Jak šel čas a blog umíral...

by - září 01, 2014

Blog skomírá. Pomalu a jistě. V podstatě od loňského září to slušně flákám a všechny moje pokusy o resuscitaci tak nějak selhaly. A nakonec mi došlo, že by to chtělo všechno nazývat pravými jmény. Kde je tedy problém? Málo čtu, nerada si hledám čas a hlavně nemám chuť. A i když se chuť najde, než se dostanu k počítači a internetu, je tatam. Měla jsem ve zvyku se vymlouvat na školu. Což opravdu byla pravda, protože tenhle rok jsem maturovala a tak podobně, ale stejně to už dávno neplatí. Kromě toho jsem měla velkou krizi přes zimu a Vánoce. Opravdu jsem se ale odhodlala oživit blog přes prázdniny. Ale stejně to nevyšlo. Proč?

Já jsem opravdu chtěla, jeden čas jsem dokonce víc přispívala, ale stejně. Měla jsem rozplánované články, spoustu nápadů a hromadu knih, které jsem chtěla přečíst... Jenomže jsem se chtěla zařadit do blogosféry, ve které jsem nebyla skoro rok. Rok! Úplně jsem ze všeho vypadla a najednou zjistila, že vznikla hromada nových blogů a začaly sem naprosto enormně pronikat "západní vlivy" (obrazně řečeno). Najednou je to samý Unboxing a Wrap up, TAG a Read-A-Thon. A já se nechytala. Byla jsem na vážkách, jestli si jet po svém nebo následovat dav...

Jednoduše se mi zastesklo po té staré blogosféře, ve které jsem se vyznala a byla její aktivní součástí. Takhle už ani nepoznávám své staré oblíbené blogy a bude to potřebovat hodně zainvestovaného času, abych se opět dokázala alespoň trochu zorientovat. Blogeři mi splývají stejně jako blogy a nějak mi přijde, že alespoň ta poslední špetka osobitosti vymizela s honem po popularitě. Rozhodně ale nechci házet všechny do jednoho pytle ani na někoho útočit. (Řekla bych, že toho tu za poslední dobu bylo řečeno až moc, ať už u nás nebo našich slovenských sousedů. Navíc někdo, kdo po roce vstal z mrtvých, nemá co říkat...) S odstupem času jsem zjistila, že už to není takové jako dřív. Přijde mi, že mezi blogery je větší rivalita a někteří se berou spíš jako konkurence než jako někdo, kdo má stejný zájem. Méně se komentuje a když už, tak něco, co se nemusí číst a strávit tím delší čas...

Nakonec mi ale došlo, že mi je to jedno. Že dva roky aktivního blogování a jeden rok spíš toho pasivního nezahodím kvůli tomu, že se něco změnilo. Kdo tvrdil, že musím následovat nejnovější trendy? Ale nejsem si jistá, jestli to dokážu splnit. Jestli mě to zase nepřejde. Jestli tohle není jenom nějaké zatmění, které mi říká, že blogovat chci. Každopádně mám teď nápady, chuť, snad i čas. A rozhodně by mi mohlo pomoct, kdybych si nápady trochu sepsala... Svěřila se s tím, co plánuju a třeba si vyslechla váš názor, pokud byste se rozhodli o něj podělit... 

Co vám dlužím? 
Vyhlášení soutěže
Těmi šťastnými jsou Dominika C., Káťa H. a Domča V. Výherkyně mají 72 hodin na odpověď na e-mail (od té doby, co ho odešlu). Pokud se neozvou, bude vylosován nový výherce. Připomínám, že se soutěžilo o knihy Zakletá, Válka s mloky a Děti z půdy, plus o reklamní předměty, které do soutěže darovalo nakladatelství FRAGMENT.

