RC review: Síla vzdoru

by - července 07, 2011


znakAutor: Suzanne Collins
Série: Hunger Games
Díl: třetí
Nakladatelství: FRAGMENT
České vydání: duben 2011

Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. 

Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...

4923906933_79c4ea6310_z_large
Stalo se
Trosky Severní Ameriky jsou rozděleny na 12 krajů a všemocný Kapitol. Když byl před 76 lety zničen Třináctý kraj, začaly se konat Hladové hry, které měly obyvatelům připomínat všemocnost Kapitolu. Každý rok je vybrán jeden chlapec a jedna dívka z každého kraje a posláni do arény, kde si mají vybojovat vítězství. 

Před dvěma lety byla vylosována Primule Everdeenová, dvanáctiletá obyvatelka Dvanáctého kraje. Když její sestra, Katniss Everdeenová, slyšela její jméno, neváhala a nabídla se místo ní. Jako její partner z kraje byl vybrán syn pekaře, Peeta Mellark

The_men_of_hunger_games_by_burdge_bug_large
Katniss se s Peetou podařilo vyhrát díky povedenému triku s bobulemi, když bylo zrušeno pravidlo, že mohou vyhrát oba splátci z kraje. To se ale znelíbilo Kapitolu a kraje se začali bouřit. Prezidenta Snow tedy musel zakročit, proto další rok, kdy se konaly výroční Hladové hry, Čtvrtohry, poslal splátce s existujících řad vítězů, čímž zařídil, že by Katniss mohla zemřít - to se ale nestalo. 

Katniss se s pomocí jejích spojenců, splátců z Čtvrtého, Sedmého a Třetího kraje, podařilo vyhodit arénu do vzduchu. Až když se ocitla ve vznášedle Třináctého kraje, dozvěděla se o co vlastně šlo. Třináctý kraj nikdy nebyl zničen - obyvatelé se jen při bombardování přesunuli pod zem. A právě tam teď Katniss, Finnick - spláce ze Čtvtého kraje, Haymitch - vítěz Hladových her z Dvanáctého kraje, Diod z Třetího kraje, a někteří obyvatelé Dvanáctého krajem, kteří přežili bombardování - včetně Katnissiny rodiny a nejlepšího přítele Hurikána -, míří. Má připravovaná revoluce šanci na úspěch? A vůbec, je Katniss tím pravým člověkem, který by měl vést revoluci, když má proti ní Snow tak mocnou zbraň - Peetu?


Pocity a postřehy
U druhého dílu jsem neměla vůbec představu a o tom , co v něm najdu. U Síly vzdoru to platilo dvojnásob. Příběh byl naprosto strhující, neočekávaný, překvapivý a hlavně srdcervoucí.

Už od první strany přicházela jedna rána za druhou a občas jsem měla strach otočit na další stranu, protože neměla tušení, co strašného se zase stane. Ale nakonec jsem stranu vždy otočila, protože jsem se nemohla dočkat, až se konečně dozvím, jak to skončí. Nemohla se dočkat, až konečně bude happyend, kterého bych se měla dočkat na konci. Ale... cesta to bude dlouhá a krutá. 

Předchozí dva díly mě pohltily, ale ne tak jako tento, poslední. Nedokázala jsem se od knihy vůbec odtrhnout, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to nakonec může skončit. Věděla jsem, že cesta ke konci a vítězství nebude lehká, ale nečekala jsem, že by svět, ve kterém se vše odehrává, by mohl být ještě krutější, než byl dosud. A to přestávám mluvit jen o Kapitolu, konkrétně tedy o prezidentovi Snowovi. Po pár stranách a bojích mi bylo jasné, že arzenál zbraní a pastí je takřka nevyčerpatelný a to na obou frontách.

