Recenze: Cinder

by - března 10, 2013

Autor: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky
Díl: první
Originální název: Cinder
Žánr: YA, sci-fi, kyborgové, dystopie
Anotace: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macec
ha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.

Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Nakladatel: Egmont
Vydání u nás: 14. 7. 2012
Vydání USA: 3. 1. 2012
Hodnocení: 4.05  při 35 702 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Není dystopie jako dystopie, stejně jako není pohádka jako pohádka. A pokud si myslíte, že pohádku o Popelce znáte víc než dobře, tahle kniha vás přesvědčí o opaku. Marrisa Meyerová se totiž vůbec nebála vzít pohádku, kterou všichni známe, a vytvořit z ní něco úplně jiného.

V blíže neurčené budoucnosti po čtvrté světové válce se vytvořila nová provincie Nového Pekingu, ve které se odehrává celý děj. Cinder je mechanička, na svůj věk poměrně dost vyhlášená, nicméně téměř nikdo netuší, že všechny své zkušenosti získala údržbou sama sebe. Ano, Cinder je kyborg. Problémem je, že lidé se na kyborgy koukají spatra. Což znamená, že Cinder je odhodlaná to za každou cenu tajit. A to i před princem Kaiem, který za ní jednoho dne přijde se svou rozbitou androidkou. Jenomže být kyborgem neznamená jenom pokles na společenském žebříčku. V zemi zužované letumózou, záhadnou nemocí, na kterou není lék a na kterou právě umírá císař, se kyborg může lehce stát pokusným králíkem. 

Na druhou stranu Cinder není jediná, která má své problémy. Je tu také Kai, který musí řešit mírové podmínky s obyvateli Měsíce, kteří si z vás poměrně snadno dokážou udělat vlastní loutky. A je samozřejmé, že Kai se snaží zabránit královně Levaně, aby se usadila na Zemi. 

Jak už jsem psala na začátku, tohle není pohádka v tom pravém smyslu. Z původní pohádky tam zbyla snad jen macecha s dcerami a ples, o kterém se pořád mluví. Tady ale veškerá podobnost končí. Cinder není jen služkou, která by se bála něco říct. Cinder má vlastní hlavu, je cílevědomá, a přestože občas stáhne ocas mezi nohy a udělá to, co po ní macecha chce, pořád je to samostatná bytost. A hlavně na ples nejde jenom kvůli zvědavosti a princi, ale má k tomu vážnější důvody. 

V knize se neobjeví žádná závratná akce nebo dechberoucí momenty. Dokonce je příběh dost předvídatelný a i poměrně naivní. Nicméně Marissa píše poutavě a nezabývá se zbytečnostmi, takže stránky hezky plynou. A poměrně důležité je i to, že se nebojí zajít do nepříjemných podrobností a s některými postavami se opravdu nepáře. Což byl jeden z mála momentů, který jsem opravdu nečekala. 

Kniha je lehce protkána všemožnými technickými a fyzikálními informacemi. A pravdou je, že ne všem jsem rozuměla (pořád tak nějak netuším, jak je možné, že Měsíčňané ovlivňují okolí) a ne všechny byly zrovna uvěřitelné. Podobně jako konec. 

Většině ději bych neměla co vytknout. Seznamujeme se s životem Cinder, s celou společností a letumózou, s princem Kaiem a Cindeřinou androidkou Iko, která má vlastní hlavu. Za začátku se mi dokonce zdálo, že autorka dělá zápletku zbytečně složitou, že se tam dějí naprosto nepodstatné věci. Dokud ale všechno nezapadlo na své místo a mě nedošlo, jak je to vlastně s pravdou (bohužel mi to došlo moc brzy a já na úplném konci nebyla překvapená). Jenomže když došlo na celé to finále, bylo to jedno velké zklamání. Opravdu jsem nečekala, že ta velká konfrontace mezi Cinder a královnou Levanou bude taková… Nuda? Nic originálního, ani zajímavého. Dobrá, jediné dobré na tom bylo, že nebylo úplně jasné, jak to dopadne, ale to je tak vše. Za poslední stránky tedy obrovské minus. 

Kniha je vyprávěná er-formou především z pohledu Cinder. Nicméně čas od času se v knize vyskytne nějaká ta kapitola z pohledu Kaie nebo doktora. S překladem jsem spokojená, v textu jsem nenacházela žádné zbytečné chyby a nebylo tam nic, přes co bych se nedokázala přenést. 

Kniha se mi až překvapivě moc líbila. A ani náhodou mě nenapadlo, že bych ji mohla přečíst tak rychle. Nicméně dávám jenom 4 hvězdičky, protože byla kniha dost předvídatelná a já skoro od poloviny tušila, to, co mělo být jako velké překvapení na konec. A taky právě za ten konec samotný. Na druhou stranu jsem byla překvapená z vývoje vztahu mezi Kaiem a Cinder, protože to nebylo takové klišé, jaké jsem předpokládala. A obrovské nepopiratelné plus patří za dystopickou Čínu namísto Ameriky.

You May Also Like

8 komentářů

  1. Skvělá recenze :). Pohádku o Popelce mám ráda, ale že bych si toužila přečíst knížku, kde je Popelka cyborgem... No to si ještě rozmyslím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promýšlej :) Ale jak jsem psala, zas tolik Popelky tam není. :D

      Vymazat
  2. Knihu sa chystám čítať, vyzerá skvele, taká netradičná Popoluška 8) Predpokladám, že sami to bude páčiť 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Cinder bych si moc chtěla přečíst, i když na první pohled mě obálka nějak nezaujala. :D Hezká recenze! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne! Uvidieť túto knihu, ani ju nezoberiem do rúk. Ale tvoja recenzia bola super a vyzerá to veľmi dobre. Určite si prečítam :)

      Vymazat
    2. Uznávám, že ta obálka je trochu zvláštní... Na druhou stranu, alespoň koresponduje s příběhem! ;)

      Vymazat
  4. Super recenzia, kniha vyzerá fajn, hlavne ma zaujal nápad...:) Tak možno si ju raz prečítam.

    OdpovědětVymazat