Klan | Můj život mezi vikingy

by - června 10, 2019

Okolo Klanu byl hrozný hype. Ono aby ne - je to kniha o vikinzích. A myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že takové knihy se dají spočítat na prstech jedné ruky - alespoň co se oblasti YA týče. Kniha slibovala akční a krvavý příběh, silnou hrdinku, severskou mytologii a určitě ještě něco. A tyhle sliby splnila tak napůl. 

Život sedmnáctileté Eelynin je drsný, ale jednoduchý. Má bojovat za svůj klan proti odvěkému nepříteli – klanu Riki – a přežít. To se jí daří až do okamžiku, kdy na bitevním poli zahlédne svého bratra, kterého viděla na vlastní oči před pěti lety umírat. Teď stojí proti ní na straně nepřítele. Jeho zrada není to jediné, čemu po prohrané bitvě musí čelit. Stala se z ní otrokyně a čeká ji krutá zima v zajetí mezi nepřáteli. Když na vesnici zaútočí krvelačný klan, v jehož skutečnou existenci nikdo nevěřil, vše se změní. Jestli chce Eelyn zachránit sebe i své vlastní lidí, musí začít důvěřovat nepřátelskému válečníkovi Fiskemu. Společně se musí pokusit o nemožné: sjednotit jejich klany proti nebezpečnému protivníkovi. Jen tak mají šanci na přežití. Zůstane Eelyn věrná svému klanu a své rodině, nebo vloží naději do rukou těch, které celý život nenáviděla? (oficiální anotace)

Největší problém mám s hrdiny. Postavy svoje chování hrozně moc měnily a byly takové neslané nemastné. Autorka měla hrzoný problém nějak lépe vystihnout jejich povahové rysy. Eelyn navíc nedokázala udržet jednu stranu, její myšlenky neustále balancovaly na pomezí nenávisti a náklonnosti. Navíc jsem jí nevěřila tu její drsnost válečnice, protože většinou byla hrozně ufňukaná a neustále se litovala. 

Ačkoli si autorka načrtla velice hezké prostředí, neuměla s ním dostatečně pracovat. Vikingové z knihy moc nedýchali, nejvíce jsem je viděla, když mluvili o fjordu, přírodních bozích a o tom, že všichni měli dlouhé vlasy a vousy. A tím to tak trochu končilo. Osobně by mě zajímalo, kde autorka vzala inspiraci pro svou mytologii, na druhou stranu jsem ráda, že nám tento mytologický aspekt neomlacovala o hlavu. 

Trochu si lámu hlavu se žánrovým zasazením. Nejvíce se to podobá na fantasy, nicméně kniha si podle mě hraje na historický román. Nadpřirozené prvky tam nenajdete, mluví se jen o záměrech bohů, ale to v době, do které je příběh zasazen, pravděpodobně nebylo nic neobvyklého. Nicméně kniha není dost historicky akurátní, aby se mohla za historický román vydávat, protože na můj vkus si tam autorka příliš věcí upravila dle svého uvážení. 

Akce v knize bylo tak akorát a byla fajn, i když po třetí bitvě v ní nenajdete nic nového. To, co mě začalo rozčilovat, byla naprosto zbytečná a rušivá romantická linka. Ano, dá se už od prvního okamžiku, kdy se hrdinové střetnou, odhadnout, kam to asi bude směřovat. A autorčina neschopnost popsat nějaké hlubší emoce tento fakt ještě více podpořila. Je třeba ale zdůraznit, že romantická linka byla naprosto off, nebyla důležitá pro příběh a spíše mu uškodila.

Na druhou stranu se to četlo hrozně lehce, stránky krásně ubíhaly a já knížku slupla za tři večery. Psaní je velice jednoduché a přímočaré, což v době při učení na státnice opravdu oceňujete. Je ale hrozná škoda, že české vydání je plné naprosto zbytečných chyb (většinou to byly chybějící si/se, předložky, nebo opakující se slova apod.). Nemluvě o tom, že tam některé věty vůbec nedávaly smysl a často tam docházelo k faktickým chybám, a to hlavně v geografii (zaměňování jmen vesnic) - to, že to autorka geograficky neměla úplně v pohodě je věc druhá. Doplnění: Český překlad je velice okleštěná a upravená verze originálu. 

Neurazí, nenadchne. Oddychovka fajn, prostředí skvělý, i když z toho ti vikingové moc nedýchali. Bonus za mytologii, která čtenáři není nonstop otloukaná o hlavu. Dávám tři hvězdičky a jestli autorka napíše ještě něco, pravděpodobně mě to bude zajímat. Co se týče ještě samotného Klanu, určitě mám v plánu kouknout se do originálu, protože mám pocit, že mu bohužel uškodil i překlad.

Autor: Adrienne Young; Série: Sky in the Deep #1; Vydáno v originále: 24. 4. 2018 (Sky in the Deep); Vydání u nás: 29. 1. 2019 (Fragment); Počet stran: 320; Hodnocení na goodreads: 4.03 při 15 856 hodnoceních.

You May Also Like

6 komentářů

  1. Taky mě to čeká. Tak jsem zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Uf, to vyzerá ako nevyužitý potenciál.:/ Ale skvelá recenzia, pomohla mi urobiť si o knihe predstavu.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potenciál byl skvělý, ale to zpracování trochu pokulhávalo :D děkuju :)

      Vymazat
  3. Klan byla první kniha, kterou jsem letos četla, a teda, to byl porod. :D
    Tvoje recenze je pěkně slušná, ta moje teda tolik není. :D Více méně jsem tam sepsla úúúplně všechno, co se dalo a už v životě tuhle knihu nechci nikdy vidět. :D
    Ať už se mi četla sebelépe, ten příběh byl za mě strašný. :D Autorka napsala i dvojku, která se odehrává deset let po událostech jedničky a zaměřuje se na toho malého kluka? Halin, Hadin, nemám už ani ponětí, jak se jmenuje. :D
    Já se na to rozhodně nechystám, ale pokud ty ano, tak ti přeji pevné nervy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si u toho čtení docela odpočinula, ale je fakt, že jsem se nad tím nesnažila nějak extra přemýšlet - právě proto, že jsem tušila, že by se mi tam toho nelíbilo ještě víc :D S tou dvojkou to ještě promyslím, občas ráda čtu knihy, u kterých tuším, že se mi nebudou líbit :D

      Vymazat