Knižní detektiv (1. část)

by - září 07, 2013

Z TAGů se tu objevil už Prázdninový, Barvy knih a dokonce i Obětuj knihu, na kterém jsem se sama podílela. A protože je to už nějakou dobu, rozhodla jsem se zapojit do jednoho, který uspořádala Ettelëa. Znám tenhle TAG v booktuberské formě (Book Scavenger Hunt), ale rozhodla jsem se, že se pustím do naší české verze. A o co jde? V základu jde jen o to, abyste našli v knihovně knihu, který splňuje danou podmínku. A přestože by se mělo točit video, já jsem to rozhodla hodit do článku. Já přes ty videa prostě moc nejsem. :)

Kniha, která má na svém obalu či v názvu "knihu"
Hned na začátek je tohle poměrně záludná otázka, ale přestože jsem docela bezradně poletovala po pokoji, najednou jsem si uvědomila, že vlastně jednu mám! A to dokonce tu, kterou jsem četla a mám opravdu ráda. Jedná se totiž o knihu Stříbrná relikvie, pátý díl série o Mercy Thompson, kterou napsala skvělá Patricia Briggs. Ale teda, že mi dalo zabrat si na ni vzpomenout. (No jo, Zlodějku knih jsem si domů přinesla teprve včera. :D)

Klasika
Světe div se, doma mám klasiky o něco víc, než jsem si myslela. Chvíli to byl dokonce i trochu boj, ale nakonec jsem vybrala jednu z mých oblíbených, tedy Velkého Gatsbyho od Francise Scotta Fitzgeralda. Pokud si chcete přečíst nějakou klasiku, která je poměrně nenáročná, krátká a opravdu dobrá, tak tohle vřele doporučuju.



Obálka se zvířetem
Na tohle jsem si vybrala poměrně neobvyklou knihu. Nějaké knihy se zvířaty by se doma našly. Třeba Inheritance, Marley a já, Tygrovo prokletí... Ale pak jsem došla k názoru, že trochu vybočím z řady a dám k tomuto úkolu motýlka, který se nachází na knize Krásná katastrofa od Jamie McGuirre. A áno, přestože tuhle knihu vážně nemám ráda, ta obálka není úplně k zahození.


Kniha v cizím jazyce
Haha, Houstone, máme problém. Jak tak koukám na tu fotku, co je nahoře, tak zjišťuju, že mi tam tenhle bod chybí. Jasně, mám tam dvě anglické knihy, ale ty patří k úplně jiným bodům. Takže přidávám jednu knihu, kterou jsem sice ještě nečetla, ale rozhodně se chystám, protože první díl - paradoxně čtený v češtině - se mi vážně líbil. A tou knihou je pokračování Krvavé cesty od Moiry Young - Rebel Heart.



Knihu se třpytivým obalem
No, tak tohle taky bylo docela záludné. Kdo by byl řekl, že se třpytivé obálky nevyrábí tak často? Ve skutečnosti skoro vůbec? Nakonec jsem se ale rozhodla vybrat knihu Pád od Lauren Kate, protože ten text na přebalu je třpytivý. Jak na přední straně, tak na hřbetě knihy.




Obal, na kterém jsou pouze písmena
Pro tuto část jsem vybrala Léčbu ostrou břitvou, první díl Dolního města od Daniela Polansky. Knihu jsem nečetla, ani snad nevím o nikom, kdo ano. Každopádně jsem na to docela zvědavá a hodně od toho i čekám. No, nechám se překvapit, snad se k tomu někdy dostanu, leží mi doma už docela dlouho.


Kniha, jejíž hlavní hrdina je chlapec/muž
Bylo mi překvapením, že mám v knihovně tolik knih, které vypráví mužská postava. Jasně, rozhodně to je obrovské nic v porovnání s ženskými protagonistkami, ale stejně jsem to číslo čekala nižší. Přesto jsem stejně jako většina z těch, co se účastnili tohohle TAGu, jsem vybrala Annu krví oděnou od Kendare Blake.



Nejstarší knížka v knihovničce
Ubožáci už toho mají docela dost za sebou, přestože kdybych se snažila, tak doma najdu i nějaký starší kousek. To ale nemění nic na tom, že tahle kniha za mnou přicestovala nevím odkud a je ochuzená o svůj první díl, který se někam zatoulal. Rozhodně jsem si ale jistá, že pořád bydlí na stejné adrese jako já. Ale zpátky ke knize - vydání této knihy (takové sestříhané verze Bídníků) se datuje do roku 1961.

Kniha, která není YA
Ne YA knih nemám doma zrovna málo, ale do téhle kategorie jsem chtěla vybrat nějakou, kterou jsem nejenom četla, ale kterou mám také opravdu ráda. A proč tedy nevybrat knihu, kterou považuju za jednu ze svých nejoblíbenějších? Ano, ano... Hostitel.




Obal knihy, který je namalovaný (není na něm zkrátka fotka)
Tak do obálky knihy Me and the Earl and the Diyng Girl jsem se absolutně zamilovala, takže bylo jasné, že si ji jednou pořídit budu muset, hlavně když ji do nebes vychvaloval Jessie. A nejenom, že je tahle kniha naprosto neodolatelná zvenku. On i ten vnitřek se strašně hezky udělaný a na začátku každé kapitoly je taky něco nakresleného. Tohle je prostě jedna z nejhezčích obálek vůbec! :)

You May Also Like

8 komentářů

  1. och, drahý Hostiteľ.. :D tá kniha patrí aj medzi moje obľúbené :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mám Veľkého Gatsbyho v angličtine a nie a nie ju dočítať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš můj obdiv. To já bych si na klasiku v angličtině asi nikdy netroufla. :)

      Vymazat
    2. Veď aj ja som už z toho zúfalá :D

      Vymazat
    3. Ale určitě se ti to jednou podaří dokončit. ;) :)

      Vymazat