Top týdne 23 (Knihy, na které jsem nemohla přestat myslet)

by - července 20, 2013

Po více než roce se vrátím s tímto meme, které pořádá Luu. Původně to mělo být pondělní meme, já se ho ale rozhodla dávat v dobu, kdy se mi to zrovna bude hodit, a momentálně se ho budu snažit zveřejňovat pravděpodobně v pátek. V zásadě se jedná o výčet deseti (anebo méně) knih na dané téma. Těch témat je venku docela dost a jelikož ne všechny se mi líbí, tak budu přeskakovat, tak se neděste, když teď zveřejním 23. témá a příští týden třeba 30. A pro dnešní den téma zní: Knihy, na které si nemohla přestat myslet.

Ten, kdo stojí v koutě# Ten, kdo stojí v koutě, Stephen Chbosky
~ recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

O téhle knize se jeden čas hrozně mluvilo na Slovensku, pak dokonce i u nás a nakonec o ní mluvili i ti, co nesnáší čtení, protože se nějakým zázrakem dostali k filmu, který bohužel absolutně minul kinodistribuci. Nicméně, Charlie (jak s oblibou já i jiní knihu nazýváme) je knihou právě k zamyšlení. A nemyslela jsem na ni jenom v těch chvílích, co jsem zrovna nečetla - a že jsem ji v té době skoro nedala z ruky - já na ni myslela i potom. Kdybych tedy měla v tomhle příspěvku číslovat knihy, Charlie je rozhodně na prvním místě. Je to kniha zamýšlená k přemýšlení a opravdu se jí to podařilo.

# Rekviem (Delirium #3), Lauren Oliver
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

Ono už to tak bývá, že když dokončíte nějakou sérii, zůstane vám chvíli viset v hlavě a vy přemítáte nad tím, co všechno se tam událo, co všechno se stalo a co pro vás tahle daná série znamenala. A to platí z nich, ne jenom o těch, které mají otevřený konec. A že Rekviem má zatraceně otevřený konec! Nicméně se nařadím k těm lidem, co by byli z toho naštvaní. Naopak, jsem za to ráda, hlavní je, že tam nebyl žádný ten epilog "po deseti letech" nebo něco na ten způsob, to já tyhle věci zase nemusím. A hlavně, takhle jsem opravdu měla možnost o tom bezmezně přemýšlet.

# Zemětřas (Mechanické století #1), Cherie Priest
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

Zemětřas byl knihou, která se mi honila hlavou hlavně v době, co jsem ji měla rozečtenou. Po večerech jsem hodně přemýšlela nad tím, jak to asi teď vypadá v Seattlu a co to znamenalo pro lidi a taky... No, jak je to vlastně se steampunkem. Možná jste si za poslední dobu všimli, že jsem steampunkem docela fascinovaná a že o něm ráda mluvím. Ono není divu, není to ještě tak otřepané téma, a tohle je navíc skvělá série, u které hlavně oceňuju to, že díly spolu dějově nesouvisí, takže to není dlouhá, roztahaná série, u které bych musela čekat na milion dílů, abych se konečně dočkala rozuzlení.

# The Last Princess, Galaxy Craze
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

S postapokalyptickými knihami to tak prostě mám. Nutí mě přemýšlet a já pořád zvažuju možnosti, že by se něco takového stalo i v reálném světě. A u téhle knihy jsem došla k názoru, že je to docela jednoduše možné. Série přírodních katastrof, která zdecimovala zemi není zas tak nemožná a mě z toho pořádně běhal mráz po zádech. I když ta kniha byla někdy poměrně postavená na hlavu a neuvěřitelná, pořád jsem neměla moc problém si představit, že se to tady opravdu děje. A nebylo to jenom autorčiným vyprávěním. 

# Hostitel, Stephenie Meyer
~ goodreads | nakladatelství | trailer

Určitě víte, že tuhle knihu opravdu miluju. Dokonce bych mohla říct, že je to má oblíbená kniha, i když je to poměrně silné tvrzení. Nicméně, kdo by nepřemýšlel o své oblíbené knize? Ještě když končí poměrně otevřeně a vy byste opravdu ocenili pokračování? Ale ten konec asi nebude ten pravý důvod, proč mi tahle kniha opravdu visela v hlavě. On to bude příběh samotný a to zjištění, že Meyerová opravdu není zlou autorkou, jenom si trochu nalomila pověst se Stmíváním.

