Recenze: Zloděj blesku

by - srpna 19, 2013

Největší obrázek výrobku Percy Jackson – Zloděj bleskuAutor: Rick Riordan
Originální název: The Lightning Theif
Série: Percy Jackson
Díl: první
Žánr: YA, mytologie
Anotace: Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.

Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?

Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!

Nakladatel: Fragment
Vydání u nás: 2009
Vydání v originále: 1. 4. 2006
Hodnocení: 4.15 při 461 749 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Percy Jackson je hodně známá a vychvalovaná série. Já, jako vždy u těchto opěvovaných sérií, jsem se jí ale vyhnula obrovským obloukem a dostala se k ní až potom, co byly vydané všechny díly i u nás. Bohužel jsem si o tom ale vyslechla všechno pozitivní a pak zjistila, že jsem čekala něco trochu jiného.

Percy Jackson je problémový kluk. Nejen, že má dyslexii a je hyperaktivní, on ještě k všemu ve škole vydrží vždycky sotva ten rok. Nejhorší na tom je, že on za většinu svých průšvihů nemůže. Prostě se okolo něj dějí divné věci, ale kdo by věřil dvanáctiletému klukovi? Díky tomu Percy není žádnou hvězdou školy a taky se nedá říct, že by měl nějak hodně kamarádů. Kromě Grovera, kluka, co je častým terčem šikany. Kdyby jenom ostatní věděli, že Percy ani Grover nejsou obyčejní kluci. A že Percy je ve svém druhu opravdu výjimečný... Nakonec se po sérii nešťastných události se Percy dostává do Tábora polokrevných. Do jednoho velkého žijící mýtu se starověkými stvořeními a ostatními jemu podobnými. S polobohy.

Od téhle knihy jsem toho hodně čekala. Taky se není čemu divit, když na ní každý pěl chválu. Bohužel, já jsem se k tomu dokopala opravdu trochu pozdě a už jsem to tolik neocenila. Ale kdybych to četla před pár lety, rozhodně by se mi to líbilo mnohem víc.

Hlavní důvody, proč se mi to tolik nelíbilo, byly dva. Tím prvním byla přestárlost postav. Nemohla jsem si pomoct, ale většina charakterů mi připadala moc vyspělá, když vezmu v potaz, že jim je jen dvanáct let. A ještě zvláštnější mi přijde ta skutečnost, že se sami pohybovali po Americe a téměř nikomu to nepřišlo zvláštní. A tou druhou věcí je, že sice to bylo opravdu akční, strašně moc se tam toho dělo a v podstatě nezbyl prostor na nudu, ale každá tahle menší zápletka byla vyřešena strašně rychle a jednoduše. V podstatě náhodou. A tohle mi vadilo ještě víc, než postavy. Tedy ne, že by mi vadily postavy jako takové. Percyho a jeho společníky jsem si opravdu oblíbila, ale kdyby jim autor přidal trochu na věku nebo ubral v jejich chování, bylo by se mi to líbilo víc.
Nikdy jsem nebyla fanda do řecké mytologie, ale tady mě opravdu překvapilo, že mi to vůbec nevadilo. Všechno bylo podané zajímavě a opravdu promyšleně. Autorovi se to podařilo pěkně zakomponovat do současného světa a přestože se mi čas od času něco zdálo lehce postavené na hlavu, vcelku mi to ani nevadilo. Hlavně je dobré, že se dozvíme nespočet různých bájí a pověstí, které jsou založené opravdu na tom, co se říká, a ne na autorově fantazii. Autor nevybírá jenom to, co se mu hodí, ale všechno důležité dokáže zakomponovat do nového světa, kde nic není takové, jaké se zdá.

Rick Riordan píše lehce, nijak složitě, ale také docela naivně. Percy představuje poměrně rychlou a nenáročnou četbu, která uteče v podstatě sama, pokud naleznete tu tajemnou sílu, která by vás ke knize stále táhla. Mně bohužel tahle síla nepotkala, ale nemůžu říct, že bych si knihu neužila. Je plná humoru, nadpřirozena a cesty přes státy za ukradeným bleskem, důkazem Diovy síly.

Percy není špatná knížka. Naopak je velice dobrá. Bohužel jsem od toho čekala moc a nakonec mě to lehce zklamalo. Ale zase to nebyl žádný propadák a já se rozhodně chystám pokračovat v dalších dílech, protože všichni říkají, že je to díl od dílu lepší a lepší.

You May Also Like

12 komentářů

  1. Já Percyho momentálně čtu, také jsem se jí ze začátku vyhýbala, ale když teď je ten druhý film řekla jsem si, že bych mohla začít číst. Já řeckou mytologii miluju a už jen kvůli tomu doufám, že se mi ta knížka bude líbit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, co na to řekneš. :) Jak jsem psala, nejsem úplně fanda mytologie, ale tady mi to vůbec nevadilo. :)

      Vymazat
  2. Asi si to aj ja konečne prečítam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňujem túto sériu :) Len dvojka sa mi páčila menej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miň? Sakra, a to jsem doufala, že to bude lepší. :D

      Vymazat
  4. Hm, mne sa Percy páčil veľmi, hoci som ho čítala teda mladšia.:D Inak súhlasím s tou mytológiou, osobne som ju začala mať celkom rada až tu.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se s tím muset smířit. Jsem na to prostě stará :D

      Vymazat
  5. Já jsem vždycky měla řeckou mytologii ráda, takže v tomhle směru pro mě ta kniha byla naprosto perfektní. :) Ale je fakt, že první díl Percyho jsem četla nějaké tři roky zpátky, i když i po opětovném čtení, ke kterému jsem se dostala v lednu, se mi to líbilo stejně jako napoprvé. :) Jenže já při prvním čtení od knihy nic nečekala a při tom druhém jsem už věděla, jak moc dobré to později je. Určitě tuhle sérii nezahazuj a čti dál, vážně je to s každým dílem lepší a lepší. A navazující série Bohové Olympu je dokonalá. :D :) Avšak těžko říct, jak moc vážně mě můžeš brát, jsem prostě už velký závislák na Riordanových knihách. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně v dalších knihách hodlám pokračovat. :) I když mě to trochu zklamalo, tak to pořád bylo hodně dobré čtení. To, že se mi to tolik nelíbilo bylo prostě tím, že jsem od toho čekala moc. Od dalšich dílů holt budu čekat o něco míň a bude to. :D Jestli přežiju Percyho, tak v dalších knihách od Riordana pokračovat budu. Hodně pokukuju po Rudé pyramidě aspol (prostě si nemůžu zapamatovat, jak se ta série jmenuje :D ). Egypt a všechno okolo mám hodně ráda, takže předpokládám, že mi to padne do noty. :)

      Vymazat
  6. já se k Percymu taky ještě nedostala a nejsem si jistá, jak se mi to bude líbit, naštěstí se mě až tak nedotkl ten poprask okolo knih a snažím se nečekat příliš... třeba polobohové stárnou později, jako psi, takže mají číslem dvanáct, ale je to jako 24 třeba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem si taky nebyla úplně jistá, ale doufala jsem, že to bude o něco lepší. No, každopádně to nebylo nejhorší. A s tím věkem, tak nemyslím si, že to tím bude. To by si Percy asi všimnul, že je na 24 trochu moc malej :D

      Vymazat