6 nejlepších dystopických světů

by - března 16, 2018

Když jsem začala psát tento článek, neměla jsem tušení, že bude tak těžké dát dohromady šest dystopických světů, které mě nejvíce učarovaly. Protože by ten seznam byl docela dlouhý a nakonec bych tam musela zahrnout téměř všechny světy, o kterých jsem kdy četla, donutila jsem se vyškrtnout post-apo. A stejně to pořád bylo dost těžké. 
The Hunger Games (The Hunger Games, #1) Legenda (Legenda, #1) Delirium (Delirium, #1)
Hunger games, Suzanne Collins | recenze | 4.34 při hodnoceních 5 257 387
Na poli dystopií už je to vlastně klasika. Příběh o zemi, kde se vraždí děti v aréně a ostatní to mají jako skvělou reality show, je díky filmovému zpracování známý už téměř všem. Možná je to tím, že v té době nebyly tolik známé, nicméně Collinsové se podařilo vytvořit originální (pokud na to nebudete koukat moc do hloubky), napínavý a akční příběh. S propracovaným světem i postavami. 

Legenda, Marie Lu | recenze | 4.18 při hodnoceních 340 825
Společnost sužovaná válkou mezi sousedními národy. Vojenská společnost, pro kterou není nic důležitějšího než vyhrát válku - a to za každou cenu. Příběh sleduje postavu June, holky z vysokých kruhů, před kterou se rýsuje nadějná vojenská kariéra, a Daye, mladého zlodějíčka, po kterém jde celá společnost. Právě tihle dva ale odhalují konspiraci, která se okolo nich děje, a stávají se jedinou nadějí na zachování jejich státu. Marie Lu je prostě skvělá a její knihy kopírují přesně to, co v knihách hledám. Legenda je vystavěna na velice propracovaném světě, je akční a napínavá a zvratů je tam více než dost. 

Delirium, Lauren Oliver | recenze | 3.99 při hodnoceních 368 501
Lauren Oliverová vytvořila společnost, ve které je láska považována za nemoc. V patnácti letech každému dají do těla sérum, které je zbaví schopnosti milovat. Poté je každému přidělen ideální partner a on pak bude žít spokojeně tak, jak mu naplánovala společnost. Jenomže Lena se ještě před procedurou zamiluje. A rozhodně se svých citů nehodlá vzdát. Delirium je jedinečným příběhem, který opravdu hraje na city. Příběh je víceméně popisný, ale přesto v něm není prostor na nudu. Především mezi díly, protože je autorka opravdovým specialistou na cliffhangery.

Hostitel (Hostitel, #1) Dárce (Dárce, #1) Partials (Partials Sequence, #1) 
Hostitel, Stephanie Meyer | recenze | 3.84 při hodnoceních 796 585
Moje srdcovka. Příběh o Zemi, kterou napadli mimozemšťané a rozhodli se vytvořit dokonalou společnost tím, že se implantovali do lidských těl. Úkolem Duší bylo podmanit si lidského hostitele a vytvořit čestnou a mírumilovnou společnost. Duše Poutnice je implantována do těla Melanie, která se ale nechce vzdát. A tak prostřednictvím vzpomínek donutí Poutnici, aby šla hledat další lidské přeživší. Hostitel je pro mě absolutním topem v knihách a četla jsem jej několikrát. Přestože se jedná spíše o příběh, který je o mezilidských vztazích a není v něm moc akce, své čtenáře si dokáže získat. 

Dárce, Lois Lowry | recenze | 4.12 při hodnoceních 1 385 952
Dárce je sice knihou spíše pro mladší čtenáře, ale přesto je to unikát. Opět se ocitáme v dokonalém světě, kde každý má své jasné místo a přiřazenou roli, ke které se nejvíce hodí. Jonas má ale speciální úkol - stane se příjemcem paměti. Má se stát nositelem vzpomínek a pamětí předešlých generací - lásky, krásy a přátelství... ale i všeho špatného, válek, bojů a krutostí. Ale pro dvanáctiletého kluka je to příliš velké břímě a on chápe, že nedokáže žít ve světě bez možnosti volby. Není moc věcí, co by se k Dárci dalo povědět, to si musí každý v této útlé knížečce přečíst sám. Ale zaručuji vám, že vás to naprosto dostane. A nezklame. 

Partials, Dan Wells | recenze | 3.94 při hodnoceních 46 880
Lidská rasa je blízko vyhynutí. Po boji s umělou inteligencí, androidy Partials, zbylo jen pár přeživších. A co víc, přestaly se rodit děti. Kira je medičkou v zácviku a pečuje o budoucí maminky a o zachování lidské rasy. Což je čím dál tím těžší - populace stárne a žádné narozené dítě nepřežilo. Partials je velice napínavá a akční kniha, která by jako z oka vypadla R. U. R. od Karla Čapka. 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Moc pěkný článek :) Úplně nejvíce mám ráda Hostitele, tenhle příběh mě asi nikdy neomrzí :) Ale skvělý je i Dárce, Delirium a Hunger Games :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Hostitele se chystám snad už na páty nebo šestý rereading :)

      Vymazat