# Velký Gatsby, Francis Scott Fitzgerald
cestou necestou | goodreads | nakladatelství | trailer

Velký Gatsby je takovou knihou, která by ve vás měla probudit nějaké pocity, něco, co by vás donutilo přemýšlet. Rozhodně by to mělo větší efekt, když by to člověk četl v meziválečném období, ale to se nám hodně těžko povede (naštěstí). Nicméně, tohle mě donutilo přemýšlet hlavně o tom konci, o tom, jak lidé využívají jiné lidi jenom proto, že se jim to zrovna hodí do krámu a prostě že je to společensky vhodné.


# Past Perfect, Leila Sales
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

Ani nevím, proč na seznamu je tahle kniha. Asi to bude hlavně kvůli tomu konci, protože je to kniha, která tak končila-nekončila, protože si autorka nechala otevřená zadní vrátka, přestože je to jen jednodílná kniha. A to ještě ke všemu hodně povedená kniha, která mě opravdu bavila a která je ideálním čtením na léto, protože je to přes prázdniny, Chelsea s její kamarádkou jedí nejrůznější druhy zmrzliny a je to prostě takové skvělé vyletněné oddychové čtení, které jsem si moc užívala.

# Erebos, Ursula Poznanski
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

Erebos jsem četla už před nějakou dobou a dokonce vlastním knihu s tou původní červenou obálkou, ještě než se dočkala dotisku. Ale to sem moc nepatří. Jde o to, že i když jsem ji dočetla před takovou dobou, pořád si ještě hodně živě vybavuju, jak jsem večer ležela v posteli, nemohla spát a pořád si v hlavě přehrávala celý ten herní svět a hlavně si přiřazovala jména k postavám, rovnala si v hlavně kdo byl kdo. A taky jsem tak trochu přemýšlela nad tím, jakou sílu mají počítače, protože člověk za obrazovkou může být úplně jiný, než je jeho virtuální podoba.

# The Lost Girl, Sangu Mandanna
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

The Lost Girl je další knihou na seznamu knih, které mají otevřený konec. A tahle kniha má zatraceně otevřený konec, který mě naprosto neskutečně naštval. Nevím, jestli je to samostatná kniha nebo se chystá pokračovaní a je možná neuvěřitelné, že to říkám, ale vážně bych pokračování ocenila. Tato kniha totiž v podstatě neskončila, vůbec nic se totiž nevyřešilo. Proto jsem o tom musela přemýšlet, docela hodně jsem o tom přemýšlela, protože tenhle příběh by si zasloužil opravdový konec.

# BZRK (BZRK #1), Michael Grant
recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

BZRK je naprosto originální knihou, jejíž svět mě tak trochu fascinoval. A děsil zároveň. Možná hlavně děsil, protože představa malinkých broučků, co vám běhá v hlavě není úplně něco, po čem bych toužila. Ale prostě se mi ten nápad líbil a já o tom docela dost přemýšlela, i když nevěřím na to, že by se daly předělat spoje v mozku, to už je docela dost velké sci-fi. Ale jak jsem tak o tom přemýšlela, napadlo mě, že není představa nanobotů zase tak nereální. Lidi pořád všechnu elektroniku zmenšují a zmenšují... 

Na jaké knihy jste nemohli přestat myslet vy? :)

You May Also Like

5 komentářů

  1. Erebos je skvelá kniha, tiež ešte doteraz mám v hlave ten PC svet a elfov a spol 8D

    OdpovědětVymazat
  2. Ten, kdo stojí v koutě bych moc chtěla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Erebosem, je to výborná kniha, četla jsem ji teprve před měsícem, i když o ní vím už strašně moc dlouho a naprosto předčila má očekávání... Také jsem o ní hodně přemýšlela, i když já osobně za všech knih nejvíc "nemohla přestat myslet" před rokem na Divergenci a letos na knihu Než jsem tě poznala... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem po Divergenci měla spíš jenom takovou tu "knižní kocovinu", prostě jsem nechtěla po dočtení začínat nic dalšího, ale jinak o tom moc nepřemýšlela. :D A Než jsem tě poznala jsem nečetla. :)

      Vymazat