Recenze: Losing It

by - listopadu 27, 2014

Losing It (Losing It, #1)Autor: Cora Carmack
Originální název: Losing It
Série: Losing It
Díl: první
Žánr: new adult
Anotace: „Jak to, že jsem pořád ještě panna?“ ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít.

V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není přes svůj „handicap“ ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením „konečně si vrzneš“ odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá.

Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!

Nakladatel: Jota
Vydání u nás: 26. 11. 2014
Vydání v originále: 15. 11. 2012
Hodnocení: 3.82  při 66 402 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Violet Pills IncBliss je v posledním ročníku vysoké školy. Studuje herectví a do konce semestru se má rozhodnout, jak naloží se zbytkem svého života. Ale to není jediné, co ji trápí. Ještě stále je panna. Toho se ujme její nejlepší kamarádka a vytáhne ji na tah, kde má Bliss o panenství přijít. Přestože se Bliss brání, nakonec podvolí. A setká se s Garrickem... Bohužel to nebude jen záležitost na jednu noc. Druhý den se ukáže, že Garrick je jejím novým učitelem.

V ději nečekejte nic převratného. Nějaká velká zápletka se nekoná a v podstatě vše je vystavěno na vztahu mezi Bliss a Garrickem. Občas se tam vyskytne něco málo ohledně Blissiných přátel nebo divadla, ale to spíš výplň šedých míst, které nám lehce přibližují okolní dění. ´

Bliss je normální reálná hrdinka, která ani ve svých dvaadvaceti letech neví, co chce. Není namyšlená, natvrdlá ani protivná. Je to dívka od vedle, která by se snadno mohla stát vaší kamarádkou. Jediné, čím by vás mohla otravovat, je neustálé omílání toho, jak se bojí prvního sexu, ale zároveň nechce zůstávat pannou. Zádrhel je, že jestli vám tohle vadí, musíte se vykašlat na čtení této knihy. Nejen, že je to právě to, o co v celém příběhu jde, ale zároveň se nadáváním na tyto scény ochudíte právě o ty nejvtipnější.

Garrick na druhé straně je trochu vyumělkovaný prototyp prince na bílém koni a zároveň zakázaného ovoce. Nijak mi k srdci nepřirostl, měla jsem pocit, že lehce trpí Edwardosvkým syndromem a je trochu přehnaný. Na druhou stranu chemie mezi ním a Bliss fungovala tak, jak má, takže alespoň ve společných scénách nebyli nijak otravní.

Kniha je psaná příjemně v ichformě, tudíž vidíme všechno, co se Bliss v hlavě honí. Občas je tam nějaký výkřik do tmy, kdy se tam najednou vyskytne nějaké slovo, které byste nečekali, ale nic strašného to není. Je to milý příběh, který vás chytne a nepustí, přestože budete vědět, jak to pravděpodobně skončí.

tumblr photography beautiful - Google SearchJednou z nejvíce matoucích věcí na této knize je název. Ponechání anglického originálu se jenom tak nevidí, ale pro mnohé to může být velice matoucí. Kdo nemá moc velké povědomí o právě vycházejících knihách, lehce tento titul přejde. Jednoduše proto, že budou předpokládat, že je v angličtině.  Na druhou stranu patří pochvala za obálku, která je méně úchylná než originál (nemůžu si pomoct, ale opravdu na mě tak působí), přestože neodpovídá barva Garrickových vlasů.

Kniha Losing it spadá do žánrového zasazení jako new adult. I když se setkáte s různými definicemi, v zásadě se jedná o příběhy zasazené ve vysokoškolském prostředí, tudíž je i pro vyšší kategorii než young adult. Častým rysem je, že v knihách vyskytuje sex a otevřeně se o něm mluví. Jenom pro vaše upozornění či uklidnění, tento příběh není plný sexuálních scén. Spíš se zůstává u toho mluvení.

Přestože těmto knihám nijak neholduji, Losing It mě příjemně překvapilo. Je to milý a zábavný příběh, který přečtete za chvíli. Nejen kvůli rozsahu knihy, ale hlavně díky autorčině stylu. Dávám čtyři hvězdičky, přestože mě trochu nafrknul epilog, který byl pro mě až moc kýčovitý. 
Za recenzní ebook velice děkuji nakladatelství Jota!

You May Also Like

1 komentářů

  1. Díky za super recenzi! Kniha sice vypadá docela dobře, ale nechystám se na ni podle toho, co jsem si přečetla v recenzi. Už jenom představa, že bych musela neustále dokola číst, jak se Bliss trápí, že je ještě panna, ale na druhou stranu se toho děsně bojí... Nejspíš bych hrdinku chtěla za chvíli praštit... :D

    OdpovědětVymazat