Zdálo se, že se Třináctý kraj snaží bojovat a zároveň šetřit lidské životy. Ale co je nakonec schopný obětovat pro vítězství ve válce, kterou už jednou prohráli? Na několika desítkách lidí přeci nezáleží, když už jich tolik zemřelo, ne? A co proti tomu kdo zmůže, když to vypadá jako práce Kapitolu?

Katniss mě v tomto díle nesmírně překvapila. Přes její duševní stav jsem strašně oceňovala její nekonečné odhodlání. Její víru, že všechno nemusí skončit špatně. Konečně se mi vcelku podařilo se s ní popasovat a dokázala se do ní do jisté míry vcítit. Ale na druhou stranu, někdy by potřebovala pořádně srovnat, což se hlavně týkalo její tvrdohlavosti. V tom mě zase zklamal Haymitch, který se držel až moc při zemi.

Peeta se zase změnil na úplně jinou osobu, ale nebyla to jeho volba, nýbrž volba Kapitolu. Vždyť, když má Snow tak mocnou zbraň proti Katniss, tak by byla nesmírná škoda ji nevyužít! Takovému reprodrozdovi nemusí být přeci těžké přistřihnout křídla, aby přestal létat. I když si Peeta prošel strašnými věcmi, začalo by připadat, že se z milého pekaře stala konečně osobnost. Přišlo mi, že to není konečně on, který potřebuje pomoct. Ale, vždyť je to vůči jeho stavu naprosto absurdní.


Konečně jsme měli možnost seznámit se s Hurikánem opravdu z blízka, protože se teď stal Katnissiným věrným společníkem, a také vztahem mezi nimi. I když se jeví jako opravdu spravedlivý člověk, jeho nenávist ke Kapitolu je tak hluboce zakořeněná, že ho dokáže dohnat k nejrůznějším věcem.

Styl a jazyk psaní
Kniha je psaná ich-formou a v přítomném čase, což celému příběhu dodává na realističnosti. Docela jsem si i zvykla na počešťování jmen, takže čtení bylo úplně bez problémů.

Hodnocení
I když se to bude příčit s hodně názory, jako nejlepší díl ze série se mi zdál právě tento. Vše prošlo nečekanými zvraty a stranu od strany byla kniha čím dál méně předvídatelná. Hned několikrát jsem měla slzy v očích a to se mi u předešlých knih ani jednou nestalo.

Jako v předchozích dílech vše bylo napsané dokonale plynule. Nikdy mi nic nechybělo a nikde nepřebývalo. Nikde mě kniha nezklamala, i když se opravdu nevyvíjela podle mých představ. Často jsem nějakou větu četla desetkrát, abych se přesvědčila, že tam je opravdu napsané to, co tam napsané je, a jen se mi to nezdálo. Hodně krát jsem s otevřenou pusou zírala do zdi a přemítala, jak se ta daná věc stala a mohla stát. A kontrolovala jsem, jestli opravdu zemřel ten daný člověk.

Tumblr_lkgc5fwmhn1qaj3lto1_500_large
Nakonec mi nezbývá nic jiného než ohodnotit opět pěti hvězdičkami. Tahle strhující série by žádnému čtenáři neměla uniknout, protože je to úžasné čtení. Lidem se slabší povahou, nebo některým rodičům, by to ale mohlo občas působit potíže. Jestli mezi takové lidi nepatříte, určitě neváhejte a běžte do nejbližšího knihkupectví  nebo knihovny a pusťte se do čtení.
Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku, čehož si velice cením. 
 
Zdroj informací o autorce a sérii: hunger-games.cz

You May Also Like

2 komentářů

  1. Souhlasím... série Hunger games mě dostala a .... smutné, nejlepší, opravdu nejdokonalejší kniha, co jsem kdy četla.

    PS: Máš úžasné webovky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdysi už jsem u knihy brečela. Přesně si pamatuju, co to bylo za knihy a proč. Ale nikdy ne takhle. Tahle kniha byla úžasná.

    OdpovědětVymazat