Recenze: Skleněný trůn

by - září 15, 2015


Poslední týdny se o této knize mluvilo jak u nás tak na Slovensku. Ohledně příběhu o nájemné vražedkyni bylo obrovské haló. Očekávání rostla a dny do vydání ubývaly. A pak kniha vyšla a čtenáři se začali přesvědčovat na vlastní kůži, jestli to za to stojí... 

Celaena Sardothien je nejslavnější vražedkyní v celé zemi. Udělala ale chybu a nechala se chytit. Proto teď hnije v solných dolech Endovieru a čeká, dokud jí nedojdou síly. Naštěstí se u ní jednoho dne objeví kapitán královských stráží a dá jí nabídku. Stane se princovou bojovnicí a utká se s dalšími vrahy, zloději a bývalými vojáky. Jaká je cena? Stane se královou bojovnicí a pak dostane svobodu. 

Celaena nabídku přijme. A budou ji čekat měsíce tvrdého tréninku a tvrdých utkání. Zanedlouho ale pozná, že to nebude tak jednoduché. Na hradě se skrývá nějaké zvláštní zlo. Kruté, tajemné a plíživé. A když začnou nacházet mrtvé bojovníky, rozpárané a bez orgánů... Je jasné, že to bude něco opravdu zlého, možná i magického. 

Se Skleněným trůnem jsem strávila řadu lepších i horších chvil. Knihu jsem četla poměrně dlouho, protože jsem jí věnovala většinou jen ranní cesty do práce a přestávky. Což je tak hodina denně. Večer jsem po dvanáctihodinové směně na ni neměla tolik energie, a tak jsem radši zapadla rovnou do peřin. Nicméně bych řekla, že mi dlouhá doba čtení pomohla se s knihou trochu srovnat. 

Skleněný trůn (Throne of Glass, #1)
Když jsem o příběhu o nájemné vražedkyni Celaeně Sarhothien slýchala na každém roku, čekala jsem víc... té vražedkyně. Nějak jsem nepředpokládala, že většinu času mi bude nabídnuta namyšlená holčička, která se zajímá spíš o načančané šaty a přízeň prince. Nemůžu říct, že by mi Celaena úplně nesedla. Ale často byla hodně protivná a náladová. Namyšlená. Arogantní. Myslela si, že se střed vesmíru. A všichni jí to žrali. 

Co se týče děje, tak neustále se posouvá dál a nestagnuje. Na druhou stranu většinu času trávíme v komnatách vražedkyně, kde se střídají návštěvy prince a kapitána stráže. V ději je taky hodně dialogů, které jsou v podstatě tím nejlepším, co v knize najdete. Kromě nápadu. Čekala jsem trochu víc akce a méně omáčky okolo. Na druhou stranu děj zabírá poměrně dlouhý časový úsek (v řádech měsíců), tudíž některé události nejsou rozvedeny. 

Jelikož je jedná o fantasy knihu, setkáváme se zde i s magií. Bohužel hodně okrajově a až ke konci, tudíž moc kouzel nečekejte. Celý ten magický aspekt je zahalen mlhou a čtenář s ním rozhodně bude seznámen, akorát až v dalších dílech. Zatím v tom mám ale spíš trochu zmatek, protože tam z toho nebylo vysvětleno skoro nic. 

Sklenění trůn je psán velmi chytlavě a mile. Příběh je vyprávěný er-formou především z pohledu Celaeny. Někdy se ale pohledy střídaly, tak jsme mohli nahlédnout do hlavy princovi Dorianovi, kapitánovi stráží Chaolovi nebo lady Kaltain... či někomu jinému. 

Abych to shrnula. Pro mě Skleněný trůn předbíhá pověst. Nepopírám, že je velký potenciál, aby se z toho vyklubala skvělá a akční série, zatím to pro mě je něco mezi Selekcí a Hunger games. Knize dávám 3.5 hvězdičky a nechávám si rezervu pro další díly. 

Mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku!
Autorka: Sarah J. Mass; Série: Skleněný trůn, první díl Vydáno v originále: 1. 1. 2012; Vydání u nás: 31. 8. 2015Počet stran: 392; Hodnocení na goodreads: 4.22 při 141 621 hodnoceních.

You May Also Like

6 komentářů

  1. necháme se překvapit pokračováním, zase tak špatné to nebylo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nebylo to špatné, ale pokračování by mohlo být o něco akčnější :)

      Vymazat
  2. pořád nad touhle knihou váhám.. má velkou reklamu, všude o ní slyším, ale na druhou stranu recenze čtenářů mě poněkud odrazují.. hodně lidí říká, že to není, co očekávali a že anotace v podstatě slibuje něco, co tam nakonec není :( tak jsem z toho v rozpacích, jestli do toho jít nebo ne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se odpoutáš od toho, co je napsané v anotaci, tak je to fajnový počtení :)

      Vymazat
  3. Děkuji za upřímnou recenzi. Osobně si myslím, že sérii šanci dám, až budu mít chuť na něco nenáročného a nebude mi zrovna vadit číst o protivné protagonistce. :D :)

    OdpovědětVymazat