Recenze: Zavržený

by - května 17, 2011

Autor: Becca Fitzpatrick
Série: Hush, Hush
Díl: první
Originální název: Hush Hush

Žánr: YA, andělé

Anotace: Posvátná přísaha, zavržený anděl a zakázaná láska.

Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.

Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné - držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal.

A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?"

Nakladatel: Egmont
Vydání USA: 13. 10. 2009
Vydání u nás: 27. 3. 2010
Hodnocení: 87 % (cbdb), 80,6 % (goodreads)

Můj názor: 9/10
(může obsahuje spoilery)
Nora je slušná a vždy se řídí podle pravidel. S její nejlepší kamarádkou Vee jsou nerozlučné a ve skutečnosti mají jen jedna druhou. Nořina matka je pořád někde pryč a jejího otce zabili. Nora je 'uvázaná' na pomoc psychologa a tabletky se železem. Na hodině biologie je přiřazena k záhadnému novému studentovi. Nikdo o něm nic neví - straní se ostatních a vůbec je málokdy někde vidět. Noře se podaří vytáhnout z něho jeho jméno - Patch. Když dostanou úkol, aby o svém sousedovi zjistili co nejvíc, Patch okamžitě představí Noře její psychologický profil, ale o sobě nic neřekne. Když se Nora konečně dostane ke slovu, je pozdě - zvoní. Nora už ví, že ho bude nesnášet. Po návratu domů se jí podaří sestavit seznam jen pár ubohých věcí:
Noraslist_large
Ze zoufalství se mu rozhodne zavolat, aby úkol mohla dodělat a tím se poprvé ocitá v Boově herně. Pomalu zjišťuhe, že Patch je všechno, jen ne dobrý a férový. I když se od něj snaží zůstat co nejdále, něco ji k němu stále přivádí. Celá situace se zkomplikuje, když Nora někoho srazí na silnici. Auto má v háji, ale daná osoba se zvedne a jde k ní. Aby toho nebylo málo, ta osoba vypadá přesně jako Patch -  i když má na sobě kuklu. Okolo Nory se po tomhle incidentu začínají dít zvláštní věci. Rozházený pokoj, který je po příjezdu detektivů uklizený, přepadení její nejlepší kamarádky Vee, nástup nového školního psychologa, Eliot a jeho tajemný přítel Jules, nad nimiž se snáší oblak neúplně vyjasněné sebevraždy Eliotovy přítelkyně.
~
Dokonale si pamatuji, jak jsem si přenesla Zavrženého přinesla domů s tím, že určitě nebude mít pokračovaná - bylo to hned po dočtení Twilight ságy a neměla jsem na něco takového čas. Určité recenze mě odrazovali, protože o knize psali jako o pouhé další předělávce Twilight, ale neodradilo mě to - naštěstí. 

Začátek mi přišel hodně špatný, protože to Twilight bylo až nechutně podobné, hlavně díky tomu, že se setkali na hodině biologie. S tím rozdílem, že místo šíleně protivného Edwarda tam byl tajemný a na člověka až moc sexy Patch Cipriano. No jistě, na člověka moc sexy - to by to musel být člověk, ale není, protože je to anděl, který to má s těmi křídly nějak moc zamotané - anděl, padlý, strážný... je toho moc. 

Prostě a jednoduše, tahle knížka mě absolutně vtáhla do děje a to mělo za následek i to, že jsem to přečetla pouze za čtyři dny. I když jsem nechtěla načínat novou sérii, jsem šťastná, protože se s nimi nechci moc rozloučit. No, hlavně s Patchem. Nora mě jako postava ani moc nezaujala, ale občas mě dostali její komické pokusy o to, zjistit nějaké informace o Patchovi - např. když byla v Borderline. Mnohem víc mi sedla Vee - taková energická osoba, šíleně ukecaná, místy trochu hloupá, ale vždy řekne to, co má na jazyku. 

Poslední bod si schovávám na pokračování, které jsem včera dočetla.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Ano, tahle knížka mě taky dostala :) Patch je prostě neuvěřitelný, je tak sebevědomý a sexy, že bych nejradši do té knížky spadla po hlavě jako Harry do myslánky, abych ho měla dřív než Nora! :D Né taky nadarmo jsem ho přiřadila mezi nejoblíbenějších 10 knížních postav :))

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem knihu četla, ten seznam mě hodně rozesmál :D a hlavně, jak si jej s výsměchem přečetl i Patch :D

    OdpovědětVymazat