Proč si přečíst Legendu?

by - srpna 06, 2013

Existuje nějaká kniha, u které pořád ještě nevíte, jestli si ji pořídit nebo ne? Bojíte se toho, že koupíte zajíce v pytli? Třeba vám tento příspěvek pomůže v rozhodování! 

Legenda (Legenda, #1)Legenda
(Legenda #1), Marie Lu

Vydání Česko: březen 2013, CooBoo (hardcover)
Vydání Slovensko: březen 2013, CooBoo (hardcover)
Žánrové zařazení: YA, dystopie

Anotace ve zkratce: Příběh popisuje osud dvou hrdinů - vyvrhela společnosti a zločince Daye a zázračného dítěte June. Dva lidé z úplně jiné vrstvy společnosti, kteří by se neměli setkat. Všechno se ale změní, když je zavražděn Junin bratr. Hlavní podezřelý? Day. June se vydává v přestrojení Daye najít, což se jí podaří. Společně ale přicházejí na to, že není všechno takové, jaké se zdá, a že sama Republika má co skrývat.

Série: trilogie
Hodnocení na goodreads: 4.12 při 55 887 hodnoceních

Proč si přečíst: 
"Na první pohled příběh plný klišé, říkáte si. Ano je, ale i klišé se dá zpracovat skvělou formou, která dokáže čtenáře naprosto pohltit. A právě toto je příklad Legendy, prvního dílu této dystopické série. Jak se knihou prokousáváme dál a dál, tím víc si vás kniha získává a nutí nás číst až do samého konce."
Petr Čapek, Schefikuv blog, celá recenze zde

"Stále nechápu, jak se některým autorkám a autorům povede do své knihy vnést tolik života. V případě Legendy to platí dvojnásob. Nebyl totiž žádný problém se vcítit do situace obou hlavních postav i přes jejich odlišnost."
Kath, Kath's World of Books, celá recenze zde

"Legenda v sobě snoubí předvídatelné a očekávané s naprosto jedinečným. V jedné chvíli máte pocit, že jste něco podobného již někde četli, ale v tom okamžiku tam autorka odpálí bombu – metaforicky a někdy i doslova."
Bures Kate, Calm of books,celá recenze zde

Příběh z druhé strany, aneb tohle vám může vadit:
"Povedala by som, že tej akcie je až príliš a namiesto toho, aby som bola sem tam šokovaná, som sa miestami nudila. Bolo toho až moc. Marie Lu sa príliš rozpísala pri opisovaní všemožných nebezpečných situácií a tak zanikali výborné kusy knihy."
Luce, Knihománia, celá recenze zde

"Mizerný príbeh našťastie zachraňuje autorkin štýl, ktorý knihu povýši z úplnej katastrofy do šedého priemeru. V knihe sa veľa behá, skáče a uteká a Marie Lu to všetko opisuje príjemne, hladko a svižne. Stále to ale neznamená, že som sa pri čítaní bavila. Len som sa textom neprehrýzala ako chlpatou dekou, v ktorej by som sa nad každým klišé a nelogickým správaním pozastavila a filozofovala."
Luu, Little Ramblings, celá recenze zde

"Bez problému jsem knihu odložila a nic mě nenutilo vrátit se k ní zpátky. Další vada je hrozná předvídatelnost děje. Autorka se sice snaží dělat tajemnou, ale vůbec jí to nevychází, protože hlavní zápletku jsem věděla asi od půlky knihy."
Míša*, Knihomolův koutek, celá recenze zde
Autorka ve zkratce: 
Marie Lu se narodila roku 1984 v Beijingu v Číně. Miluje jídlo, šťastné lidi, stíhací letouny, videohry, odpolední čaj, elektroniku, klavír a kromě spousty dalšího také knihy.

Z Číny se přesthovala v roce 1989 a nastoupila na univerzitu v Californii. Momentálně žije v Pasadeně se svým přítelem a třemi psy. Když ještě nepsala, pracovala jako umělecká ředitelka ve firmě, která se zabývá vývojem video her. Nyní se ale plně věnuje psaní.

