, po kterých toužím víc. :)
    Hezký čtvrtek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co! Je pravda, že hodně lidí se se mnou v názoru shoduje, ale myslím, že když od toho člověk moc nečeká, může se mu opravdu líbit. :)

      Vymazat
  2. O knize teď slyším na každém rohu, ale mě zatím ještě neoslovila až tak hlubokou, abych měla okamžitou nutkavou potřebu se do ni začíst..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla tu nutkavou potřebu kvůli tomu dokonalému ořezu stránek! :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. V podstatě se vším souhlasím - Zoe mi taky až tak nesedla a ani na mě kniha nezapůsobila tak, jak měla. I tak to byla ale příjemná oddychovka s docela zajímavým tématem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi, že o Zoe si nikdo nemyslí moc dobrého :D

      Vymazat
  4. mne sa na tej obálke páčia tie vtáky :D ale žeby som inak z nej bola nadšená, to asi nie. skôr nechápem ten názov :D ale tak, už som videla všeličo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, viď? Taky úplně nepobírám, proč se to jmenuje Kečupová mračna. :D Jenom si vybavuju, že to tam někdy bylo zmíněný v textu, ale fakt si to nevybavuju, tak to asi nebylo nic důležitýho... Autorka má asi jenom ráda kečup :D

      Vymazat
  5. Na knize se mi nejvíc líbila obálka, děj mě až tak moc nezaujal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak! Obálka je úžasná, ale ten vnitřek už tolik ne. :)

      Vymazat