Kniha vs. Film: Město z kostí

by - března 11, 2015

Město z kostí, první díl Nástrojů smrti jsem četla sice před pěti lety, ale dovoluji si tvrdit, že se mi to vrylo do paměti natolik, že si toho pamatuju dostatek na to, abych napsala tenhle článek. Oproti tomu jsem film viděla zhruba třikrát a stále mi tam nesedí to samé. A to by už o něčem vypovídat mohlo, ne?

Tvůrci
Cassandra Clare se proslavila především universem Lovců stínů a podsvěťanů, ve skutečnosti toho má ale na kontě víc, jen se o tom moc nemluví. V současnoti u nás vychází její série Nástroje smrti, chystá se vydání její série, kterou psala s Holly Black a nakladatelství YOLI chystá vydat i její sérii The Infernal Devices, sérii ze stejného světa jako Nástroje. A z tohohle světa plánuje ještě další dvě série. Oproti tomu norský režisér Harald Zwart má na svém kontě pestřejší škálu děl. Natočil třeba filmy jako Karate Kid, Růžový Panter 2 nebo švédský film Hamilton.

Postavy
Zamilovala jsem se do filmového Krasomila, tedy chci říct Magnuse. Jinak to šlo od desíti k pěti. Clary byla málo zrzavá, Jace moc ošklivý, naopak Simon moc atraktivní a Valentýn měl moc rasta účes (vážně, viděli jste ty copánky?). Vlastně ty nejlépe obsazené postavy měly nejméně prostoru. Už zmiňovaný Magnus, Izzy, která byla do tě role dokonalá, a Claryina máma (protože ji miluju už z role Sáry Connorové z Terminátora) nebo Dorothea, protože byla dostatečně ujetá. Jako bylo opravdu fajn, že se při castinzích snažili vybrat herce, kteří by splňovali určité detaily - třeba to, že Jace má být levák a mít britský přízvuk. Ale to, že z Kevina Zegerse (aka Aleka) udělali nevěřitelně okatého gaye, to trochu přepískli. Zjednodušeně by možná trochu prospělo, kdyby kostyméři ubrali na svojí fantazii, protože v zásadě nebylo to obsazení tak špatné. V zásadě.

Zápletka
Hlavní dějová linie je stejná jako v knize. Bohužel tvůrci filmu nijak nepočítali s pokračováním, a tak vyzradili největší spoiler celé původní trilogie (SPOILER: Jestli Jace a Clary jsou nebo nejsou sourozenci). Spíš  nežnezachováni zápletky mě zklamal celý konec, který byl přesunut na půdu Institutu a konečná šarvátka mezi Jacem a Valentynem ztratila veškeré kouzlo. A Jace ztratil velké množství svóho jedinečného humoru a hlášek (a i krásy), ale o tom už jsem mluvila víc. Celkově mi konec přišel celý překroucený, aby filmaři přidali na zajímavosti, ve skutečnosti mi ale spíš přišlo, že ho trochu zamotali a právě shodili o level níž. 

Detaily a nedokonalosti
Občas trochu haproval sled událostí, které mi chvíli od chvíle neseděly. Ale v zásadě nic extrémně důležitého nechybělo, i když jsem si vždycky myslela, že to skončilo úplně jinak než ve filmu, ale stále jsem líná to dohledat. Co je ale naprosto neodpustitelné je vynecháno hlášky o tom, že od roku 1234 vypadají lovci stínu v černé líp než vdovy jejich nepřátel. 

Slovo závěrem
Film se mi líbil, ale knihu miluju. Kdyby si dali filmaři trochu víc záležet, mohl z toho být naprosto nejvěřitelný akční biják. Bohužel byl místy trochu odfláklý a nejsem si jistá, jestli ho dokáže plně pochopit někdo, kdo přiběh nečetl. Na druhou stranu film nemůžu plně odsuzovat. Výjimečně měl víc než světlé chvilky a místy byl zatraceně vtipný. 

You May Also Like

8 komentářů

  1. Popravdě jsem neviděla film ani nečetla knihu. Asi by bylo načase se do ní pustit. Většina lidí knihu chválí, a proto bych ráda získala také (snad kladný) názor na knihu, později možná i na film. Ale děkuji za pěkně napsaný článek :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem první dvě knihy a viděla film, který se mi moc líbil. Je pravda, že když jsem to porovnala s knihou, tak jsem tam našla velkou řadu nesrovnalostí. Jsem zvědavá na seriál, co se chystá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nejvíc vadilo, jak moc v tom filmu spoilerovali. Na konci prozradili to, na co musí čtenář čekat do konce původní trilogie. :/

      Vymazat
  3. Ja som čítal knihu i film. Film sa mi strááášne moc páčil, no kniha viacej :))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Neviděla jsem film, nečetla jsem knihu, takže mohu jen těžko posuzovat. Ale slyšela jsem, že film prý fakt pokazili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak není to úplná katastrofa, ale mohli z toho vytřískat víc. Na druhou stranu to teď mohou napravit v seriálu. :)

      Vymazat