Mezi-recenze: Na cestě

by - srpna 12, 2013

Nedávno jsem si začala říkat, že jsem dlouho nenapsala nějakou tu mezi-recenzi. A na co jiného ji napsat, než na knihu, kterou jsem odložila na neurčito?

Kniha: Na cestě
Autor: Jack Kerouac
Aktuální strana: 34%
Děj: Sal se jednoho dne rozhodne, že by chtěl vydat z rodné půdy New Yorku na západ. A jak jinak to udělat než jet stopem? Po cestě potkává jak své staré známé, tak nové lidi a vandráky. Cestuje různými městy, nemá peníze a do práce se zrovna nehrne. Taky zažije něco jako imitaci lásky, ale přeruší mu to návrat domů. 

Námět, originalita: Námět není úplně nic převratného ani originálního. Každopádně v době, co kniha vznikla, to mohlo být i něco průlomového. Jenomže teď už to zas takový dojem asi neudělá. Přesto právě téma cesty přes Státy bylo to, na co jsem se těšila. Už dlouho jsem si chtěla přečíst nějakou takovouhle cestovatelskou knihu, ale bohužel se mi nedostalo toho, co jsem chtěla.

Styl psaní: Styl psaní je docela utahaný. Je tam hodně popisů i docela nepodstatných věcí a moc přímé řeči se člověk nedočká. Kniha je psaná hlavně nespisovně a občas je docela těžké sledovat běh myšlenek. Je to docela i zdlouhavé, než se Sal dostane k jádru věci, člověku se z toho chce spát.

Postavy: Postavy jsou takové neslané nemastné, žádná moc nevyniká. Sal je takový ten kluk od vedle, o kterém vlastně nic nevíte a celkově je vám docela jedno. Většina postav se střídá, nikde se nepobude dlouho a většinou z nich stejně vylezou opilci a hráči.

Klady: Ani nevím, na tuhle knihu jsem se hodně těšila, ale tak nějak jsem ani z té části, co jsem přečetla, nedostala nic uspokojivého. 
Zápory: Celkově je to to, že to ani v nejmenším nesplnilo moje očekávání. Jde asi i hodně o styl psaní, je to prostě zdlouhavé a člověka to po chvíli přestane bavit.

Reakce po prvním čtení: Tohle bude průšvih.
Reakce po posledním čtení: Pff... Maňana.
Očekávání do budoucnosti: Asi už to nikdy znova neotevřu, takže... nevím.

Zbývá mi přečíst: 66%

You May Also Like

3 komentářů

  1. Néé, nestraš, tohle jsem si půjčila ve škole na prázdniny, takže to musím přečíst (ponevadž profesor se mě na to určitě bude dotazovat)... No... utahané zvládnu, hlavně když to nebude depresivní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No depresivní mi přišlo jenom to, že mě to fakt nebavilo. :D Jako né, že by to bylo celý úplně špatný, občas tam jsou docela fakn části, ale nic pro mě. :D Ale depresivní mi to nepřišlo. :)

      Vymazat
  2. Tohle jsem nečetla, a popravdě, nejspíš ani číst nebudu :( Sice zastávám názor, že klasika by se číst měla, a většinu klasiky miluju, ale tohle mi svou filozofií prostě totálně nesedí a docela mě odradila i ukázka v učebnici...

    OdpovědětVymazat