Mezi-recenze: Štvanice (Alfa a Omega)

by - listopadu 03, 2012

Dnešní mezi-recenze je trochu jiná než ty předchozí, především v tom, že je na ukončenou povídku, která se objevila v knize Štvanice od Patricie Briggs. Protože bych určitě zapomněla na to, že v knize je i něco navíc, zveřejňuji můj názor na to krátké povídání. 

Kniha: Štvanice - povídka Alfa a Omega
Autor: Patricia Briggs 
Aktuální strana: konec povídky, v knize str. 69

Děj: Celý děj se odehrává v jednom dni s pár hodinami navíc a je zařazen do událostí prvního dílu původní série, a přestože si autorka nevytyčila moc prostoru, je to stále zábavné. Zápletka byla jednoduchá, přesto nebyla vůbec průhledná a sama jsem na konci byla překvapená, jak to nakonec dopadlo. Celé je to podané svižně, nijak utahaně a jednu událost střídala druhá, a také jsme se dočkali jak akce, tak vysvětlení, oč jde, a i nějaké té psychologické a vztahové záležitosti.

Námět, originalita: Námět je naprosto totožný se sérií o Mercedes Thompsonové, což není překvapením, když vychází z naprosto stejného světa a i postav. Rozdílem je to, že se na celý svět díváme vlkodlačíma očima Anny a Charlese, což je rozdíl od kojotky Mercy, však nijak obrovský.

Styl psaní: Patricie píše naprosto nezaměnitelně a čtivě. Povídka odsýpala strašně rychle a všechno bylo napsané výstižně a jednoduše bez jakéhokoli zbytečného okecávání. Rozdílem od původní série je akorát to, že je příběh vyprávěný er-formou z pohledu Anny i Charlese. 

Postavy: Kdo četl původní sérii, určitě poznává spoustu postav. O Charlesovi jsme toho slyšeli hlavně v jedničce docela dost, Bran snad dostane větší prostor, stejně tak Samuel, a dala bych ruku do ohně za to, že o Anně byla taky nějaká ta zmínka. Kromě toho, byla tam zmíněna třeba i postava Maca, kterého si jistě pamatujete ze začátku Měsíční písně. S postavami jako vždy nemám žádný problém, takže jsem nadmíru spokojena. Jediné minus patří asi jen za to, že někteří členové Leovy smečky mi připomínaly vlky ze smečky Adamovy.

Klady: Čtivost, svižnost a jednoduchost zápletky, která byla zajímavá a nepředvídatelná. Také postavy Charlese a Anny, protože jsou opravdu moc příjemné.

Zápory: Popravě, nějak mě nic nenapadá. :)

Reakce po čtení: Patricie opět nezklamala!

You May Also Like

2 komentářů

  1. Na Štvanici slýchám samé chvály a teď tvoje pěkná minirecenze. :) Asi se po ní poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys rozhodně měla, stejně jako po sérii o Mercy Thompsonové. :) Jsou to skvělé knížky. ;)

      Vymazat