Není spoiler jako spoiler

by - prosince 14, 2015

text image
Spoilery jsou obávaným problémem každého čtenáře, fanouška seriálů či filmových sérií. Nikdo se totiž nechce dozvědět dopředu, jak ten a onen příběh příběh skončí. Občas se tomu ale nevyhneme a jedna krátká, výstižná věta nám může pokazit celý zážitek ze čtení. Ale jsou i výjimečné případy, kdy je vyhledáváme záměrně. Ale ať už se k nim dostaneme jakkoliv, mají jedno společné - stěžujeme si na ně. 

NEDOBROVOLNÉ
SITUACE: Vyjde nová kniha, na kterou jste se strašně těšili. Na kalendáři jste poctivě odškrtávali okénka, dokud jste se nedostali ke kýženému datu vydání. A úsměvem nesete knihu domů, ale ještě než začnete číst, přečtete si jednu dvě recenze, abyste na případně mohli připravit na to, co by se vám nemuselo líbit. A pak BUM! Zjistíte, jak to skončí, která postava s kým bude a která umře. A vy si z té knihy můžete udělat vlaštovku.

Řekněte, komu se to ještě nestalo? Jako reálnou modelovou situaci bych mohla uvést vydání posledního dílu Divergence, kdy se drtivá většina fanoušků dočetla na internetu, co se stane tak stěžejního. Sice jsem se tomu osobně vyhnula, ale dokážu si představit, jak vám všem při tom asi bylo. Tohle se často stává i u seriálových či filmových adaptací, kdy do synopse napíšou mnohem víc než je potřeba, aby nalákali diváky.
           

VYHLEDÁVANÉ
SITUACE: Rozečtete sérii, ale první díl vás úplně neoslovil, ale na druhou stranu byste rádi věděli, jak to skončí. Popřípadě se vám líbilo celé univerzum. Proto se rozhodnete dopátrat, jak se to bude vyvíjet, dál, abyste věděli, jestli má cenu do knih investovat nebo ne. 
V tuto chvíli tedy nemáte právo stěžovat si na to, že někdo někam napsal spoiler. Ale jsme lidé. A proto to na někoho svedeme. Vedlejší účinek může být ale i takový, že ztratíme chuť tu sérii vůbec dočítat, když už tedy víme, jak to dopadne.

VŠEOBECNĚ ZNÁMÉ
SITUACE: Skoro všichni víme, jak to dopadne s Harry Potterem. Víme také, koho si vybere Bella ve Stmívání. Také máme jisté povědomí o tom, kdo je otcem Luky Skywalkera. Nemluvě o tom, jak to dopadne s prsteny od Tolkiena.

Z mého pohledu se jedná o takový druh spoilerů, které nikomu nevadí. Během let se všichni smířili s tím, že u toho nezbývá moc tajemství a když se náhodou dozvíme něco nového, přijdeme si akorát jako sto let za opicema. Ale stejně, když natočí novou adaptaci Popelky nebo Sněhurky, půjdeme na to do kina. Protože i když víme, že Sněhurka sní otrávené jablko a Popelka ztratí střevíček na schodech, že nás tam toho pořád může hodně překvapit. 

books and spoiler imageZ NEDOSTATKU SEBEOVLÁDÁNÍ
SITUACE: Čtete knihu, o které se prostě nemůžete odtrhnout. A zároveň se nemůžete dočkat, až přijde to velké odhalení. A tak se rozhodnete nakouknout trochu dopředu. Ale místo velkého odhalení si přečtete část, kde zabijí vaši oblíbenou postavu. A vám se chce už od poloviny knihy brečet, protože víte, co ji čeká.

Story of my life. Přesně tohle se mi stalo při čtení Partials a i když jsem si knihu opravdu hodně užila, nedokázala jsem to sobě ani autorce odpustit. Sobě, že jsem byla tak zvědavá, a autorce, že mohla udělat něco tak hrozného.


Co vy a spoilery? Máte ještě nějakou speciální kategorii? Nenávidíte je, nebo vám naopak vůbec nevadí? 

You May Also Like

3 komentářů

  1. Souhlasím... I když.... ne, tak úplně... Podle mě jsou spoilery ZLO v každé podobě. Ještě nedávno jsem kvůli spoilerům nečetla ani anotace - kniha mě pak nebavila, když jsem si přečetla anotaci. Takže něco jako čtení "dopředu" u mě nehrozí. Za "vykdákání" spoileru srážím hlavy a pokud je něco HIT a je kolem toho BOOM tak to většinou nečtu (myšleno, že když je hit OTKA, tak ji prostě nečtu), takže zaplatpambu je mi jedno jestli si nekde prectu spoiler, protoze tu knihu nectu a cist ji budu az boom utichne... A do te doby ten spoiler zapomenu..:3

    Přeji šťastné a veselé..:)
    Cathy Chloupková
    CathyChloupkova.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem v tomhle přímo hrozná, protože vždycky když čtu nějakou opravdu zajímavou knihu, tak mi to nedá a pootevřu to o několik stránek dopředu anebo rovnou nakonec a pak přijdu o všechno to překvapení.. Ach jo.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jediné spoilery, ktoré mám rada sú také, ktoré má jemne navnadia na čítanie/pozeranie ale neprezradia mi, o čo ide. Čiže trailery/promá atď. Ale čo sa týka kníh, tak čim menej spoilerov, tým lepšie. Ak už danú knihu totiž čítam alebo som sa ju rozhodla čítať, nepotrebujem sa viac navnaďovať a každá nová informácia, ktorú nemám vedieť mi zážitok akurát tak kazí.

    http://geekishlife.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat