The First Kiss Hypothesis | Láska na první pusu

by - června 11, 2018

Od The First Kiss Hypothesis jsem čekala roztomilý příběh o holce, která má potrhlou představu o lásce na první pusu, nakonec to dá dohormady s neskutečně úžasným hrdinou a já budu jenom achat a ochat. Svým způsobem jsem dostala přesně tohle, ale na druhou stranu to nebylo přesně podle mých představ. 

Babička Noře vždy vyptávěla příběh o tom, jak se s jejím manželem seznámili. A přestože se babičce s alzheimerem trochu motaly okolonosti, podstata byla stejná - po prvním polibku se pohla zem a oni oba věděli, že jsou pro sebe ti praví. Právě na základě tohoto vyprávění se Nora rozhodne najít svou pravou lásku. A to nikoli na první pohled, ale na první polibek. Problém je, že Nora má trochu zálusk na svého nejlepšího kamaráda Eliho. Bohužel, ti dva se políbili už jako děti a nic se nestalo. Nora se tedy snaží tutlat své city. Alespoň do té doby, než se Eli rozhodne, že ji přesvědčí o tom, že její hypotéza vůbec není pravdivá. 


The First Kiss Hypothesis
Vědkyně, sportovec a první pusa
Nora vystupovala v roli vědkyně, což je jeden aspektů toho, proč mi tolik nešla do hlavy ta její praštěná teorie. Tím pádem mi kniha přišla velice naivní a celou dobu jsem se potýkala s nelogičností toho, jak by někdo v osmnácti letech mohl věřit takové hlouposti. Přesto byla Nora poměrně sympaticou postavou, přestože měla spoustu chvílí, kdy bych ji nejraději propleskla. Hlavní problém jsem spatřovala v Elim, který se choval spíš jako prvotřídní blbec než nejlepší kamarád.

Eli se totiž rozhodl, že Nořinu teorii vyvrátí tak, že "příměje" Noru, aby se do něho zamilovala (a on zároveň nijak neplánoval opětovat její budoucí city). Přesně tohle mi přijde jako ukázkové chování toho, jak by se kamarádi neměli chovat. Eli v tomhle případě byl jako sobecký a rozmazlený kluk, který nechce, aby jeho kamarádka odešla na jinou školu než on. Zároveň byl Eli sportovec, který spoléhal na sportovní stipendium, aby se dostal na vysokou školu. Bohužel se zranil a jeho vysokoškolská budoucnost je v ohrožení.

Nic nového na obzoru
Autorka nemá nikterak poutavý styl psaní. Kniha se sice čte dobře, ale text ubíhal poměrně pomalu a nedokázala jsem se do příběhu vcítit. To taktéž platilo i o hlavních hrdinech, kteří mi příliš k srdci nepřirostli. Další věcí je to, že autorka využívala spousty různých konceptů, které se v ya vyskytují čím dál častěji. Babička trpí vážnou nemocí (alzheimerem), rozvedení rodiče, Nora nebyla v kontaktu s otcem, její matka všechno táhla sama, autismus, finanční problémy a v neposlední řadě Eliho sportovní zranění, které by mu mohlo zkomplikovat život.

I přes všechny nedostatky ale příběh fungoval. Mezi Norou a Elim fungovala přesně ta chemie, kterou mám na friends-to-love příbězích tolik ráda. Hlavní hrdinové se pak totiž mají rádi i kvůli jiným důvodům, než je vzhled. Přesto ale bylo v příběhu spousta zbytečných a vatových scén a postav, které klidně mohly být vynechány. Obecně se autorka vůbec nezaměřovala na vedlejší postavy. Tím pádam fungovali pouze jako poslíčci mezi hlavními hrdiny.
***
The First Kiss Hypothesis v zásadě není špatní kniha, ale našla jsem v ní mnoho věcí, o kterých jsem buď příliškrát četla, anebo mi neseděly do celkového konceptu příběhu. Ve výsledku se jednalo o průměrnou, ale víceméně příjemnou oddychovku, která vám nedá nic, co byste ještě nečetli. Pluse, však zůstává, že nad příběhem nemusíte moc přemýšlet a autorka vám všechno naservíruje přímo pod nos. A zároveň asi nemusím zmiňovat, že už od začátku víte, jak to celé dopadne. 
Autor: Christina Mandelski; Vydáno v originále: 26. 11. 2017 (The First Kiss Hypothesis); Vydání u nás: nevyšlo; Počet stran: 277; Hodnocení na goodreads: 3.72 při 222 hodnoceních.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Podle názvu to zní hezky, ale hodnocení mě trošku zklamalo... každopádně si to nechám v záloze na horší časy, taková oddechovka se vždycky hodí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na název jsem se nechala nachytat :D Každopádně zase uznávám, že moje hodnocení je možná trochu přísné :D

      Vymazat
  2. Když jsem kdysi na tuto knihu narazila, zněla celkem dobře. Asi dobře, že jsem ji odsunula stranou. To, co popisuješ,mi hrozně leze na nervy, takže nakonec asi nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O nic zásadnho si nepřišla, rozhodně jsou lepší contemporary :)

      Vymazat