Mé knižní série (1)

by - července 18, 2013

Tento projekt vymyslela Roxanne a jeho cílem je představit ostatním série, které máme v knihovně, a odpovědět na pár otázek. A pro dnešní den je to jedna z mých oblíbených sérií

Leviatan - Scott Westerfeld
Behemót ~ recenze | goodreads | nakladatelství | trailer
Goliáš ~ recenze | goodreads | nakladatelství | trailer

1. Jak ses o téhle sérii dozvěděl/a?
Už je to nějakou dobu, co tuhle sérii mám doma a co vyšla, ale ještě teď si vzpomínám, že o Leviatanu se hodně mluvilo hlavně v souvislosti s první vlnou recenzních výtisků, které tehdy rozdával Knižní Klub. Sama jsem teprve s blogováním začínala, takže tohle šlo trochu mimo mě, ale v té době jsem o tom leccos vyčetla a nakonec došla k názoru, že by to mohlo stát za to. 

2. Kolik dílů jsi zatím stihl/a přečíst?
Začíná mi to pomalu být trapné, ale jenom dva. Třetí díl mám doma už druhým rokem a pořád jsem si na něj nenašla čas. Anebo prostě nemám chuť, což je škoda, protože tahle série rozhodně stojí za to. Radši asi začnu říkat, že si Goliáše šetřím na horší časy. :D

3. Co na tuhle sérii říkáš?
Už tu něco zaznělo a dokonce jste toho museli od mně v souvislosti s touhle sérií slyše docela dost. Tuhle sérii prostě miluju. A i když to není nic strašně zázračného a přelomového, tenhle steampunk si mě neskutečně získal a já strašně ráda prožívala dobrodružství Aleka a Deryn. Není to úplně vyhrazené věkově, myslím, že se to může líbit jak starším, tak mladším čtenářům a prostředí první světové války není zas tak časté téma, takže se tam člověk může spoustu dozvědět protože hodně událostí koresponduje s realitou. 

4. Který díl z celé série máš nejraději?
Moc to nechci hodnotit, když jsem ještě npřečetla poslední díl, ale jako nejlepší se mi zdá rozhodně ten první. Ten druhý, to už nebylo úplně ono, když se to neodehrávalo na palubě obřího létavce, na druhou stranu ten druhý díl mi přišel akčnější a autor tam rozvedl mnohem víc zajímavých nápadů. Závěrečný ortel vyřknu ale raději až potom, co dočtu poslední díl, pokud vůbec někdy. 

5. Jaká je voje oblíbená postava, proč?
Westerfeldovi se hlavně podařilo vytvořit obrovskou škálu postav a každou mám ráda úplně z jiného důvodu. Ale když už bych měla vybrat tu nejlepší, rozhodně je to Alek. Je to sice princ, to ne že ne, ale vlastně je to strašně fajnový a statečný a nerozmazlený, obětavý a nevím co ještě kluk, který si to sice už hodně zažil, nicméně to nevzdal a je schopný bojovat za to, nebe za toho, co je pro něj důležité, a to já si na něm, jako na postavě, nesmírně cením.

6. Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?
Rozhodně žádná taková postava není. Občas někdo má trochu temné chvilky a já měla v první díle docela velký problém s Deryn, ale nemůžu říct, že bych ji nemohla vystát. 
7. Když porovnáš originální a české obálky, které se ti líbí víc?
Nakladatelství se naštěstí rozhodlo ponechat originální obálky, kromě prvního dílu, který vyšel i s novou obálkou. Všechny obálky se mi straně líbí, vyzařuje z toho právě ten steampunk, ale maličko mě mrzí, že je obálka Leviatanu trochu jiná než ty ostatní. Ne, že by se mi nelíbila, líbí se mi straně moc, ale radši bych tuhle obálku s Alekem. Nicméně jsem ráda, že se nakonec rozhodli Behemot vydat s obálkou, kde je Deryn, protože ta druhá verze se mi zas tolik nezamlouvá.

8. Která obálka se ti líbí nejvíc?
Asi obálka třetí dílu. Jsou tam oba protagonisté a ta obálka je trochu do žluta, což je barva, kterou mám opravdu hodně ráda. 

9. Existuje nějaká scéna na kterou jen tak nezapomeneš?
Skvělých scén tam je hodně. Nejradši mám asi ty, kde jsou Alek i Deryn, ty mě většinou hodně rozesmějou, ale vybrat jenom jednu je pro mě strašně těžké. 

You May Also Like

6 komentářů

  1. O téhle sérii jsem ještě neslyšela. Je to trapné, že půlku sérií co v tomhle projektu někdo zveřejní já prostě neznám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si taky říkala, když jsem přihlížela ostatní příspěvky. :D

      Vymazat
  2. Mám na seznamu knih,které bych si chtěla pořídit. Je škoda,že se první obálka k těm dvoum zbývajícím moc nehodí.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak podle hřbetu to člověk moc nepozná, že to nesedí, takže to není tak hrozné. :)

      Vymazat
  3. Popravde o knihách nič neviem, len, že existujú, ale ako to tak opisuješ to vyzerá dobre.:)

    OdpovědětVymazat