Mezi-recenze: Dare you to

by - ledna 29, 2013

Přináším vám další mezi-recenzi, která je na knihu Dare you to, pokračování skvělé knihy od Katie McGarry Pushing the limits.

Dare You To (Pushing the Limits, #2)Kniha: Dare you to
Autor: Katie McGarry
Aktuální strana: 234

Děj: Volně pokračuje na první díl, vlastně jsem ani nepřišla na nějakou výraznou vazbu mezi prvním a druhým dílem. Každopádně je tenhle díl úplně jiný, než ten první. Autorka se sice pořád věnuje poměrně těžkým a závažným tématům, na druhou stranu se hodně řeší vztah mezi hlavními protagonisty a okolím. Také vyměnila prostředí a i většinu postav. Možná se někdy bude zdát, že se tam nic neděje, ale opak je pravdou, protože jsem se za celou dobu ani jednou nenudila. Za příběh rozhodně palec nahoru.

Námět, originalita: Autorka se věnuje ne úplně běžným tématům a nebojí se zajít poměrně daleko v popisování rodinných situací. Bála jsem se, že by po prvním dílem mohla vykrádat sama sebe, ale tento je o úplně něčem jiném.

Styl psaní: Celá kniha je psaná poutavě a i když ne úplně nejjednodušší angličtinou, není to nic strašně složitého. Autorka zachovala střídání pohledů obou protagonistů a snad nikdy mi nepřestane vyrážet dech s tím, jak dokonale dokáže rozlišit mluvu obou postav.

Postavy: V prvním díle jsem Beth neměla zrovna ráda, proto jsem byla překvapená, že mi vůbec nevadí a jak jsem se do ní dokázala vžít. Občas mi sice leze pěkně na nervy, ale nikdy jsem ještě nenašla žádnou hrdinku, u které by to tak nebylo. S Ryanem jsem taky spokojená (možná až moc) a upřímně takovéto, že jsou jako hrdinové oblíbenější bad-boyové, je strašný mýtus, protože Ryan je pravý opak a momentálně je hodně na žebříčku mé oblíbenosti. Nicméně jsem ze začátku byla trochu rozčarovaná z toho, že postavy z prvního dílu, jmenovitě Noah a Isaiah, tam nebudou. Ale nakonec tam jsou i oni, a i když mnohem méně, tolik mi zase nechybí.

Klady: Příběh, styl psaní a postavy. Autorka se nebojí vytáhnout jakékoliv téma a slovo tabu je jí asi cizí. Beth i Ryan jsou poměrně dobří hrdinové a dokážu se s nimi ztotožnit. A Beth je konečně hrdinka, která mluví jako starý námořník podobně jak já. :D

Zápory: Někdy je to trochu zdlouhavé.

Reakce po prvním čtení: Snad to půjde, snad to bude alespoň z poloviny tak dobré jako Pushing the limits.
Reakce po posledním čtení: Musí to skončit dobře, prostě musí... Prosím, neodcházej...
Očekávání do budoucnosti: Konec, který se mi bude hodně líbit. A i když nejsem úplným zastáncem těch velikých happyendů, prosím, ať tu jeden takový je!

Zbývá mi přečíst: cca 70 stran

You May Also Like

4 komentářů

  1. Beth mě bavila už v první knize (jo, mám ráda divný typy... :)), tak jsem na tohle zvědavá, a co píšeš, zní dobře. Je to vlastně docela nová kniha a příběh, žádný druhý díl a to mi přijde prima

    OdpovědětVymazat
  2. Nevíš kde se to dá přečíst klidně v angličtině?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha vychází v originále až 7. června. :) Já ji získala jako reading copy. :)

      Vymazat