Recenze: Aristotele and Dante Discover the Secrets of the Universe

by - srpna 25, 2015

Nacházíme se v Novém Mexiku v USA, roku 1987. Aristotele je patnáctiletý kluk, jehož bratr je ve vězení a jeho rodiče předstírají, že vlastně ani neexistuje. Nemá moc kamarádů a v létě se chodí plácat do bazénu, přestože neumí moc plavat. Pak se tam objeví Dante. Takový ten kluk, který všechno ví, všechno zná a kde nebyl, tam se chystá. Dante je nevýrazný jedináček, ptá se na hodně věcí, skvěle kreslí a ještě ke všemu je chytrý. Na první pohled jsou to úplně rozdílní kluci. Ale právě jejich rozdílnost z nich udělá pravé přátele... A nakonec možná i víc...


Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Mám ráda podobné knihy. Takové ty, kde se toho závratně moc nestane, ale zato pořádně poznáte postavy. Ty knihy, které jsou spíš o pocitech a pravých vztazích mezi lidmi. Ty, ve kterých vůbec nevadí, že tam není žádná akce. A právě takovou knihou je tato. Spíš než o ději je totiž o pocitech a vývoji postav. Všechno je neuvěřitelně realistické a hlavně nenásilné. 

Často se mi příčí knihy o dospívání. Když nějakou čtu, většinou mi přijdou plné klišé. Nebo je to všechno pravda a já jsem dospívala nějak divně. Tady to bylo ale podané opravdu dobře, nijak násilně. Docela mě ale překvapila, že ten, kdo dříve dospěl byl právě Dante. To spíš on se "oddával" poznávání světa, dívek, chlapců a prožitků.

Kniha je vyprávěná z pohledu Aristotela, je psaná ichformou a poměrně jednoduchou a chytlavou angličtinou. Kapitol je tam docela hodně ale jsou krátké. Kniha nemá tak moc velký rozměr, a proto uběhne opravdu rychle. Možná až moc, protože mi na konci bylo líto, že tak rychle skončila. 

I když okolo téhle knihy bylo docela velké haló, moc jsem tomu nevěnovala pozornost. Jenom jsem si ji přidala do to-read a nechala to být. A pak jsem k ní nějak dostala. Ani nevím jak, ale najednou ze mě koukala ze čtečky a já neměla moc co jiného číst. A tak jsem ji otevřela a už nezavřela. Strávila jsem s knihou opravdu málo času a teď trochu lituju, že jsem si ty stránky nešetřila. 

Z Aristotele and Dante Discover the Secrets of the Universe jsem byla nadšená. Naprosto moc. Našla jsem tam jen málo chyb, a to ještě byly naprosto zanedbatelné. Celá podstata dospívání byla úžasně vystižena. Rodiče byli normálními rodiči, starostlivými ale ne moc. Ari a Dante spolu fungovali naprosto skvěle, ani moc dokonale ani nuceně. Je škoda, že to ale nezůstalo jen u jejich přátelství. Ale na druhou stranu by tím mohlo zmizet to pravé kouzlo. 

Ari a Danteho bych doporučila všem, kteří začínají se čtením v angličtině i těm pokročilým. Také těm, kteří si zamilovali Charlieho od Chboskyho. A taky třeba těm, kteří potřebují skvělé tipy na mexická jídla, protože v těchhle ohledech je to opravdu inspirativní (zrovna hledám ten pravý recept na enchiladas!). A taky všem, kteří si chtějí přečíst něco s hloubkou. A málem bych zapomněla, kdybyste si na angličtinu netroufli, tak si počkejte, až ji vydá CooBoo! ;)
Autor: Benjamin Alire Saenz; Vydáno v originále: 21. 2. 2012; Vydání u nás: připravuje CooBoo; Počet stran: 368; Hodnocení na goodreads: 4.31 při 46 495 hodnoceních.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Som moc rada, že sa ti kniha páčila. Pre mňa patrí k tým najlepším za tento rok. Absolútne som si ju zamilovala :3

    OdpovědětVymazat
  2. Já už se na tuhle knížku tak strašně těším! ♥ V AJ si na to zatím netroufám, víš co, radši to chci prožít v češtině :D Super recenze, navnadila jsi mě ještě víc :D

    OdpovědětVymazat