Recenze: série Drakie

by - srpna 05, 2013

DrakieJacinda je výjimečná. Nejenže je bájné stvoření, jejichž existence je obyčejným lidem skryta, ona je výjimečná i mezi drakii. Proto je každý její krok sledován a její budoucnost pečlivě naplánována. Jenomže jednoho dne Jacinda poruší důležité pravidlo kmene a se svou nejlepší kamarádkou se rozhodnou proletět za denního světla. Bohužel se stane přesně toho, čeho se všichni bojí. Nejdou je lovci. A skoro si odnesou úlovek, nebýt jednoho mladého lovce Willa, který nechá Jacindu utéct. 

To ale není vše. Nejen, že Jacinda málem přišla o život. Čeká ji ještě trest za její neposlušnost. A je jasné, že s tím nic nenadělá ani Cassian, syn alfy. Její matka se tedy rozhodne k radikálnímu kroku, a tak se Jacinda se svou sestrou, dvojčetem Tamrou, ocitají uprostřed pouště v obyčejném lidském světě. Jacinda to považuje za nejhorší možný trest. Ale nakonec se ukáže, že našla něco, kvůli čemu by stálo za to tam zůstat.

Drakie u nás vyšla už před nějakou dobou. A já jsem podobně dlouho měla první díl doma. Dokonce jsem si jeden čas myslela, že se k tomu ani nikdy nedokopu. Proč? Bylo to v jednom takovém období, kdy mi YA lezlo krkem a já si myslela, že bych tuhle knihu nedokázala strávit. Ale světe div se, když jsem si na chatu odvážela pár knížek, které budu chtít číst přes prázdniny, byla mezi nimi právě i tato kniha. A mně došlo, jak jsem se v této knize mýlila.

Jacinda žije s ostatními drakii ve kmeni. V uzavřeném městě věčně zahaleném mlhou, aby se o nich nedozvěděli lidé. S tou výjimkou, že existují lovci a enkrosové, rádoby vědci, kteří zajaté drakie zkoumají. Jenomže, kdo jsou to tedy drakiové? Drakiové jsou potomci draků. Napůl lidé, napůl draci.Nicméně si je nesmíte představovat jako obrovké ještěry. Drakiové si zachovávají určitou část lidské podoby, ale i lovcům je právě tohle skryto.

Tahle série začíná opravdu akčně. Autorka nás nemilosrdně vhodila do děje a postavila před hotovou věc. Z toho plyne, že čtenáři nějakou dobu trvá, než se v příběhu zorientuje, protože tenhle nadpřirozený svět není úplně jednoduchý. Každopádně, nakonec není takový problém všechno pochytit a vy si pak můžete užívat příběh nerušeně, protože vám všechno zapadne krásně na místo.
Drakie 2: Útěk
Autorčino vyprávění mi bylo opravdu sympatické. Text se četl v podstatě sám a nebylo tam ani moc chyb nebo nesrovnalostí, které by mohly čtenáře rušit. V první díle někdy trochu vázla přímá řeč, ale to se s přibývajícími  stránkami ztratilo.

Sophie se také podařilo dobře vykreslit postavy. Nebyly to jen papíroví panáci, kteří neměly city nebo nějaké typické vlastnosti. Jacinda byla hodně cílevědomá a tvrdohlavá. Šla si za tím, co jí připadalo důležité, ale často se zapomněla zamyslet nad následky. Každopádně ve všech dílech utrpěla určité rány, které ji změnily, až skončila až u nekonečného obětovávání se. Navíc měla takový ten přístup, že všechno spasí, což mi v hodně knihách leze na nervy a tady to nebylo výjimkou. Zato její sestra Tamra neudělala ve svém vývoji žádný krok zpět a postupem knihy se z ní stávala opravdu silná osobnost.

Když se kouknu na mužské osazenstvo, jsou tu hned dva adepti na oblíbení. Krásný, milý a obětavý Will, který je v podstatě vězněm ve své vlastní rodině. Will je takový princ z pohádky, který by za svou milovanou položil život, navíc byl vnímavý, naslouchal, všechno odpustil... Will si moje srdce udržel po dobu jednoho dílu. Od té doby, co se tam objevila pravá tvář Cassiana, moje srdce dezertovalo a vběhlo do náruče tohoto silného drakiho a následníka kmene. Ale nebylo to jeho postavení nebo podstata, co si mě získalo. Byl to jeho smysl pro spravedlnost (občas sice trochu pokroucený, ale přece), nefalšovaná starost a celkově jeho racionální přístup. Což se o Willovi tvrdit nedalo.

Tenhle příběh mě opravdu pohltil. První díl jsem zhltla za jeden jediný den a hned v první příležitosti jsem si běžela pro další dva. Nejenom, že každý díl končil opravdu napínavě a pokračování bylo v podstatě otázkou života nebo smrti, ale do tohohle světa jsem se ponořila a ani se mi ho nechtělo opouštět.

Drakie 3: Návrat
Strašně se mi líbil ten nápad. Upírů a vlkodlaků je všude hodně, ale Sophie vymyslela nová stvoření, a to opravdu originálně. Každý druh drakiů měl svůj vlastní název i vlastnosti, a kmen vymyslela do opravdových detailů a zodpověděla snad všechny otázky, které mě v ohledu na něj zajímaly. Nicméně mě mrzí, že tolik pozornosti nevěnovala právě tajemným enkrosům. Opravdu by mě o nich zajímalo hodně věcí, jenomže oni se pořádně objevili až v třetím díle a nic konkrétního o nich řečeno nebylo.

