READY PLAYER ONE | Hon na vejce

by - března 26, 2018

Ready Player One je poměrně dost opěvovanou knihou, která čtenáře dostlala poutavým příběhem, velice propracovaným virtuálním světem a skvělým vyprávěním. Navíc se velice brzy objeví na plátnech kin (a co víc, pod taktovkou Stephena Spielberga). A znáte nějaký lepší důvod, proč se konečně pustit do dlouho odkládaného čtení?

Wede žije v roce 2044 ve světě zužovaném nejrůznějšími krizemi. Proto není divu, že se většina lidí raději uvrtává do pohodlí full-experience virtální reality OASIS. OASIS představuje rozsáhlý svět otevřených možností, ve kterým můžete být kýmkoli a čímkoli chcete. Posledních pět ale OASIS nepředstavuje pouze únik z reality - po smrti tvůce je vyhlášena soutěž, ve které její výherce zdědí veškeré jeho jmění a dostane pod palec samotné OASIS. K výhře jsou potřeba tři klíče a prolomení tří bran. A ten první po pěti letech našel právě Wade. 

Zlatá osmdesátá
Kniha je encyklopedií popkultury a videoherních zážitků osmdesátých let. Odkazy na tuhle dekádu se to jenom hemží a přestože polovinu z toho nebudete znát, stejně vás to bude fascinovat. Zároveň je na tom skvělé to, že autor ani v nejmenším nepředpokládá, že budete stejní znalci jako on, a tak většinu stěžejních věcí neúnavně vysvětluje. Pouští se do dlouhých popisů starých akrádových her a slavnných osmdestákových filmů. A vás to ani v nejmenší nebude nudit, naopak potom po večerech budete pařit Pac-Mana, Joust (strašná hra, nechápu, jak si ji Aech mohl oblíbit) a Galagu.

Právě podobnost s popkulturou osmdesátek může vyvolávat pocit, že autor nepřišel s ničím novým. Opak je ale pravdou. Přestože jsme o většině plavidel, planet a hrách slyšeli, podařilo se mu vytvořit neuvěřitelně propracované a originální universum hry OASIS, virtuální reality, ve které většina lidstva tráví veškerý čas. Ono, co jiného také dělat, když se planeta Země pomalu rozkládá, je hladomor a čím dál tím více lidí končí na ulici?
OASIS a Hallidayvo vejce
Příběh otevírá velice podorobný a rozsáhlý úvod, který zodpovídá veškeré vaše otázky - kdo, kdy, kde, jak a proč. Autor nenechal nic náhodě, a tak nás kromě nastínění současných ekonomických a sociálních podmínek v roce 2044 dopodrobna seznamuje především s Jamesem Hallidayem, tvůrcem nejúžasnější hry na světě, OASIS. Dozvídáme se, kdo byl tvůrce, jak a proč OASIS vzniklo a především, o čem celá kniha bude. 

Po smrti Jamese Hallidaye svět obletí video, ve kterém vyhlašuje soutěž - v OASIS schoval "velikonoční vejce", které je klíčem k jeho nezměrnému bohatství. Hráči z celého světa, tvz. gunteři (zkrácenina z "egg hunter") zasvěcují svůj život hledání prvního ze tří klíčů, který vede k Hallidayovu vejci. Už je to ale pět let a nikomu se jej nepodařilo jej objevit. Až na našeho hlavního hrdinu. 

Vše do puntíku
Autor vytvořil poměrně malou, ale velice pestrou paletu postav. Postavy jsou překvapivě sympatické, každá je úplně jiná a především žádná není černobílá. Není výjimkou, že byste občas velice rádi jednu natáhli hlavnímu hrdinovi. Zároveň téměř každá zmíněná postava nakones sehrála v příběhu větší či menší roli. To platilo i o všemožných artefaktech, které se ve hře objevily. Pokud se o něčem mluilo na více než jednou řádku, může být jasné, že daná věc bude minimálně důležitá.

Když už okrajově mluvíme o textu, musím zmínit český překlad - který je naprosto výborný. Rozhodně nebylo lehké knihu přeložit, a to už jenom kvůli jak novým technologiím, tak kvůli dobovým odkazům. Překlad je ale naprosto výborný, chytlavý a nebojí se ani ostřejších výrazů.

Pohřešované miliony
Kromě toho, že kniha je dobrodružným příběhem, upozorňuje i na současné společenské, ekonomické i ekologické problémy. Kromě závislosti na videohrách (kterou si tu prostě nebudete chtít připustit, protože téměč okamžitě se budete chtít stát součástí světa OASIS) mluví o plýtávní ropou, neudržitelnosti rozvoje, levné pracovní síle, vykořísťování nadnárodními společnostmi, nerovnosti žen, jiných etnicit a o mnohém dalším.
***
Sama jsem hráčkou videoher, a tak pro mě bylo trochu těžké smířit se se všemi možnostmi, které hra nabízí, protože mi prostě nepřijdou uskutečnitelné. To ale nic nemění na tom, že Ready Player One je naprosto jedinečný příběh, který vás chtě nechtě posadí na zadek. Mé čtení ještě umocnilo to, že jsem měla možnost vidět velkou část starých konzolí, které byly zmiňované v příběhu a co víc, zapařit si Galagu, Pac-Mana a další na starých arkádových automatech. I když jsem se občas rozčilovala nad tím, že jim tak dlouho trvá, než na něco přijdou, čtení jsem si více než užívala.
Autor: Ernest Cline; Vydáno v originále: 16. 8. 2011 (Ready Player One); Vydání u nás: 2012 (Jota); Počet stran: 512; Hodnocení na goodreads: 4.3 při 536 772 hodnoceních.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Výborná recenze :) Právě se chystám otevřít první stránky této knihy :) Tak doufám,že mě příběh taky tak chytne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je fakt skvelá kniha, práve tento týždeň som ju dočítala. :) Veľmi pekne napísaná recenzia.

    OdpovědětVymazat