Recenze: Dívka z nočních můr

by - července 21, 2013

Autor: Kendare Blake
Originální název: Girl of Nightmare
Série: Anna
Díl: druhý
Žánr: fantasy, YA, duchové
Anotace: Před několika měsíci Anna Korlovová ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela, ale lovec duchů Cas Lowood se přes to nedokáže přenést.

Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít – a ne aby chodil po světě napůl mrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval.

Vidí teď Annu všude – někdy v nočních můrách, a někdy dokonce za bílého dne. Něco s ní ale není v pořádku a nejsou to jenom sny. Někdo Annu mučí a pokaždé, když se mu zjeví, je trýzněna novým a ještě krutějším způsobem.

Cas netuší, co se s Annou stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že si nezaslouží, co se jí tam děje. Anna mu nejednou zachránila život a je načase jí oplatit laskavost.

Nakladatel: Baronet
Vydání u nás: 15. 5. 2013
Vydání v originále: 7. 8. 2012
Hodnocení: 4.00  při 6 495 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:
Anna krví oděná mě zrovna nenadchla. Našla jsem tam spoustu věcí, které se mi opravdu nelíbily a přes které jsem se docela těžko přenášela. Přesto mi to nedalo a já byla zvědavá, jak se to nakonec vyvine a jak tahle série nakonec skončí. Pravdou je ale i to, že kdyby tahle série měla víc dílů, do pokračovaní bych se ani nikdy nepustila.

Anna obětovala svůj posmrtný život. Zachránila života Casovi a jeho kamarádům, sama ale zmizela z našeho světa. Pro Case by to měla být úleva, dokončená práce, a měl by se přes to přenést dál. Tak to ale není, Anna pro Case byla víc než jen duch a víc než jen mrtvá kamarádka. Proto se Cas rozhodl, že si dostane zpátky. Jenomže jak? A jak je možné, že Annu stále vidí? Copak už se úplně zbláznil?



Bez obalu přiznávám, že v první díle mi vadil hlavně Cas. Nijak mě nepřesvědčil o jeho úmyslech, o jeho duševním zdraví a taky mi přišel jako takový namachrovaný frajírek, který si myslel, že je víc než ostatní, protože má nějaké to pokrevní dědictví a zázračný nůž, co umí zabíjet mrtvé. Tady v tom díle jeho duševní zdraví utrpělo ještě víc, ale alespoň mi přišel tak nějak víc jako člověk, ne jenom naprogramovaný stroj. A hlavně mi tolik nelezl na nervy myšlenkami o Anně.To také bylo tím, že tam Anna v podstatě nebyla, což je možná to hlavní, proč to najednou bylo snesitelnější. Hodně lidí tvrdí, jak je Anna skvělou postavou, ale já s tímhle silně nesouhlasím. Nejde o to, že je duch - nebo vlastně přesně o to jde. Jako duch byla úplně jiná, než jsem čekala. Autorka se v jejím případě snažila hrát hodně na city a to mi šlo proti srsti, to že ospravedlňovala někoho, kdo nelítostně zabíjí, těžkým osudem. A i v tomhle díle mi vadilo, že bylo několikrát zmíněno, že ona vlastně není vražedkyně. Ona je zabiják. A tuším, že kdyby to tvrdila i autorka a řídila se tím, mohlo to být o dost zajímavější.

Dívka z nočních můr mi přišla mnohem líp propracovaná a celkově tam nebylo tolik věcí okolo, autorka se čistě soustředila na ten hlavní problém, který mě sice od začátku naprosto iritoval a chvíli jsem zvažovala, jestli má vůbec cenu číst knihu, která se bude zabývat jenom ztrátou ducha, ale nakonec to nebylo tak zlé, jak jsem čekala. Autorka naštěstí přišla na to, že by to nebylo to pravé ořechové, a postupně začala prohlubovat zápletku a začala to více zamotávat. Dokonce několikrát změnila i místo dění, což bylo příjemné, protože jsme se dostali třeba do Londýna, do skotské přírody nebo třeba i do děsivého lesa plného mrtvých. A to se mi vážně líbilo.

V knize se také objevily nové postavy, které většinou byly jenom mělkými přízraky na vyplnění prostoru, protože tam prostě musely být. Na druhou stranu v případě Jestine, drzé dívky od rány a v podstatě hlavní sokyně Case, jsem byla ráda za obměnu a lehké zpestření, protože ta holka si fakt dělala, co se jí zlíbí a bylo jí šumák, co si o tom kdo myslí. A jsem hodně ráda za postavu Gideona, ten tomu všemu dodával trochu smyslu a ty události alespoň nebyly tak moc postavené na hlavu.

Nicméně i přestože se mi už od začátku tenhle díl líbil víc než první, neměnila bych hodnocení nebýt konce. Poslední zhruba 40 stran bylo něco, na co jsem čekala. Bylo to akční, bylo to napínavé a osud hodně nejistý. Budu se opakovat, nemám ráda hodně konců v knihách. Za tenhle ale patří obrovský palec nahoru, protože to nebylo žádné přeslazené klišé. Pro mnoho lidí to vlastně ani nebyl ten pravý happyend, ale já jsem z toho opravdu byla na větvi, protože se mi to celé rozřešení moc líbilo.

Proto jsem se nakonec rozhodla dát knize zasloužené čtyři hvězdičky a jsem docela zvědavá na další tvorbu téhle autorky.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Čítala som zatiaľ len 1. diel, ale nebola som moc spokojná, nečakala som od takej duchárčiny toľko zaľúbenosti. Ja by som to privítala ako väčší krvilačnejší horor 8P ale rozhodne som zvedavá na 2ku 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem už oba díly a musím uznat,že Dívka z nočních můr byla o dost slabší než první díl.. :/ :))

    OdpovědětVymazat
  3. Práveže mne sa Dívka páčila menej ako Anna, čo ma dosť sklamalo :D

    OdpovědětVymazat
  4. No teda, teď si začínám říkat, že jsem jediná široko daleko, které se to líbilo. Kde se asi stala chyba? :D

    OdpovědětVymazat