I přes originálnost příběhu tahle série neunikla klasickým aspektům YA literatury. A v tomhle případě myslím hlavně milostný trojúhelník - který ale není tak kýčovitý jako kdejaký jiný. Jacinda měla od začátku jasno a oba dva muži to věděli. Takže vám může maximálně krvácet srdce nad tím, že si vybrala někoho jiného, než jste chtěli, ale Jacindu to tolik netrápilo. A nakonec samotná milostná zápletka byla jednou z nejhorších věcí na celé sérii, protože to bylo opravdu šíleně přeslazené.

Drakie se stala mou srdcovkou. I když mi v jistých ohledech a událostech připomínala Smečku, udržela si svou laťku originálnosti a rozhodně mě nezklamala. První dva díly jsem hodnotila plným počtem hvězdiček, protože mě opravdu neskutečně pohltily a já je ani nechtěla odložit. Třetí díl jsem hodnotila čtyřmi hvězdičkami, protože jsem doufala, že se toho dozvím víc o enkrosech a hlavně mi trošku vadil ten konec, protože hodně věcí zůstalo nedořešených a mě by opravdu zajímaly osudy dalších postav i samotného kmene. A také, no, někomu to přijde jako opravdový happyend, ale pro mě to zas tak happy nebylo. Ale stejně, je to rozhodně jeden z těch lepších konců.

Nakladatelství: CooBoo

You May Also Like

16 komentářů

  1. Prvé dva diely sa mi veľmi páčili, tiež som im dala 5/5, a na tretí ešte len pôjdem.. Som zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia.:] Ja som čítala len jednotku a nápad sa mi síce páčil, ale nesadli mi postavy, plus tá "romantika" tam... -.-" Takže som sa do ďalších nepúšťala, ale chápem, že sa to môže páčiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud se ti ta romantika nelíbila už v jedničce, tak věř, že to bude horší a horší. :D V jedničce to ještě šlo, ale ty další díly mi to fakt trochu lezlo na nervy. :D Trochu dost. :D

      Vymazat
  3. Já zatím četla jen první díl a dost váhám, jestli se do dalších pouštět. Líbil se mi ten nápad, ale přišlo mi, že autorka celý potenciál knihy zabila tou přemírou romantiky. Prostě mohl být ten první díl lepší. Nicméně tvá recenze mě trochu láká na to, abych knihám ještě dala šanci a ty další dva díly dočetla. Takže to možná udělám. No, uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala v recenzi, ta romantika je tam ta nejhorší věc. :D Člověk se to musí naučit nebrat tak vážně a pak je to v pohodě. :D Ale docela jsem si říkala, že jim - hlavně v těch dalších dílech -, často šlo o kejhák, ale oni si vždycky našli nějakou chvilku na "vášnivé líbání". :D Ale i s tím se dá žít. :D

      Vymazat
  4. Musím uznat, že to je fakt fantastická recenze a že Sophie Drakii napsala přímo bombasticky. Taky je to moje nejoblíbenější knížka a pokud jde o Romea s Parisem, mám stejný názor jako ty ;) A znám fakt kupu lidí, co Drakii četli a nedokázali Cassianovi odolat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu! :) Jsem ráda, že se ti knížka taky líbila. :)

      Vymazat
  5. A neozvala ses! Ještě že Tě tak čekuju! :D
    Tak, recenze rozhodně nalákala - i když draky moc nemusím, tak by to teda mohl být odpočinek od upírů a vlkodlaků, jak píšeš. I mě tam asi bude docela vadit ten milostný trojúhelník, ale tak nečetla jsem, nevím v jaké je míře a podle toho co píšeš by se teda asi dal skousnout. A Smečka se mi líbila, proto jestli to bylo něco v tomto stylu, vůbec bych se knížce nebránila :).
    Takže díky za recenzi... jen si pak nejsem jistá jestli Ti poděkuje i moje peněženka, protože jak se znám, jakmile teď Drakii někde v knihkupectví spatřím, jdu si pro ni :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože jsem musela vyzkoušet, jak sem chodíš! :P Ale ne, kdyby ses do zítra neozvala, tak bych se ti připomněla. :D

      Tak se Smečkou mi přišlo podobný uspořádání světa a i ten milostný trojúhelník. Jacinda měla celou dobu jasno, koho chce, takže to zas tak strašný nebylo. :) A tuším, že už jsem to psala, ale já draky taky zrovna nažeru, ale tady mi to vůbec nevadilo. :)

      Já myslím, že by se naše peněženky měly obrátit spíš přímo na nakladatelství, protože ta moje taky zrovna nejásala, když jsem si ty knížky nesla domů. :D

      Vymazat
  6. Jo, tak takhle jsi Ty fikaná! :D Oki, oki :) A jo, nakladatelství za všechno můžou! :D :D

    OdpovědětVymazat
  7. Po téhle recenzi na celou sérii si mě utvrdila, že si musím dokoupit a přečíst. Mám doma jen první díl, který se mi dost líbil, ale ještě jsem se neměla k tomu dokoupit a přečíst. Ovšem takováhle recenze je přesně to, co mě přesvědčí. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně do toho jdi. :) Pokud tě první díl bavil, tak tě ty další snad nezklamou. :)

      Vymazat
  8. Tuto sérii bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj!
    Dračí univerzita byla právě slavnostně otevřena! Zaregistruj se ještě dnes: www.dragonsuniversity.blog.cz!

    OdpovědětVymazat