Recenze: Milionář z chatče

by - března 03, 2011


Autor: Vikas Swarup
Originální název: Q&A (Slumdog millionaire)
Původní český název: Kdo chce být miliardářem
Žánr: Román
Rok prvního vydání v ČR: 2006, Ikar (Kdo chce být miliardářem); 2009, Ikar (Milionář z chatrče)

Anotace: Nikdo nevěří, že nepodváděl. Vždyť jak by mohl mladík z mumbajského slumu, který nemá žádné vzdělání, v životě nepřečetl ani noviny, neslyšel o Shakespearovi a nezná hlavní město Japonska, natož oficiální měnu Francie, uhodnout odpovědi na všechny složité otázky, jež mu položil moderátor televizní soutěže o nejvyšší výhru všech dob. Někdy ovšem stačí velká porce štěstí. Jenže to Rámovi Muhammadu Thomasovi nepřálo už od chvíle, kdy ho jako miminko našly jeptišky v kontejneru na odložené šatstvo, a nesmálo se na něj ani později, když si našel práci a zabydlel se s kamarádem z dětského domova ve špinavé špeluňce. Poznal strach, bídu, nemoc i předsudky, a právě v minulosti stejně pestré jako jeho jméno spočívají mnohé odpovědi. Když ji kousek po smutném kousku odhaluje obhájkyni Smitě Šáhové, jež ho má uchránit před vězením, zvolna vychází najevo, jak může obyčejný kluk, který nemá tušení, kolik planet má sluneční soustava, s jistotou vědět, že nejmenší z nich se jmenuje Pluto.
Hodnocení: 86 %, 96 % (cbdb), 79,4 % (goodreads)



Můj názor: 9/10
Když se řekne 'Milionář z chatrče', všem se vybaví stejnojmenný film od Dannyho Boyla, protože jen málokdo tuší, že je to i kniha. Po knize jsem sáhla ještě dřív než jsem viděla film a  jsem za to vděčná. Upřímně, film je oproti knize fraška. Už jen tím, že se hlavní postava jmenuje Jamal a ne Ráma Muhammad, film postrádá jeden důležitý fakt - náboženství. Velká část knihy, i když to tam není nijak zvlášť popsané se zabývá boji mezi islámem a hinduismem. Ale o tom bych chtěla mluvit jindy. 

Kniha je sama o sobě psaná svým specifickým způsobem. Celá kniha se vlastně odehrává během jednoho jediného dne, ale zároveň celým životem Rámy. Jakže to myslím? Nacházíme se v hotelovém pokoji, kde Ráma se svou právničkou prohlíží záznam z indické soutěže 'Kdo chce být miliardářem', kterou vyhrál. Byl obviněn z podvodu a teď musí jít s pravdou ven. Ale je tu háček, on nepodváděl. Když začíná svítat, vyjde na povrch pravda.

Každá kapitola knihy je vlastně jednou otázkou soutěže a ke každé otázce se váže příběh. Příběh, který Ráma zažil, příběh, díky kterému dokáže zodpovědět danou otázku, příběh, který část jeho života. Tím, že je to psané takhle vzniká ve vaší hlavě zmatek. Nejdřív je Ráma pohozen do kontejneru na šatstvo a hned v další kapitole bydlí se svým přítelem Salímem v čólu, však, pochopit to dokáže každý. Vezměte si, že by to bylo psané podle linie jeho života, popořadě. Nebylo by to nudné?

Nakonec se ale dozvíme, proč se Ráma vůbec zúčastnil soutěže. Je možné, že mu nešlo jen o peníze? Že je v tom něco víc? Přátelství? Nenávist? Láska? Pomsta? Nebo snad něco jiného?

Musím upřímně přiznat, že jsem od této knihy ani neočekávala tak silný příběh. Říkala jsem si, že to za moc stát nebude a navíc to bude z Indie, kde bude skutečnost zbytečně vylepšená. Nestalo se tak. Byla jsem knihou strašně překvapená. Nejdříve mi sice trvalo, než jsem se v tom konečně zorientovala, ale to nakonec předčil celý příběh. Indie tam není vůbec zkreslená a navíc, většina příběhu se odehrává v nejhorších částech, tedy slumech. 

Uznávám, že určité části na mě něco zanechaly, zůstaly mi viset v hlavě a jen, co jsem se k něčemu takovému dostala jsem si řekla: "Ještěže máme to, co máme."

You May Also Like

3 komentářů

  1. Já jsem tuhle knížku četla až po filmu a stejně toho nelituju. Abych byla upřímná, možná se mi víc líbil film, protože je takový emotivnější.. nevím, více jsem se do něj vžila. Tohle jenom popisuje jeho život... ale i tak jsem moc ráda, že jsem měla možnost si to přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já jsem přesně ten člověk, který věděl o existenci filmu, ale knížka se mu úspěšně vyhnula :) Teď jsem docela ráda, že jsem se k filmu ještě nedostala, protože mám takovou zásadu "nejdřív kniha, potom film", aby moje představivost nebyla dopředu ovlivněná. Vypadá to zajímavě, snad to u nás v knihovně odněkud vyhrabu :) Jen ta obálka by si možná zasloužila lepší zpracování - filmové motivy mi až tak nevadí, ale zrovna tady mi to tolik nesedí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady je to v podstatě docela jedno. On film a kniha mají společné snad jenom téma a pak jenom pár událostí. Knížka je pro mě každopádně mnohem lepší, protože toho řekne víc o podmínkách v Indii a hodně ukazuje rozdíly mezi slumy a městskou společností. :)

      Vymazat