Recenze: The DUFF

by - července 24, 2013

The DUFF: Designated Ugly Fat FriendAutor: Kody Keplinger
Žánr: YA, contemporary
Anotace: Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická, loajální a nemyslí si, že je nejhezčí mezi všemi svými kamarádkami. A taky je dost chystá na to, aby podlehla kouzlu školního hezounka a děvkaři Wesleyho Rushe. Pravdou je, že ho Bianca nesnáší. A když jí označí jako DUFF (jako neatraktivní dívku v okruhu svých hezčích kamarádek), chrstne mu colu do obličeje.

Jenomže doma to není zrovna růžové a Bianca touží po nějakém rozptýlení. Skončí to líbáním s Wesleym. A ještě horší je, že se jí to líbí. Bianca, prahnoucí po rozptýlení, tak naváže s Wesleym vztah nepřátelé-s-výhodami.

Dokud se všechno ještě víc nepokřiví. Bianca nakonec zjistí, že Wesley není úplně špatný posluchač a že jeho život není tak dokonalý, jak se na první pohled může zdát. Náhle Bianca zjistí, se vším zděšením, že se začíná zamilovávat do někoho, o kom si myslela, že ho nesnáší víc než cokoliv jiného.

Nakladatel: Little Brown/Poppy
Vydání u nás: nevyšlo
Vydání v originále: 7. 9. 2010
Hodnocení: 3.95  při 21 072 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Se čtením téhle knihy jsem si připadala jako sto let za opicemi. Spousta lidí ji měla už přečtenou a mně se docela úspěšně dařilo se jí vyhýbat. To ale jenom do té chvíle, co tahle na mě kniha začala vykukovat z knihoven zahraničních booktuberů. A jelikož jsem začínala mít pocit, že mě The DUFF začíná pronásledovat, došla jsem k názoru, že by asi stálo za to zkusit ji.

cichy dźwięk rozsypywanych myśli   - bloog.plBianca o sobě nikdy moc nepřemýšlela. Jakžtakž proplouvala životem, měla dvě nejlepší kamarádky, milujícího otce a matku, která už pár měsíců je na "výletě". Bianca si hleděla svého a všechny návštěvy místního klubu přetrpěla v přítomnosti barmana Joea. Dokud si k ní nepřisedl Wesley Rush. Wesley je vyhlášený hezounek, který má na každém prstu několik holek, se kterými si rád užívá. A mezi ně by hodně rád přidal některou z kamarádek Biancy. 

V tuhle chvíli Bianca poprvé slyšela slovní spojení, které jí nepřestalo pronásledovat. DUFF. Neatraktivní dívka v okolí svých hezčích kamarádek, která je přístupovou cestou pro někoho jako je Wesley. Bianca byla zarytě přesvědčená, že s Wesleym nechce mít vůbec nic společného a taky mu to docela ostře dávala najevo. Dokud se neobjevily problémy doma a její expřítel a ona skončila ve Wesleyho ložnici.

Nejsem úplně fanda do knih s touto tematikou, ale čas od času si něco přečtu. A když mě tahle kniha stalkovala a všechno, co jsem o ní četla, bylo překvapivě pozitivní, tak jsem se do toho pustila. A docela hodně mě překvapilo, jak moc mě to bavilo.

PinterestBianca byla  opravdu příjemnou hrdinkou. Nebudila žádnou iluzi o naprosto dokonalé holce, která má všechno, co chce. Bianca byla pravý opak, věděla, že není dokonalá. A asi proto mi přišla jako jedna z těch reálnějších hrdinek. Navíc její průpovídky mě neskutečně bavily. Oproti tomu Wesley byl právě tím dokonalým klukem, co je bohatý a pěkný a všechno. Taky si to moc dobře uvědomoval a jeho ego sahalo do výšin. Jenomže i potom, co se změnil, to stále nebyl princ na bílém koni. Wesley byl spíš temným rytířem, kterému pošel kůň a tak musel přesedla na bělouše. Nicméně, kombinace Bianca-Wesley byla vražená a tyhle dva charaktery byly hodně na ostří nože. A byli spolu zatraceně vtipní. 

The DUFF je vtipnou a odpočinkovou knihou. Ano, najde se tam i nějaké to drama, ale pořád je víceméně na okraji a tolik zase do příběhu nezasahuje. Čtenář si uvědomuje, že se tam děje ještě něco víc, ale prostě mu to nedá a zaměřuje se právě na hlavní aktéry. Protože ona ta knížka tak byla i myšlená.

Vyprávění je příjemné bez zbytečných kostrbatostí a je to založené hlavně na přímé řeči, což dodává hodně na čtivosti. Navíc to není psané složitě a slovní zásoba není nijak závratně široká, takže to je vhodné i pro začínající čtenáře v angličtině. 

UntitledI když se to tváří jako klasická YA contemporary kniha, je na ní něco jiného. V téhle knize je mnohem víc sexu než v normálních YA knihách (u nich počítejte nula - i když jsou výjimky). Což je také hlavní věc, proč se to někomu nelíbí. Ale právě i tohle je na té knize to dobré. Jsou to teenageři a k jejich věku to patří. Ať už spolu spí nebo o sexu jen mluví, je to součást jejich života, ať se to tolika autorům líbí nebo ne. 

Jako většina knih tohohle žánru se snaží mít i tahle určité poslání. Když tom tak přemýšlím, i tenhle aspekt byl splněn a snad spoustě lidí, kterým to ještě nedošlo, otevřela oči a oni nakonec přišli na to, že i když se někdo zdá dokonalý, má své problémy. Knize dávám zasloužené čtyři hvězdičky a ráda si přečtu nějakou další knihu od téhle autorky. 

You May Also Like

6 komentářů

  1. Tohle je super kniha. Jen mě udivuje, že ji ještě u nás nikdo nevydal... No, zatím to asi bude kniha pro začínající angličtináře, angličtinu to má opravdu lehkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám, že proč to tady ještě nikdo nevydal. Každopádně je to škoda. :)

      Vymazat
  2. Musím sa priznať, že túto knihu mám rozčítanú (ehm, ak sa dá tak vravieť jednej strane :D ) dosť dlho a ešte som si na ňu nenašla čas, no verím, že sa mi to niekedy podarí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, taky jsem ji měla rozečtenou hodně dlouho. ;) Tak přeju hodně štěstí, abys to dočetla, stojí to za to. :)

      Vymazat
  3. The DUFF jsem četla asi dva týdny zpátky a byla jsem z knihy naprosto nadšená, je to vážně skvělé čtení...

    OdpovědětVymazat