Filmová recenze: Divergence

by - června 06, 2014

V budoucnu je Chicago obehnáno elektrickým plotem. Lidé jsou rozřazeni do pěti Frakcí, které si svévolně zvolí. A pak tam stráví zbytek života. Tris je právě šestnáct a je před ní volba. Když se rozhodne odejít z rodné Odevzdanosti, zvolí si Neohroženost. Frakci plnou odlišných lidí, frakci plnou cvičených vojáků, kteří se ničeho nebojí. 

Divergence je velice opěvovanou knižní sérií, a tak není divu, že se dočkala i svého filmového zpracování. Lidé se báli, fanoušci se třásli strachy, dívky vzdychali na Čtyřkou... A spousta dalších se tvářila, že to jde mimo ně, protože je to jenom další pohádka pro teenagery, kterou bezesporu přirovnávali k Twilight (přestože my víme své)... Možná proto měl tenhle snímek tak složitou cestu do českých a slovenských kin. Nicméně my se nevzdali a nakonec se opravdu dostal na plátna. 

Přiznávám se, že si knihu nepamatuji do detailů. Alespoň tu první, nicméně jsem pár dnů před premiérou dočetla Alianci, a tak jsem si některé skutečnosti vybavila. A také si připomněla, že Tris na začátku je mnohem snesitelnější formou než její nepovedený a protivný klon v dalších dílech. Ale to je jen taková kulturní vsuvka.
Nechyběla akce, napětí a emoce. Všechno bylo vyvážené a krásně to ubíhalo. Děj knihy byl upraven, aby byl zfilmovatelný, ale nechybělo nic stěžejního. Některé věci byly poupraveny, některé scény vynechány a celková souslednost mi místy neseděla. Ale nebylo to nic, s čím by se normální čtenář nedokázal vyrovnat. Celé Chicago bylo vyvedeno téměř podle mých představ a možná ještě lépe. Všechny ty technické vychytávky, séra a kdo ví co ještě byly zachovány jako v předloze. Trochu mě mrzelo, že krajina strachu byla malinko zazděná a poměrně nevysvětlená, tudíž je možné, že někomu, kdo tuto knihu nečetl, to nebude dávat smysl.

Filmové obsazení bylo neskutečné. Tris byla tou Tris, kterou jsem si představovala a Čtyřka byl naprosto k sežrání. Ale ani ostatní postavy nebyly k zahození, přestože se mi někteří pletli - třeba Peter a Will. Neohrožení byli namaskovaní opravdu skvěle a Tori byla neskutečná. Stejně jako Christina a Kate Winslet byla naprosto neskutečnou záporačkou. Jediným silným nedostatkem mi byla absence některých nových Neohrožených a především Uriaha (kterého si z nějakého pochybného důvodu málokdo vybavuje!).
Soundtrack byl výborný. Žánrově je to sice něco, co ani trochu neposlouchám, na druhou stranu písničky jsou opravdu povedené a skvěle podtrhovaly atmosféru. Hudba mohla dokonce vyrovnat fakt, že tam chyběly mé dvě oblíbené scény - ten Čtyřkův kec o Trisině pohřbu, že by tam šel jedině v případě, že by tam byl čokoládový dort, a sestřelování čokoládového muffina z hlavy. (Co mají Neohrožení s tou čokoládou?)

Kniha se mi líbila, opravdu ano. Ale film se mi možná líbil o něco víc. Možná proto, že mi utkvěl o lépe v paměti, nebo proto, že Čtyřka byl neodolatelný, ale v tomto případě filmaři nešlápli vedle. Přesně naopak. Obrovské překvapení, které dokazuje, že filmaři nejsou takoví literární barbaři, kteří z předlohy udělají jedině kýčovitou frašku.

You May Also Like

7 komentářů

  1. Divergenci jsem viděla na předpremiéře *mod "záviďte mi" activated* :D a byla jsem mile překvapená, herci mi rovněž sedli a máme stejný názor na hudební pozadí a také jsem si do přesných detailů nepamatovala knížku, ale asi chyba nebude v nás :) jinak pěkný report!
    btw.: kdo že je to ten Uriah? o.O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že úplně všichni mají problém s tím, že si tu knihu moc nepamatují. :)
      btw.: Ty vážně nevíš? :O :(

      Vymazat
  2. Já na Divergenci v kině sice nebyla, ale mrkla jsem na ni na internetu a moc se mi film líbil. :) Soundtrack je přímo úžasný!
    Cože? Málo lidí si vybavuje, kdo je Uriah? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, skoro nikdo to neví! :D Nechápu, já si ho pamatuju už od jedničky :D

      Vymazat
  3. Tiež sa mi film veľmi páčil, Chicago aj herecké výkony... A som rada, že nie som jediná, ktorej sa Will a Peter plietli.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, co jsem slyšela, se pletou skoro všem, takže klid. :D

      Vymazat
  4. No, mne osobne sa film veľmi nepáčil. Iste, nebol najhorší, ale kniha ja lepšia. Mám pocit, že Tris mierne zmenili charakter, v knihe bola spočiatku taká utiahnutá, vyhýbala sa dotykom a tak, vo filme nič také nebolo, bola odvážna hneď od začiatku. Navyše na knihe sa mi páčilo, že boli priatelia pre ňu dôležití, že jej pomáhali, vo filme tam boli akoby len tak mimochodom :-).
    Hudba je naozaj skvelá aj vykreslenie mesta a frakcií, to sa mi páči :-). Obsadenie nie je najhoršie, výzorovo, ale vekovo nesedia k svojich postavám čo je celkom škoda :-)

    OdpovědětVymazat