Recenze: Nádherné bytosti

by - ledna 08, 2013

Autor: Kami Garcia, Margaret Stohl
Série: Kronika prokletých zaklínačů
Díl: první
Originální název: Beautiful Creatures
Žánr: YA, fantasy, zaklínači, magie... 
Anotace: Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí.

Nakladatel: Knižní klub
Vydání u nás: duben 2011
Vydání USA: 1. 12. 2009
Hodnocení: 3.79  při 61 7641 hodnoceních (goodreads)


Můj názor:
18130_377235925701703_887897806_n_largeEthan Wate žije v Gatlinu - v zapadákově v Jižní Karolíně, které žije jenom z války Severu proti Jihu. A Ethan to tam taky náležitě nesnáší. Nicméně hraje basketbal, není žádným outsiderem a má kamarády. Dokud se ve škole neobjeví Lena Duchannesová, neteř městského podivína, který ani nevychází z domu. A v té chvíli se Ethan rozhodne dát najevo všechno, co mu na městě vadí. A taky se zamilovat do Leny. 

O téhle knize se poslední dobou hodně mluví hlavně z důvodu připravované ho filmu. Nicméně mám tuhle sérii doma už docela dlouho, jenom se mi do toho nechtělo. Ony to taky nejsou zrovna útlé knížečky a času taky prostě nikdy moc není. Nicméně jsem se rozhodla to zkusit. 

Kniha má jeden hlavní problém. Ethana. U hodně knih psaných autorkami z mužského pohledu se stává, že je to taková ta verze "jak by asi mohl přemýšlet chlap". A když se spojily rovnou dvě autorky, mělo by to na knize svítit jako varování. Protože tohle se jim opravdu ani trochu nepovedlo. Bella v klučičí kůži fakt není nic pro mě. Celé to, jak najednou spatřil Lenu a obrátil se mu svět naruby a jak nemůžou být spolu a... Ne, ne, ne! 

Musí se ale nechat, že námět to byl originální. Celé to téma rodinného prokletí bylo fajn, celkově ti zaklínači jako takoví. I když magická povaha strýčka Maca bylo jedno neuvěřitelné zklamání. Nicméně se mi od poloviny knihy zdálo, že se do toho autorky samy zamotaly a někdy jim to nedávalo smysl a hodně se opakovaly. A taky to nesmírně natahovaly. 

121116092708-beautiful-creatures-story-top_largePět set stran na knihu s takovýmhle obsahem je prostě moc. Všechno se dlouho natahovalo a mně v hlavě utkvělo snad jen vzájemné fňukání Ethana a Leny nad tím, jak je život nespravedlivý a jak se blíží její narozeniny a je z toho prostě obrovský problém (jako by to nepřežili všichni v její rodině dávno předtím...). Zajímavá byla zhruba tak polovina celé knihy a některé scény se mi zdály strašně zbytečné, stejně jako zdánlivá složitost zápletky, kdy se tam motaly ještě další "nepříznivé" okolnosti a postavy, které měly ublížit - Leně především. Jenomže já jsem s ní nedokázala soucítit. Nemohla jsem soucítit s holkou, která je strašně protivná a nesympatická. A taky neskutečně mělká jako většina všech postav.

Všudy všude tam byly jen dvě normální postavy. Link a Amma. Jenomže oni někdy dostávaly tak strašně mizerný prostor, že jsem si říkala, proč tam na začátku vůbec byli. Nejhorší na tom je, že to nebyly zas tak nedůležité postavy. To jenom Ethan a Lena potřebovali prostor pro sebe... 

Není to špatná kniha. Nebo ne tak moc. Jenom tam bylo málo akce, málo alespoň trochu zajímavých scén a postav. Většinou jsem se jen nudila, posouvala se v textu mechanicky a ani vlastně neměla touhu pokračovat dál. A ani trochu se mi už nechce do dalšího dílu, protože si jen myslím, že to úplně to samé, že se tam nic nového nestane. Nebo takhle... Já vůbec nemám představu, co by se mohlo dít v dalších dílech. Vždyť to úplně krásně mohlo celé skončit, dokonce takovým tím žili šťastně až do smrti. Ale ono ne, ono to musí pokračovat...

Dávám tři hvězdičky alespoň za námět. Taky za Linka a Ridley, protože oni jediní dva měli alespoň nějaký rys charakteru. I když Link jenom někdy. A vlastně ještě Larkina, ten byl alespoň zajímavý... 

You May Also Like

10 komentářů

  1. Bella v klučičí kůži fakt není nic pro mě. 8D Súhlasím a preboha, to má 500 strán? :O No do tejto knihy sa tak skoro nepustím 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonce 508 :D A kdyby to mělo tak... no dobře, dejme tomu 300, bylo by to mnohem lepší. :D

      Vymazat
  2. Nádherné bytosti jsem četla a taky mě to celkem zklamalo, protože jsem se do toho pouštěla s odhodláním "kdoví jaká skvělá knížka to bude". Také s tebou souhlasím s tím zbytečným protahováním a podobně... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já do toho šla bez očekávají a vyšlo to stejně. :)

      Vymazat
  3. Ale prestante :D Veď tá kniha je pekná, nie dokonalá, ale má toho veĺa do seba :) Ethan je zlatunký :) a ako oddychovka je to geniálne =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako oddychovka možná :) ale teda... hodně oddychová :D

      Vymazat
  4. Hezká recenze! :) btw. Astetsia je vždy originální se svým názorem. :D Knihu jsem nečetla -nemůžu soudit- ale v blízké době se na ni rozhodně nechystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Jiný názory jsou to nejlepší, hlavně ty lepší než v recenzi, alespoň to dokazuje, že to není ztracený případ :D teda ta kniha, myslím :D

      Vymazat
  5. Väčšinou čítavam ako prvú knihu, ale teraz som sa rozhodla, že si pôjdem najprv pozrieť film. Takže v sobotu sa teším, i keď herec, ktorý hrá Ethana mi vôbec nie je sympatický :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ethanem mám taky docela problém :D Ale hodláme na to s kamarádkou jít, tak se uvidí. :)

      Vymazat