Knihy, na které stále není čas #2

by - února 15, 2016

Existují knihy, které si už po dlouhé roky chci přečíst. Stále jsou na mém seznamu "must read", ale já se neustále nemůžu dokopat k tomu, abych si je prostě přečetla. Většina z jich je v angličtině, některé mezitím stačily vyjít v češtině a na některé jsem zapomněla a najednou zjistila, že vyšlo dalších milion dílů. A co je to tedy za knihy?

The Girl in the Steel Corset (Steampunk Chronicles #1), Kady Cross
Jedná se YA steampunkovou tetralogii, kterou obohacují tři půldíly (0,5, 2.5, 3.5). Jedná se o uzavřenou sérii, jejíž první díl má hodnocení 3.83 při 16 211 hodnoceních.


Anglie roku 1897. Když se mladý lord snaží zneužít šestnáctiletou Finley, ona se brání. A vyhraje. Jenomže normální viktoriánské dívky v sobě nemají temnou stránku, která by dokázala poslat k zemi normální dospělého muže... Pouze Griffin King v ní vidí tu magickou temnotu a tvrdí, že je jednou z nich. Osamocený vévoda ji vezme do své skupiny ztracených existencí: k Emily s vlastními speciálními schopnostmi, polovičnímu robotovi Samovi a americkému kovboji Jasperovi. Griffin zrovna vyšetřuje případy zločince, kteří si říká The Machinist a Finley má konečně pocit, že by mohla pomoci a někam patřit... Ale The Machinist má své valstní plány.

Mám opravdu ráda steampunk a zatím jsem nenašla žádnou knihu z tohoto žánru, která by se mi nelíbila. Přesto jsem se za ty čtyři a čtvrt roku, co tahle kniha vyšla, nedokopala k tomu, abych ji přečetla. Zaujala mě ještě v době, co jsem v angličtině moc nečetla, takže možná proto ji tak moc odkládám. Ale stále, když na ni narazím náhodou na internetu, mám pocit, že si ji prostě přečíst musím. A stále nic.

Ashes, Ashes (Ashes, Ashes #1), Jo Treggiari
Neukončená dystopická dualogie (čtěte druhý díl ve stále ve hvězdách) z poloviny roku 2011. Poměrně zatracovaná s hodnocením 3.48 při 9 257 hodnoceními.

Epidemie, záplavy a sucha, to začalo být na denní pořádku šestnáctileté Lucy. Devadesát devět procent populace zemřelo a zatímco metaři (?, Sweepers) uklízí ulice od obětí moru, ona sama přežívá v divočině Central parku. Dokud ji záhadný kluk Aldan nezachrání před smečkou divokých psů. Lucy se přidá do jeho skupiny přeživších. Čeká je ale nové nebezpečí... Metaři hledají Lucy. A nezastaví se před ničím.

I když tuhle knihu spousta mých přátel na goodreads zatracuje, mám trochu masochistické sklony, že si ji jednou přečtu. Asi se mi zalíbila hlavně ta obálka, protože když jsem při psaní tohoto článku četla anotaci, moc mě to nebralo. Na druhou stranu mi leží v hlavě už fakt docela dlouho a stále mám takové lehké nutkání to s ní někdy zkusit.

The Replacement, Brenna Yavanoff
Ponurá fantasy stand alone z podzimu roku 2010. Rozporuplná kniha, která to má s hodnocením jako na houpačce s průměrem 3.57 při 15 074 hodnoceních.

Mackie Doyle není jedním z nás. I když žije v malém městě Gentry, přichází ze světa tunelů a černé kalné vody, kterému vládnou živé mrtvé dívky vedené malou potetovanou princeznou. Je to Replacement, zanechaný v lidské postýlce před šestnácti lety. A nyní bojuje o přežití kvůli jeho alergiím na železo, krev a vysvěcenou zemi... Mackie by dal všechno za normální život. Ale když zmizí chůva jeho lásky, Mackie je vržen do podzemí Gentry, známého jako Mayhem...

Nejvíc mě asi zaujala obálka. Je řádně ponurá a hodně toho nabízí. Samotný příběh mě zas tolik nebere, na druhou stranu je to něco, o čem jsem moc neslyšela.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Replacement mě taky hodně zaujalo...a taky se k němu pořád ne a ne dostat :D Těch zajímavých knih je prostě moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, a tohle je navíc taková ta kniha, kterou už považuju za "starou", protože pořád vychází nějaký nový a nový a nový... :D

      Vymazat
  2. The Replacement vypadá velice zajímavě, kouknu po něm - děkuji Ti za tip!
    Hezký den,
    K

    OdpovědětVymazat