Recenze: Pushing the limits

by - prosince 21, 2012

Pushing the Limits (Pushing the Limits, #1)
Autor: Katie McGarry
Série: Pushing the limits
Díl: první
Žánr: YA,  contemporary
Anotace: Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje. (CooBoo)

Nakladatel: Harlequin Teen
Vydání u nás: chystá se u CooBoo
Vydání USA: 31. 7. 2012
Hodnocení: 4.23  při 12 105 hodnoceních (goodreads)


154943_445400912174836_1463933329_n_large

Můj názor:
Kniha vás může oslovit několika věcmi. Krásnou obálkou, zajímavou anotací, vysokým hodnocením nebo pochvalnou recenzí. A když se u jedné knihy sejdou všechny tyto aspekty, mělo by to už něco znamenat – a u této knihy víc než dost. Pushing the limits se hned krátce po vydání dočkalo úspěchu. Jedna opěvující recenze střídala druhou a všichni z toho byli citově vyždímaní a nadšení. Není tedy divu, že člověk má chuť se do ní pustit, že? 

Kniha popisuje hned dva těžké osudy dvou na první pohled rozdílných lidí. První je Echo Emersonová, která se jednoho dne probudila v nemocnici s jizvami a žádnou pamětí. Dřív to byla normální populární holka se skvělým přítelem, kamarádkami a slibnou budoucností. Teď už ale z původní Echo zůstal jen stín schovávající se v tričkách s dlouhými rukávy. Pak je tu Noah Hutchins, potížista v pěstounské péči. Jenomže i současný Noah byl dřív úplně jiný. Byl to dobrý kluk, co miloval svoji rodinu, hrál basket a věnoval se škole. Jenomže pak mu rodinu vzali. A on se rozhodl, že dostane zpět své bratry. Jenomže ono je moc těžké jít proti systému, který na něj vždy jen házel špínu. 

Pravděpodobnost, že by se osudy těchto dvou postav střetly, se může zdát mizivá, ale tak to není. Společná touha plnit své sny je díky ambiciózní a puntičkářské psycholožce svede dohromady. A otočí jim jejich životy vzhůru nohama. 

Tumblr_mfdbq3bdpd1ry6h0oo1_500_largeTuhle knihu jsem měla v hledáčku snad hned od té chvíle, co se na internetu objevila její obálka. Později, když jsem si přečetla anotaci, jsem věděla, že si ji přečíst prostě musím. Dokonce jsem ji rozečetla hned po jejím vydání, ale nakonec jsem knihu po pár stránkách odložila a pustila se do něčeho jiného. A víte co? Jsem za to ráda. Pushing the limits je totiž knihou, na kterou musí být ta správná chvíle. A já jsem moc ráda, že jsem počkala. 

Do knih se většinou bojím jít s velkým očekáváním, ale u tohoto příběhu jsem se nemohla zbavit entuziasmu všech okolo. Šla jsem do toho s tím rizikem, že budu zklamaná, a opravdu se to málem stalo. Upřímně jsem nebyla z prvních stránek moc nadšená, ale přesto jsem tomu dala šanci, protože jsem si stále opakovala, že když se to líbilo tolika lidem, nemůže to být tak špatné. A opravdu nebylo. 

Se čtením jsem vlastně měla jenom dva problémy. Trochu nezáživný začátek a styl psaní. Kniha je psaná z pohledu obou postav v ich-formě, takže mi nějakou dobu trvalo, než jsem si zvykla na to, jak se liší jazyk obou protagonistů. Na druhou stranu obdivuju autorku, že je zvládla opravdu dobře odlišit,a ještě víc ji obdivuju za to, že Noah byl opravdu kluk a ne jen nějaká zženštilá bábovka, jak to u mnoha autorek bývá. Mimo to Katie skvěle zvládla vyprávět několik příběhů najednou a hlavně se nevěnovala vztahu Echo a Noaha na úkor zápletky. 

S Echo jsem se původně nemohla moc popasovat, ale jakmile jsem se v knize dostala o něco dál, dokázala jsem ji pochopit. Její minulost opravdu nebyla zrovna veselá a já chápu, že se chtěla vrátit do normálních kolejí, ale nechápu, že se dlouho nedokázala otočit zády na kamarádku, která se na ni vykašlala.

Noah byl pro mě pravým hrdinou, který se opravdu snažil bojovat za to, aby získal to, co nejvíc chce, a za to ho docela obdivuji, protože to neměl vůbec lehké. Strašně jsem si oblíbila oba jeho bratry a probrečela spoustu částí, ve kterých byli společně. Moc jsem si přála, aby to dopadlo podle jeho představ, ale na druhou stranu jsem si společně s ním začala uvědomovat, že to není úplně to nejlepší. A právě i s tímhle mi autorka vyrazila dech. Dokázala všechno podat tak, že mě přesvědčila o tom, co si myslí ta postava. Bylo to všechno neskutečně reálné a já se opravdu vžila do obou protagonistů i do příběhu. 

Tumblr_mfb9gwzxeb1s0r00io1_500_large
Vztah Echo a Noaha se mi opravdu líbil. Vlastně celou dobu se společně s postavami vyvíjel a nebyl vůbec dokonalý. Měli spolu spoustu problémů a neshod, ale i těch světlejších chvilek. Prostě nebyl nijak přeslazený a hlavně působil reálně. Žádná láska na život a na smrt a ani šťastně až do smrti… 

V angličtině bych tuto knihu doporučila spíš těm, kteří jsou ve čtení v tomhle jazyce alespoň trochu zběhlí, protože to rozhodně není nejjednodušší kniha, kterou jsem kdy četla. Nicméně vy, co čtení v cizím jazyce nezvládáte, nemusí zoufat, protože nakladatelství CooBoo se rozhodlo, že ji pod názvem Překroč svůj stín vydá v příštím roce! 

Pushing the limit je kniha, kterou doporučuji všem. Úplně všem a nevím, komu by se mohl tenhle příběh nelíbit. Je to silný příběh, který vás totálně vyždíme. Nebo alespoň u mě to tak bylo. Ale nemyslete si, neděje se tam nic strašně drastického nebo podobně. Spíš je víc než pravděpodobné, že si ve svém vlastním životě uvědomíte některé věci. 

Knize dávám pět hvězdiček, i když jsem přesvědčená o tom, že si je nezaslouží. Ano, je to dobrý příběh, který mi vyrazil dech, ale musím uznat, že nebyl stoprocentní. Některé věci se mi zdály docela nereálné a přitažené za vlasy, jindy jsem si zase určitě věci a souvislosti dokázala domyslet…. Jenomže… kdo chce být objektivní?

You May Also Like

6 komentářů

  1. 8D určite si to rada prečítam, keď sa k tomu už dostanem, vyzerá to sľubne 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. Jsem dokonale přesvědčená, že je to úžasná kniha s úžasným dějem. Určitě si ji přečtu až budu mít možnost :)
    P.S.: Můžu se zeptat jak se dává do menu ten "box" z goodreads 'Právě čtu" ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Všechny tyhle věci najdeš v nastavení na goodreads v záložce "widgets" :)

      Vymazat
  3. Hezky napsané :) Taky jsem dost zvažovala, jestli mám, nebo nemám dávat pět hvězdiček, ale nakonec jsem se pro ně taky rozhodla, protože je tak emotivní. A taky mě moc bavilo, kolik příběhů v ní vlastně autorka spletla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě bylo strašně těžký rozhodnout se, ale pak jsem si říkala, když mě to tolikrát rozbrečelo, tak si to ty hvězdičky zaslouží. :D

      Vymazat