~ facebook | twitter | tumblr | blog | deviantart
Můj názor:
Už je to nějakou dobu, co jsem tuhle knihu četla, ale i když jsem mezitím přečetla hodně knih - a to i dystopických, stále bych ji zařadila mezi ty lepší v žánru. Ale souhlasím i s hodně recenzemi. Hodně tuhle knihu vyzdvihl styl psaní autorky. Je to svižné a čte se to v podstatě samo. Nezaobírá se to žádnými zbytečnostmi a prostě to odsýpá. K tomu přispívá také akčnost celé série a opravdu mi to nudné nepřišlo. Já mám akční knihy opravdu ráda, takže tohle bylo přesně podle mého gusta. Moc knih s detektivní zápletkou jsem nečetla a dystopiích jde spíš o záchranu světa než o boj za spravedlnost, takže to také byla příjemná změna. Občas ale drhly postavy. Day byl dobrým hrdinou, ale oproti němu byla June spíš kostkou ledu. Děj mi v určitých chvílích přišel trochu předvídatelný, ale bylo to spíš díky selskému rozumu než kvůli mezerám ve vyprávění. Romantická zápletka nebyla nijak rušivá, ale tuším, že v příštích dílech bude spíš navíc. To ale záleží na tom, jak se s tím popere autorka a jestli to dokáže podat ve snesitelné formě.

Další recenze a články, které by se vám mohly hodit:
pokračování knihy s názvem Fenomén (vychází 2. září!)
RecenzeAda (Čtenářský deník teenagera
RecenzeEva Korytářová (Klub knihomolů)
RecenzeTomáš Korvas (Fantasya)
RecenzeFreckles (Freckles's books)
RecenzeKristie (Your fanstasy)
RecenzeLaurdes (Laurdes)
RecenzeMaruška (Hey, I am awesome!)
RecenziaMiruš (Books & Music)
RecenziaMoonlight (Daydreamer's world)
RecenzeNiklaus (Life Full of Books) 
RecenzeSnow Fairy (Nick's world of books) 
RecenzeTess (World of books) 
RecenzeWillinda (My books - My loves) 

* citace v tomto příspěvku pochází z adresovaných blogů a nejsou nijak upravovány. Pokud některý z autorů recenzí či článků nechce být citovaný, nechť se mi ozve (do komentářů, na email x.katie.x@seznam.cz, nebo na facebooku) a já danou část příspěvku smažu. :)  
** Napsali jste recenzi na tuto knihu a chtěli byste být v tomto příspěvku zmíněni? Nezdráhejte se a pošlete mi odkaz (nejlépe na email), ráda ho sem přidám! :)

You May Also Like

16 komentářů

  1. Tuto knížku bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nápad s touto rubrikou se mi moc líbí! :) A rozhodně ho chválím. :) Oceňuji, že vypisuješ i názory těch, kterým se kniha tolik nelíbila, to je fajn. :) Už teď jsem zvědavá, kterou knihu vybereš pro příště. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu. :) Podle mě důležité se podívat na věc z té dobré i špatné strany - navíc, když si člověk kupuje třeba elektroniku, často se dívá na pozitivní i negativní recenze. Proč by to teda u knih mělo být jinak? :) Jaká bude další kniha sama nevím, mám takové dva nápady, ale ještě to promyslím. :) Každopádně přijímám návrhy. :)

      Vymazat
  3. Je hrozně fine vidět někde takhle úryvek ze svojí recenze :D Jinak už jsem to říkala, ale tahle tvoje rubrika se mi hrozně líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle rubrika se mi líbí! A Moc! :) Mimoto díky za citování ;) tahle kniha mne osobně překvapila. Ani jsem nečekala, že mne tak zaujme. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Paci sa mi, ze sa vsetky v podstate zhoduju (aj minule pri Mare, aj teraz), len kazdy z ineho uhla - keby som tu knihu necitala, pekne by som si to vedela predstavit :D Tesim sa na dalsie :)

    OdpovědětVymazat
  6. Toto je vážne geniálna rubrika. *_* Inak teda, na Legendu sa práve nechystám, neznie to zle, ale nemám veľmi chuť na dystópie v poslednej dobe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu. :) A třeba se k tý knize přece jenom dostaneš. :)

      Vymazat
  7. Páni. Páni. Prostě páni. Jsem tu úplně náhodou a na co nenarazím. Tohle je snad nejlepší rubrika, kterou jsem v poslední době viděla. Jednak mi tedy lichotí, že jsem zmíněná.. ale hlavně, mám pocit, že přesně tohle nerozhodným čtenářům pomůže. Je to tak přehledné a fakt dobře zpracované!

    OdpovědětVymazat
  8. Musím říct, že tohle je naprosto dokonale vymyšlená rubrika! Úžasný nápad!
    Co se Legendy týče několikrát jsem na ní v knihkupectví koukala, ale z nějakého důvodu mě prostě ne a ne zaujmout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) A pomohl ti ten článek alespoň nějak v rozhodnutí? :)

      Vymazat