Recenze: Andělé noci

by - května 16, 2012

Autor: Lili St. Crow
Série: Andělé noci
Díl: první
Originální název: Strange angels
Žánr: lovci démonů, dhampíři, upíři, vlkodlaci, zombie... 
Anotace: Skutečný svět je plný hrůz. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která sama sejmula slušnou porci padouchů. Je ozbrojená, nebezpečná a připravená nejdřív zabíjet a teprve pak se ptát. Takže jí chvíli potrvá, než přijde na to, komu může důvěřovat... Dru Andersonová je „divná“, kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý – dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý svůj důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...

Nakladatel: BB art
Vydání u nás: 6. 3. 2012
Vydání USA: 14. 5. 2009
Hodnocení: 3.85 (goodreads)

Můj názor:
(neobsahuje spoilery!)
Strhující čtení pro všechny milovníky YA a urban fantasy s neotřelou hrdinkou, která se jenom tak něčeho nezalekne a všechno řekne hezky od plic. 

Strangeangels_large
Dru je novopečeným sirotkem. Od pěti let, kdy jí zemřela matka, byla pouze s otcem a babičkou. S otcem, který lovil démony, poltergeisty, duchy, pijavce, vlkodlaky a další a další nadpřirozenou havěť, kterou si jen dokážete představit, a babičkou, která se o Dru starala. Vše se změnilo, když její babička zemřela a Dru začala cestovat křížem krážem po Státech s otcem. Než se zase všechno pokazilo...

Dru ví o Skutečném světě - o tom, co se schovává ve stínech a vyhlíží další oběť, o tom, od čeho by bylo lepší držet se na míle daleko. O Světě, který je většině lidí skrytý, protože to ani nechtějí vidět. Ale Dru si nestěžuje. Je se svým otcem, jedinou rodinou, která jí zbyla. Cestuje a svým způsobem pomáhá lidstvo čistit od zla. Na druhou stranu to není procházka růžovým sadem. Ono, kolika dětem zaklepe na dveře otec, který je v jistém stupni rozkladu? 
Andělé noci byli jeden čas velice diskutovanou knihou. Ti, co ji četli v originále, ji vychvalovali do nebes a ti, co četli český překlad, byli v rozpacích. Do knihy jsem šla s jistým očekáváním. Čekala jsem dobrou urban fantasy s hrdinkou, která se nechová jen jako hloupá husa a má svůj vlastní názor. Čekala jsem akci, paranormálno, zajímavou zápletku v napínavém podání. A většinu z toho jsem dostala. 
Zombie-photos-1_large
Dru vypadá obyčejně. Vypadá jako jedna z mnoha dívek, které zůstaly bez své matky, a starají se o to, aby jejich táta nosil čisté oblečení a holil se. Na druhý pohled obyčejná není. Dru ví to, o čem její vrstevníci neví.  Dru je ranařka, má to v hlavě srovnané a ví co a jak. Je důvěřivá ale opatrná, citlivá ale odhodlaná... Je prostě všechno jen ne obyčejná. Dru jsem si oblíbila. Zalíbilo se mi, že si nebere servítky a udělá to, co ji zrovna napadne. Možná na to nebudete mít stejný názor, ale tahle střemhlavost se mi na ní líbila. Kdyby si všechno promýšlela, nebylo by to ono. Ztratilo by to na zajímavosti, na napětí... Její charakter by celkově ztratil na síle a byla by jen další obyčejnou hrdinkou.

Přestože se v knize něco dělo už od samého začátku, některé scény se mi zdály příliš zdlouhavé. Někdy se mi zdálo, že se Dru zabývá stále stejnými věcmi dokola. Na druhou stranu se myšlenky opakovaly v tu správnou dobu, aby se na něco důležitého nezapomnělo. Hodně se mi líbilo, jak k Dru "promlouval" její otec. Ve vždy správnou dobu se v její hlavě objevily instrukce - nebo spíš jisté mantry -, které jí tolik let vtloukal do hlavy.

Tumblr_lqvbdu90en1qi23vmo1_500_large
Za zmínku rozhodně stojí český překlad, který se mi vážně líbil. V recenzích jsem četla, že spoustě lidí překlad celkově neseděl, proto si tolik neužili knihu. Mě překlad vážně zaujal. Je to jiné, neotřelé. Pravdou je, že mi poměrně dlouho trvalo, než jsem si zvykla na hovorový způsob, jakým je kniha psaná, ale pak jsem si na to bez problému zvykla a mohla číst bez větších zádrhelů. Dokonce mi ta hovorová čeština do YA knihy seděla mnohem více než spisovný jazyk (páč já taky nejsem moc spisovnej češtinář, když si píšu s nějakejma kámošema). Je vidět, že si s tím překladatel opravdu vyhrál, přestože mě třeba takové slovo džampýr vážně rozesmávalo. Jediným minusem je, že jsem se občas ztratila v kontextu a ubíhaly mi jisté souvislosti (což ale samozřejmě může být mnou a ne knihou).

Rozhodně nelituji, že jsem Anděli četla a zainvestovala do nich nějaký ten peníz. Je to dobré čtení, které toho hodně slibuje. Je to zajímavé, napínavé, neotřelé. Není tam příliš postav, které by se mohli plést, a každá má jiný a naprosto rozdílný charakter. Tento díl toho docela hodně nasliboval do budoucna a už se moc těším, až zjistím, jak se to celé vyvine. Moc se těším, až zjistím, co nezkušené štěně jako je Graves a zkušený "voják" jako je Christophe zase vyvedou a jakou tam dál sehrají roli. 

You May Also Like

1 komentářů

  1. Súhlas, čítala som to už dávnejšie v aj a hrozne sa mi to páčilo, konečne nič tuctové.=) Dru bola vážne fajn.^^" Mám dokúpenú celú sériu, tak som zvedavá, ako to dopadne.^^

    OdpovědětVymazat