Co na blogu zůstane a nebude se měnit: 
  • Dá rozum, že budu pokračovat v recenzích i mezi-recenzích, protože by jinak můj blog trochu ztratil smysl. Nicméně přestanu recenzovat druhé a další díly sérií, protože v tom nevidím moc užitek. (Ten, kdo nečetl první díl, nebude číst recenzi na pokračovaní. A ten, co ho četl a líbil se mu, sám sáhne po pokračování.) Raději budu psát recenze na první díly a později případně na celé série. 
  • Chci pokračovat v Proč si přečíst i s informativními články Autor/ka, co...
  • Z meme zůstane asi jen Kindletime a Top Týdne. A Samozřejmě také Měsíční chvástačka, popřípadě občas přispěju do Knihy mi daly, ale to bych musela mít nějakou extra inspiraci.
  • S přibývajícími filmovými adaptacemi chci pokračovat i s Kniha vs. Film a i filmovými recenzemi (pokud to tak mohu nazývat). Pochopitelně by se mohl objevit i nějaký informativní článek o filmových novinkách.  
  • A nebude se rušit ani směska článků v rubrice Vzpomínáme
O co se blog rozroste:
  • V rámci své maturity jsem si načetla něco málo z klasiky, takže se určitě můžete těšit na nějaké články týkající se povinné četby. V souvislosti s tím mám asi ještě dva nápady do kategorie Klasika moderně, takže se tam najde i nějaké to zamyšlení o tom, jak se moderní autoři potenciálně inspirovali v dílech dávno vydaných. 
  • Tím, že čtu v angličtině, se občas dostanu ke knihám, které u nás buď (konečně) vychází nebo mají potenciál, aby se uchytily i u nás. Proto plánuji nepravidelné rubriky - Konečně je překlad a Zasloužilo by si překlad.
  • Poslední dobou začínám mít plné zuby knih, které se odehrávají v Americe (protože jich je drtivá většina), takže se zkusím zaměřit na příběhy, které se odehrávají v různých koutech světa. Bohužel se bude většinově jednat o cizojazyčné knihy
  • V ohledu na předcházející bod jsem také přemýšlela nad jedním projektem, ale pak jsem zjistila, že by to byl naprosto neskutečný žrout času a celkově by to bylo tak náročné, až se mi přestalo chtít to dělat. Nicméně by se ve velice výjimečném případě mohlo stát, že by se tu objevil nějaký informativní článek o typických rysech literatur z různých světových destinací
  • A v případě, se by se mi podařilo uspořádat si myšlenky, mám spoustu nápadů na různá zamyšlení a diskusní články
  • A posledním nápadem (v tomto článku, nikoli mé hlavě) je něco, co jsem pojmenovala Spoileroidní vykecávky, což by byl prostor na otevřené prodiskutování knih, které to potřebují. Na druhou stranu vím, že je to ošemetné a že lidé by si mohli přečíst i něco, co by nechtěli. Proto by mě konkrétně na tohle zajímal váš názor. 
A co se na vás v blízké době chystá?
  • Recenze na Dárce, nová Měsíční chvástačka, aktualizace Kouzelné knihovničky, snad brzy i recenze na Labyrint: Útěk a souhrnná recenze na sérii Legenda. Asi se vám nevyhne ani vykecávací článek o dystopiích a také něco málo o "půldílech". Už si připravuju i první várku knih, u kterých mám radost, že u nás vychází, a taky nějaké, které by se mohly objevit na pultech českých knihkupectví... A snad ještě něco dalšího... 

You May Also Like

6 komentářů

  1. Dúfam, že ťa chuť blogovať neopustí a nájdeš si tu zase svoju cestu.:) Nápady všetky znejú dobre, teším sa na prípadne články. Spoileroidní vykecávky znejú fajn, ale určite by to bolo treba spraviť tak, aby sa k nim človek nedostal nevedome.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad těmi spoilery jsem už přemýšlela. Asi bych to odkázala na svůj Drive na Google, aby přeci jen bylo potřeba "ještě jedno kliknutí", aby se tam člověk dostal. Ještě to ale budu muset promyslet. :)

      Vymazat
  2. Doufám, že budeš blogovat dál. Na nové rubriky se moc těším. Nejvíc asi na Zasloužilo by si překlad. Spoileroidní vykecávky by byly fajn. Ale jak říká Neliss bylo by fajn, aby se k tomu člověk nedostal nevědomě. Jinak se mi nápad líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak držím palce, ať ti chuť do blogování vydrží - tvůj blog navštěvuji ráda, takže by mi bylo líto, kdyby úplně umřel. :) A myslím, že bude nejlepší, když si pojedeš po svém, tak jak ti bude nejvíce vyhovovat. :)
    Co se týče "západního vlivu" - máš pravdu, že se to teď hodně rozšířilo. :D Takové unboxingy nechápu, ale některé tagy jsou fajn a nějaký ten čtecí maraton se občas také hodí. Mně osobně nevadí, když některá z těchto věcí je na blogu v rozumné míře, ale když toho je moc, tak už mi to také leze krkem.
    Těším se na tvé "Proč si přečíst" ta rubrika se mi moc líbila a jsem zvědavá i na "Zasloužilo by si překlad", protože je asi fakt, že když o nějaké např. anglické knize budeme dost mluvit, nějaký nakladatel by si jí mohl všimnout a pak ji také vydat. Ohledně "spoileroidních vykecávaček" - to by se mi i mohlo líbit, jen by to muselo být udělané tak, aby si někdo náhodou opravdu něco nenaspoileroval, jop. :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě pokračuj po svém, dělej to tak, aby tě to bavilo, abys pak nemusela psát články, že ti blog umírá. :o)
    A spoileroidní vykecávky jsou fajn, pokud to napíšeš do nadpisu, tak už by to byla blbost každého, kdo si celý článek nechtěně přečte.

    Moc se těším, až to zase tady rozjedeš. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prajem ti, aby si sa s radosťou vrátila k blogovaniu. :)

    OdpovědětVymazat