Recenze: The Lost Girl

by - dubna 11, 2013

The Lost GirlAutor: Sangu Mandanna
Žánr: sci-fi
Anotace: Evin život není její vlastní. Je stvoření, ohavnost - echo. Byla vytvořena Tklaci (Weavers) jako kopie někoho jiného. Očekávalo se od ní, že nahradí Ammaru, její "druhou", kdyby náhodou zemřela. Eva tráví každý den tím, že studuje její  vzdálený život. Učí se, co Ammara dělá, co jí, jaké je to políbit jejího přítele Raye. Takže když Ammara zemře při autonehodě, Eva by měla být připravena.

Jenomže ani šestnáct let studování něčího života  vás nepřipraví na tohle.

Teď musí Eva opustit všechno a všechny, které kdy znala - své ochránce, kteří ji vychovali, kluka, kterého nesmí milovat - a odstěhovat se do Indie, aby mohla svět přesvědčit o tom, že je Ammara stále naživu.

To, co Eva najde, je rodina plná žalu - rodiče, kteří si nejsou jistí, jak se vypořádat s echem, o kterém si mysleli, že ho chtějí - a Raye, který ví o Ammaře úplně všechno, i ten nejmenší detail. A když se nic nebude vyvíjet úplně dobře, musí si Eva vybrat: Zůstat a žít celé roky jako kopie někoho jiného nebo odejít a kvůli svobodě riskovat úplně všechno?

Nakladatel: Balzer + Bray
Vydání u nás: nevyšlo
Vydání USA: 28. 8. 2012
Hodnocení: 4.04  při 1 378 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:

Tumblr_mknr5kc5s51rll8z2o1_500_large
Eva žije v chatě u jezera v malinkém městečku v Anglii. Bydlí spolu se svojí ochránkyní, která se jmenuje Mina Ma, a každý den studuje život někoho jiného. Eva není úplně běžná puberťačka a ani pomatená stalkerka sledující každý krok své oblíbené Hollywoodské hvězdy. Eva je echo, dvojnice jedné indické dívky, dvojnice, která by měla být připravena ji nahradit v případě její smrti. 

Jenomže ať se Eva snaží jakkoliv, nejde se naučit úplně všechno. A to ještě k tomu že ji Amarra nenávidí a není zrovna ochotná jí sdělovat detaily svého života. A ani Eva si to zrovna neužívá. Nemůže vypadat podle sebe, nemůže mít vlastní zážitky, protože by neměla mít vzpomínky na něco, co Amarra nikdy nezažila... A nemůže ani milovat toho, koho chce...

The Lost Girl je kniha s nádhernou obálkou, kterou si skoro každý musí zapamatovat, lákavou anotací a nesprávnou nálepkou dystopie. Je to taky kniha založená spíše na pocitech než na nějaké akci, kniha podrobně rozebírající rodinný život, mezilidské vztahy, rozpolcenost ve společnosti a manipulaci. Taky je to příběh, u kterého budete zadržovat dech, protože budete čekat na to, co se stane. A tedy, že se málokdy stane to, co si myslíte.

Eva je zajímavou hrdinkou. Má vlastní hlavu, přesto ale srovnané priority a moc dobře si uvědomuje, co je dobře a co špatně. Jenomže taky je to holka, která nemá právo na vlastní život, a jak už to tak bývá, je to právě to, po čem nejvíc touží. A taky o to náležitě bojuje, nehodlá jenom stát na místě a nechat všechny, ať s ní manipulují.

Big-ben-and-the-sky_largeCelkově měly postavy hloubku. Hlavně Eva. Vyvíjely se, měly v hlavě všechno srovnané a vlastní důvody svého jednání. Až na Lekhu, holku, která se rozhodla pomáhat Eva z naprosto nepochopitelných důvodů, které nám nejsou ani trochu osvětleny. Prostě asi jenom z dobré vůle či co. Ale postavou, kterou jsem si zamilovala, byl Sean, Evin ochránce, směsice vší zodpovědnosti a inteligence. Na druhou stranu skoro všechny postavy měly opravdu dobrý potenciál, ale skoro žádná nebyla nijak víc rozvedena a zůstala v jakémsi mlžném oparu neznáma.

Kniha je rozdělená do tří částí, s jejichž kvalitou je to jako na houpačce. Osobně za nejlepší část považuju tu první, kde je popisován život Evy v Anglii, kdy je pořád jen pouhým echem. Jakmile se v druhé části přesunula do Indie, nebylo to úplně ono a místy mě to docela nudilo, hlavně asi kvůli absenci nějakých postav. A v poslední, třetí, části to bylo něco mezi. Místy se mi to líbilo až moc a někdy to bylo vážně uhozené.

5508841524_4a6d822dea_z_largeJak jsem psala na začátku, stojím si za tím, že tohle není dystopie. Jako dystopii považuju příběh z budoucnosti, kdy je svět pod taktovkou nějakého totalitního systému. Tady nic takového ale není. Je to opravdu pěkné, propracované sci-fi se skvělým nápadem. Ale není to dystopie. Opravdu ne.Kniha dostala tuhle nálepku asi pravděpodobně kvůli Loomu, místu, kde se tvoří echa, ale je důležité si uvědomit, že oni nemají za cíl ovládnout lidstvo nebo něco podobného. Oni naopak chtějí pomáhat lidem, aby neztratily své milované.

Kniha vyšla jen v angličtině a i když jsem si nebyla úplně jistá, jestli to vůbec dokážu přečíst, byla jsem překvapená, jak snadno se to četlo. Angličtina opravdu není nijak složitá, někdy jen můžete narazit na absenci slovní zásoby, kdy se opravdu hodně slovíčkaří, ale nic složitého v tom není.

Tahle kniha se mi opravdu líbila. Fandila jsem hlavní hrdince i všem okolo. Trhalo mi srdce, když měla odjet do Indie a nikdy už je nevidět. A kroutila jsem hlavou nad tím, jaké mají Tkalci uhozené zákony a celkově jejich systém. A taky jsem docela uvažovala nad tím, jestli by i lidé, které znám já, někdy ocenili moje echo.

Na druhou stranu mě naštval konec. Já obecně mívám s konci problémy, ale tenhle mi nesedl ani trochu. Prostě jsem od něho čekala něco víc než jen další z mnoha ústních domluv. A také byl hodně otevřený, což já nemám ráda už vůbec. K tomu mi ještě docela dost vadilo, že osudy některých postav nebyly vůbec vysvětleny, prostě jen zmizely z děje a tím to haslo. Za tyto nedostatky nakonec dávám "jen" čtyři hvězdičky.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Knižku som zaregistrovala už dávnejšie a veľmi sa mi páčila anotácia. Rada by som si ju prečítala 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám v to-read... pozdáva sa mi hlavne, že je jednodielna.:D No, super recenzia, hoci to vidím tak, že koniec ma asi tiež nenadchne.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nikdy nevíš, třeba se ti ten konec nakonec líbit bude! :D

      Vymazat