Devil in Ohio | Podle skutečných událostí

by - března 21, 2018

Devil in Ohio je další knihou z kategorie "naslepo". Opět jsem nevěděla, do čeho jdu, ale kniha měla velice zajímavou obálku a podle nahlédnutí do anotace slibovala mrazivý příběh o podivné holce, která se dostala do normální rodiny. A děly se okolí ní fakt divný věci. A tak jsem si řekla, že do toho půjdu. A úplně jsem neprohloupila. 

Když přijdeš domu a na sedačce sedí cizí holka
Když Jules přijde jednoho dne domu, vidí v obýváku sedět cizí holku v nemocničním oblečení. Její matka vysvětluje, že je její pacientkou a že u nich bude pár dnů bydlet, dokud se nevyřídí opatrovnictví. Nicméně krátce na to Mae dostane Julesin pokoj, nosí její oblečení, pracuje ve školení redakci a tahá se s klukem, který se Jules vždycky líbil. 

A pak se začnou dít divný věci. Přestože se Mae snaží vydávat za normální středoškolačku, nikdy nedokáže úplně skrýt skutečnost, že je odjinud a tam vidí svět úplně jinýma očima než ostatní. Kromě toho, že nezná většinu moderních technologií a trendů, divně reaguje na úplněk, má trochu výpadky a svým způsobem žije ve své hlavě. A co víc, někdo se jim vloupává do domu a snaží se o to, aby to vypadalo jako nehoda. Nosí jim na práh bílé růže a krvelačná štěňata. A to všechno kvůli Mae, té holce, která má na zádech vyrytý pentagram.

Neslané nemastné postavy
Příběh sleduje tři postavy - Jules, její matku a Mae. Největší prostor dostává Jules, která je hlavní vypravěčkou a její kapitoly jsou vyprávěny v ich-formě. Jules je obyčejná středoškolačka, prostřední dítě a trochu šedá myška. Chce se stát fotografkou (což nakonec nehraje moc velkou roli), nemá moc kamarádů a celkově má pocit, že by se životem mohla dělat něco víc. A když se jí to něco začne dařit, objeví se v jejich rodině Mae. 

Matka Jules je klinická psycholožka, které se do rukou dostala Mae. Mae našli u silnice, na zádech má krvavé šrámy ve tvaru pentagramu a rozhodně byla týraná. A ti, kteří ji nechali u silnice, ji chtějí dostat zpátky. Nakonec se zjišťuje, že rodné městečko Mae je pěkně prohnilá díra, která odmítá moderní technologie, nikoho nepouští z dohledu a co víc, uctívá věci, o kterých se mezi normálními lidmi moc nemluví. 

Protože to pro Mae není v nemocnici bezpečné, Julesina matka vezme Mae k nim domů - původně jen na pár dní, ale Mae stále nemizí z jejich života. A přestože se s Jules nakonec stanou kamarádky, Mae se podaří něco, co jí se nikdy nepodařilo - zapadne do kolektivu. A právě žárlivost dovede všechny postavy na samotný konec příběhu. 

Podle skutečných událostí
Devil in Ohio hned na prvních stranách upozorňuje na skutečnost, že kniha je inspirována příběhem někoho, koho autorka zná. Právě po tomto prohlášení jsem do knihy šla s očekáváním, že by to mohlo být fakt něco. Nicméně jsem si místy nebyla jistá, jestli to není trochu přikrášlené a celkově jsem tomu nedokázala moc věřit. Ano, kniha měla mrazivou atmosféru a nutila mě dost přemýšlet. Na druhou stranu se právě z té mrazivé atmosféry mohlo vytřískat mnohem víc a určitě by knize neuškodilo trochu víc napětí.

Dějově jsme se trochu točili v kruhu. Jules si buď stěžovala na Mae, anebo si užívala pozornost, kterou díky ní dostala. Většina stran popisovala úplně normální středoškolský život, který byl občas trochu okořeněný něčím okolo Mae a její minulosti. Co občas opravdu bylo děsivý byly právě části, které se týkaly Julesiny matky, která se snažila přijít na to, jak zabránit tomu, aby se dalším dětem stávalo to, co Mae. 

Suma sumárum
Obecně je to příběh, který slibuje mrazivé vyprávění o zvláštní dívce s pentagramem na zádech, který si ale nedokáže udržet mrazivou atmosféru, a tak klouže mezi klasickou contemporary a slabším thrillerem. Nicméně to bylo fajn čtení, které jsem měla za chvíli hotové a rozhodně vypadá ze zajetého konceptu YA. 

Autorka: Daria Polatin; Vydáno v originále: 7. 11. 2017 (Devin in Ohio); Vydání u nás: nevyšloPočet stran: 327; Hodnocení na goodreads: 3.43 při 136 hodnoceních.

You May Also Like

0 komentářů