Filmová recenze: Rezistence

by - dubna 14, 2015


Divergence měla velice těžkou cestu do českých kin a fanouškům se určitě ulevilo, že u druhého dílu to nebyl takový problém. Poměrně překvapující pro mě ale bylo, že okolo Rezistence nebylo takové haló, ale ono je to možná i trochu dobře.

Možná to v tomhle článku tak vypadat nebude, ale Rezistence se mi opravdu líbila, a to možná o kousek víc než Divergence. Přesto má všechno své ale. Druhý díl byl velice akční, místy chaotický a od zhruba poloviny naprosto nekorespondující s knihou.

Celá zápletka se motá okolo podivné krabice, která ukrývá nějakou strašně tajnou a důležitou zprávu, kterou může otevřít jen někdo Divergentní. Jeannine se rozhodne vyrazit na lov a otevřít tuhle zpropadenou schránku. Jejím překvapením ale je, že to není tak úplně jednoduché. V té chvíli se tam připoj Tris, Čtyřka a nějací ti Neohrožení a nakonec přijde na řadu i nějaká ta banda Odpadlíků. A bude to mela.

Učarovaly mě záběry na rozbořené Chicago. Byly naprosto skvěle zpracované, užili jsme si detailní záběry na sutiny a celkově filmaři nezapomněli na to, v jakém stavu to město je. Tris nevypadala většinu filmu na zhroucení tak jako v knize, ale na druhou stranu to pak nakonec bylo tak trochu zazděné. Bohužel mi přijde, že filmaři předpokládali, že je divák seznámen s knihou, tudíž nějaké věci si domyslí, a tak je nemusí vysvětlovat.

To samé platilo u řady nových postav. V titulcích je spousta cizích jmen, které ve filmu vůbec nezazněly. Je sice hezké, že se objevovaly jejich propagační plakáty, ale ne každý se o to zajímá. Například se tam z čista jasna objevil Uriah, ale aby ho někdo obtěžoval představit, to tedy ne. 

Hodně lidí si stěžuje na vizáž některých postav. U Tris krátký sestřih evokoval nemocnou Hazel Grace. Bylo to poněkud matoucí a hlavně to trochu shazovalo skutečnost, jaká to má být ranařka. Další diskutovanou postavou je Tobiasova matka, která vypadala spíš jako jeho starší sestra (přestože jeho otec vypadal spíš tak o dvacet let starší). 

Jelikož si film jel po svém a moc se neohlížel na knihu, mnoho fanoušků může být naštvaných. Já naopak tuto změnu uvítala. Děj Rezistence si zpětně tolik nepamatuju, ale poté, co se mi to pár let uleželo, jsem si uvědomila, že se mi tento díl jako celek ani tolik nelíbil. 
Film je téměř přeplněný akcí a speciálními efekty. Občas trochu přehnaně, ale já jim to klidně odpustím. Protože to na mě fakt fungovalo. Byly trochu omezeny romantické scény mezi Tris a Čtyřkou, stejně jako ty jejich nekonečné hádky, které se táhly celou knihu. A nakonec došlo i na nějaký ten humor, především v podání Petera, který to svou samolibostí prostě zabíjel. 

V zásadě se mi film líbil jako celek, ale v porovnání s knihou s ním tak spokojená nejsem, protože byla hodně pozměněna dějová linie. Každopádně jsem hodně zvědavá, co provedou s dalšími dvěma díly, protože tento konec byl hodně uzavřený (a úplně jiný než v knize). A kdyby z toho udělali dualogii, která by skončila takto, byla bych moc spokojená. 

You May Also Like

8 komentářů

  1. Na Rezistenci se moc těším až ji shlédnu. První díl se mi moc líbil, tak jsem zvědavá na druhý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý je fajnový, když ho moc nesrovnáváš s knihou, protože toho nesedí fakt hodně. :)

      Vymazat
  2. První jsem viděla film, ze kterého jsem byla nadšená. Efekty byly úplně dokonale udělané a úžasně dokázaly diváka zaujmout - z mého pohledu :) Však pak jsem si přečetla knihu a trochu mě zklamalo, jak byl film celý překopaný a s knihou neměl až tolik společného, jako první díl :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nejvíc zarazil ten konec, vůbec nevím, jak na to chtějí navázat třetím dílem .

      Vymazat
  3. Mně se první díl líbil, ale vzhledem k tomu, že mě druhý (knižní) díl nijak neuchvátil, tak ještě nevím, jestli se mi do toho chce dávat peníze...

    OdpovědětVymazat
  4. Divergence jako film nebo kniha jsou skvělé! Rezistence jako kniha se mi moc nelíbila a film... No je pravda, že jsem si knihu už moc nepamatovala, ale ten film... Změnili tolik věcí, že jsem se chvilkama až ztrácela. Jsem zvědavá, co udělají s dalšími díly. Jinak film ušel ale že by mě nějak uchvátil, to se říct nedá. A ty vlasy se mi na Tris vůbec nelíbí :-(

    OdpovědětVymazat